Aνθρωποι με παχυσαρκία και σπλαχνικό λίπος έχουν υψηλότερο κίνδυνο για ανάπτυξη πρωτεϊνών που συνδέονται με τη νόσο Alzheimer έως 20 χρόνια πριν τα πρώτα συμπτώματα, αναφέρει νέα έρευνα.
Η μελέτη παρουσιάζεται στο συνέδριο Radiological Society of North America.
Το εύρημα προήλθε από εξέταση της παθολογίας της νόσου στη μέση ηλικία-στα αρχικά της στάδια. Τότε, πιθανόν, αλλαγές συμπεριφοράς όπως μείωση του βάρους και του σπλαχνικού λίπους είναι πιο αποτελεσματικές στην πρόληψη ή καθυστέρηση έναρξης της νόσου.
Υγιεινή διατροφή, άσκηση και φάρμακα κατά της παχυσαρκίας μπορεί να μετριάσουν τον κίνδυνο παχυσαρκίας.
Η μελέτη δείχνει τη σημασία αλλαγών του τρόπου ζωής στην καλύτερη υγεία του εγκεφάλου.
Το σπλαχνικό λίπος συνδέεται με μειωμένη ροή αίματος στον εγκέφαλο και συσσώρευση βητα αμυλοειδών και ταυ πρωτεϊνών.
Όμως, υψηλότερο επίπεδο χοληστερόλης |HDL μειώνει την επίδραση του κοιλιακού λίπους στις μη φυσιολογικές πρωτεΐνες του εγκεφάλου.
Η μελέτη έδειξε σχέση αλλά δεν αποδείχτηκε αιτιατή.
Στη μελέτη συμμετείχαν 80 μεσήλικες με φυσιολογικές νοητικές ικανότητες. Η μέση ηλικία τους ήταν 49.4 ετών και το 62.5% ήταν γυναίκες. Περίπου το 58%ήταν παχύσαρκοι και ο ,+μέσος ΒΜΙ ήταν 32.31.
Αφού υποβλήθηκαν σε εξετάσεις, τα ευρήματα έδειξαν ότι υψηλότερα επίπεδα σπλαχνικού λίπους συνδέονταν με αυξημένες βήτα αμυλοειδείς που ευθύνονταν για το 77% της επίδρασης του υψηλού ΒΜΙ στη συσσώρευση της πρωτεΐνης, που είναι τοξική για τους νευρώνες.
Ειδικοί υπογραμμίζουν ότι τα ευρήματα τονίζουν τη σημασία που το σπλαχνικό λίπος μπορεί να παίξει στην εμφάνιση της νόσου Alzheimer.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}