Την έναρξη 37.000 δωρεάν απογευματινών χειρουργείων από τις 28 Νοεμβρίου, που θα γίνουν με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή, κατά την ομιλία του για το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας σχετικά με τον προσωπικό γιατρό και την ίδρυση Πανεπιστημιακών Κέντρων Υγείας.
Η αρχή στα συγκεκριμένα χειρουργεία, όπως είπε ο πρωθυπουργός, θα γίνει από τους πολίτες που περιμένουν το μεγαλύτερο διάστημα για το χειρουργείο τους. «Καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε μια μεγάλη λίστα αναμονής. Πρόσβαση θα έχουν όλοι οι πολίτες και όχι μόνο αυτοί που έχουν δυνατότητα να πληρώσουν. Στόχος μας είναι να προσεγγίσουμε τους 4 μήνες στην αναμονή των χειρουργείων».
Ασφαλώς, τόνισε, «δεν είμαστε ικανοποιημένοι. Το ΕΣΥ είναι προτεραιότητα και τα συσσωρευμένα αδιέξοδα από τον αρχικό σχεδιασμό θα χρειαστούν χρόνο για να διορθωθούν. Μια πολύ σημαντική αρχή όμως έχει γίνει με την ανάταξη του ΕΣΥ να προβάλλει όλο και πιο ορατή. Οι πολίτες δεν θα δουν από την μια στιγμή στην άλλη την αλλαγή, όμως αρχίζουν να βλέπουν ένα διαφορετικό σύστημα υγείας. Η πρόοδος δεν παρατηρείται ισόρροπα παντού, καθώς καραδοκούν πάντοτε παγίδες με ανταγωνισμούς και συχνά παρανομίες, απέναντι στις οποίες η κυβέρνηση θα είναι αμείλικτη».
Ο κ. Μητσοτάκης έστειλε μήνυμα στους «λίγους επίορκους γιατρούς και φαρμακοποιούς που υπεξαιρούν χρήματα από τον ΕΟΠΥΥ και κλέβουν από την Ελληνίδα και τον Έλληνα. Να ξέρουν ότι θα τους βρούμε και θα τους τιμωρήσουμε σκληρά».
Παράλληλα, απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση, σημείωσε: «Αν υπάρχουν κάποια θέματα που καλό είναι να μην τα βλέπουμε μέσα από κομματικά γυαλιά, αυτά είναι η παιδεία, η άμυνα και η υγεία. Περιμένω το ΠΑΣΟΚ να δω πως τοποθετείται, την τυφλή άρνηση της αριστεράς την θεωρώ κάτι παραπάνω από σίγουρη. Θέλω να δω, κύριοι του ΠΑΣΟΚ, αν θα οχυρωθείτε πίσω από το ‘όχι σε όλα’ όπως κάνατε μέχρι τώρα σε πέντε περιπτώσεις εκσυγχρονιστικών αλλαγών. Ο ρόλος της αντιπολίτευσης στην δημοκρατία είναι να μην αρνείται κανείς μηχανικά ό,τι προτείνει η κυβέρνηση, να μην γίνονται ασκήσεις διαφοροποιήσεων με μόνο σκοπό την περιχαράκωση ή το πολιτικό φλερτ με συγγενείς χώρους και αντιπροτάσεις».
Αντί άλλης τοποθέτησης, ανέφερε ο πρωθυπουργός προς το ΠΑΣΟΚ, «καταθέσατε μια τροπολογία. Είναι μια τροπολογία αντιγραφής ερώτησης που είχε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ το 2020. Αίτημα να ενταχθεί όλο το προσωπικό του ΕΣΥ στα βαρέα. Δείγμα ότι θέλετε να αντικαταστήσετε τον ΣΥΡΙΖΑ στα λάθη του. Πριν ακόμα διαλυθεί, σπεύδετε να πάρετε τη θέση του κάτω από τη σκιά του λεφτόδεντρου. Πρέπει να αντιληφθείτε πια ότι η χώρα έχει οροφές δαπανών. Να μας πείτε από που θα κόψετε χρήματα. Αν συμβεί αυτό που λέτε, την επόμενη μέρα θα φύγουν με συνταξιοδότηση 500 γιατροί και νοσηλευτές. Αυτή είναι η απάντησή σας στα προβλήματα του συστήματος; Αυτή την ανεύθυνη πολιτική απευθύνετε στην ίδια την κοινωνία, γυρίζετε την πλάτη σας στις αγωνίες της. Αντί για τέτοιες απλοϊκές προτάσεις που ούτε κοστολογημένες είναι ούτε δίνουν λύσεις, περιμένω κάτι περισσότερο από το ΠΑΣΟΚ».
Το νομοσχέδιο
Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, «έχει τρεις στόχους, την πρόληψη, την οργάνωση πρωτοβάθμιας φροντίδας και την ανακαίνιση νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας. Και αυτά, δίπλα σε διορισμούς υγειονομικών και βελτίωση των αποδοχών τους. Προϋποθέτει χρόνο και μεγάλη επιμονή στην εκτέλεσή του, απαιτεί συνεχή παρακολούθηση ώστε να αίρονται τα πολλά εμπόδια που δεν είχαν προβλεφθεί και να προωθούνται παρεμβάσεις για να διορθώνουν τις αρρυθμίες».
Ο θεσμός του προσωπικού γιατρού, όπως είπε, «στην πατρίδα μας άργησε. Υποτιμήθηκε από την ιατρική κοινότητα αλλά και τους πολίτες. Είναι σημαντικό σημείο ποιοτικής διαφοράς. Θα αυξηθεί ο αριθμός τους, καθώς προστίθενται όλοι οι αγροτικοί και οι ειδικευόμενοι της γενικής ιατρικής αφού επιμορφωθούν. Μιλάμε για μια πρόσθετη αμοιβή που μπορεί να φτάσει τις 11.000 ευρώ ετησίως. Γενναία επίσης είναι η απόφαση να αμείβονται με ένα εφάπαξ 40.000 όσοι απόφοιτοι της Ιατρικής ακολουθούν την ειδικότητα της γενικής ιατρικής ή παθολογίας. Ενθαρρύνω νέους γιατρούς να αξιολογήσουν πολύ σοβαρά την προοπτική αυτών των ειδικοτήτων, θα τους προσφέρει ένα πολύ καλό δρόμο επαγγελματικής αποκατάστασης».
Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «πολύ σημαντικά βήματα στον τομέα της πρόληψης. Είναι καθοριστική πολιτική για το προσδόκιμο της ζωής. Να εκπαιδεύσουμε τις νεότερες γενιές να επιλέγουμε μια ζωή που θα μας εξασφαλίζει περισσότερες πιθανότητες να γεράσουμε καλά. Για πρώτη φορά στη χώρα μας αποκτούμε ένα οργανωμένο πρόγραμμα πρόληψης και δημόσιας υγείας, μια μεταρρύθμιση που ήδη έχει χειροπιαστά αποτελέσματα.
Το πρόγραμμα ‘Προλαμβάνω’ είναι ένα πρόγραμμα - ομπρέλα που ωθεί σε διάφορες εξετάσεις τον πληθυσμό. Ξεκίνησε με το ‘Φώφη Γεννηματά’ για τον καρκίνο του μαστού, το πρόγραμμα για την προστασία από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και αυτό για τον καρκίνο του παχέως εντέρου, ενώ τις επόμενες εβδομάδες εγκαινιάζεται η πρωτοβουλία για τα καρδιοαγγειακά νοσήματα. Πότε έχουν ξαναγίνει όλα αυτά στη χώρα μας με αυτή τη μεθοδικότητα, συστηματικότητα και φροντίδα;».
Η εκτεταμένη πρόληψη, σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «ανακουφίζει το σύνολο όλης της υγειονομικής πυραμίδας. Αυτή την κατεύθυνση υπηρετούν ο προσωπικός γιατρός, η πρωτοβάθμια φροντίδα, η πρόληψη. Αναβάθμιση δομών υγείας, αύξηση προσωπικού, βελτίωση αποδοχών, είναι το τρίπτυχο που συμπληρώνει το σχέδιό μας για ανοικοδόμηση του νέου ΕΣΥ. Σε εξέλιξη βρίσκεται η μεγαλύτερη παρέμβαση για την σταδιακή ανακαίνιση νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας σε όλη την Επικράτεια. Οι παρεμβάσεις αφορούν τον εξοπλισμό αλλά και τις εσωτερικές διαδικασίες υποδοχής. Σε τρία χρόνια οι πολίτες θα δουν μεγάλη διαφορά στον τρόπο που υποδέχονται τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας τα περιστατικά».
Όσον αφορά το έμψυχο δυναμικό, όπως υπογράμμισε, «την τελευταία πενταετία έχουν προσληφθεί 30.000 στελέχη, προβλέπονται ακόμα 10.000 διορισμοί έως το 2027. Οι αποδοχές ακολουθούν μια σημαντικά ανοδική τροχιά».
ΠΗΓΗ: Euro2day
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}