Σύστημα τεχνητής νοημοσύνης πρόκειται να εισαγάγει το υπουργείο Υγείας στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση και τη διαχείριση των διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων.
Με απόφαση του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, η οποία παρατίθεται πιο κάτω, ανακοινώθηκε η πρόθεση χρηματοδότησης του προγράμματος με 5.580.000 ευρώ από ευρωπαϊκούς πόρους. Οι προτάσεις μπορούν να υποβάλλονται από τις 18 Νοεμβρίου έως τις 30 Ιουνίου 2025.
Όπως αναφέρεται στην απόφαση, στο σύγχρονο περιβάλλον της Υγείας, οι ραγδαίες εξελίξεις στις τεχνολογίες πληροφορικής και η αυξανόμενη χρήση δεδομένων Υγείας απαιτούν την υιοθέτηση καινοτόμων λύσεων για τη βελτίωση των υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης.
Οι νέες τεχνολογικές προκλήσεις επικεντρώνονται στην αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης και των μεγάλων δεδομένων (Big Data) για την αυτοματοποίηση και βελτιστοποίηση διαδικασιών, όπως η συνταγογράφηση, η διαχείριση των ασθενών και η ορθολογική κατανομή πόρων.
Η προσαρμογή σε αυτές τις νέες προκλήσεις κρίνεται απαραίτητη για τη βιωσιμότητα των συστημάτων Υγείας και τη βελτίωση της αποδοτικότητάς τους, καθώς επιτρέπει την ταχύτερη και ακριβέστερη λήψη αποφάσεων.
Σε αυτό το πλαίσιο, το υπουργείο Υγείας προτίθεται να χρηματοδοτήσει την Γενική Γραμματεία Στρατηγικού Σχεδιασμού, η οποία θα αναπτύξει και θα εφαρμόσει ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, που θα συμβάλει στον έλεγχο και στη βελτιστοποίηση των κανόνων συνταγογράφησης μέσω της αξιοποίησης των δεδομένων της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και άλλων συναφών συστημάτων.
Κύριοι στόχοι του προτεινόμενου έργου θα αποτελέσουν:
- Η ανάπτυξη καινοτόμου συστήματος τεχνητής νοημοσύνης για την ανάλυση δεδομένων συνταγογράφησης, με στόχο την καλύτερη διαχείριση των διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων, οδηγώντας στη μείωση του κόστους και την αύξηση της αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών Υγείας.
- Η ενσωμάτωση δεδομένων από τρίτα συστήματα ( π.χ. myHealth, ΑΗΦΗ) και χρήση τους για τη βελτίωση της διαδικασίας συνταγογράφησης, καθοδηγώντας τους γιατρούς στην ορθή επιλογή διαγνωστικών εξετάσεων και φαρμάκων, με βάση τα διαγνωστικά πρωτόκολλα.
- Η χρήση αλγορίθμων μηχανικής μάθησης για τον έλεγχο της αναγκαιότητας συνταγογράφηση, εντοπίζοντας περιπτώσεις περιττής ή λανθασμένης συνταγογράφησης και παρέχοντας αυτοματοποιημένη προέγκριση για τις εξετάσεις.
- Τα περιοριστικά μέτρα για την αποφυγή της πολυφαρμακία, με έλεγχο της συνταγογράφησης φαρμάκων της ίδιας δραστικής ουσίας και τη συγκέντρωση πολλαπλών φαρμακευτικών σκευασμάτων για το ίδιο χρονικό διάστημα.
- Η βελτιστοποίηση της διαχείρισης δεδομένων υγείας, ώστε να υποστηρίζεται η λήψη τεκμηριωμένων αποφάσεων, βασισμένων σε ακριβή δεδομένα και όχι σε υποκειμενικά κριτήρια, βελτιώνοντας έτσι την συνολική ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας.
- Η βελτιστοποίηση της συνταγογράφησης θα οδηγήσει σε πιο αποτελεσματική διαχείριση των πόρων, μείωση του κόστους
και αύξηση της διαθεσιμότητας και της επάρκειας των υγειονομικών υπηρεσιών.
Σκοπός είναι οι γιατροί να λαμβάνουν πιο αξιόπιστες πληροφορίες για τη συνταγογράφηση, ενώ οι ασθενείς θα επωφεληθούν από πιο στοχευμένες και εξατομικευμένες θεραπείες, αποφεύγοντας τη σπατάλη πόρων και τις παρενέργειες της πολυφαρμακίας.
Εκτιμάται ότι συνολικά, το έργο θα συμβάλει στη βελτίωση της ποιότητας της παρεχόμενης υγειονομικής περίθαλψης και στην ενίσχυση της βιωσιμότητας του συστήματος Υγείας.
Δημ.Κ.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}