Την αντικατάσταση του ισχύοντος συστήματος υποχρεωτικών επιστροφών (clawback) με ένα πιο αποτελεσματικό σύστημα, το οποίο θα βασίζεται σε risk share agreements, πρότεινε στο 7ο Healthcare Transformation ο Δημήτρης Νίκας.
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ιατρικών και Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ) και διευθύνων σύμβουλος της Medtronic Hellas αναφέρθηκε σε πρόσφατες συναντήσεις που είχε ο ΣΕΙΒ με εκπροσώπους του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ για τον διαβήτη:
"Πρόκειται για μία πάθηση για την οποία έχουμε πολλά στοιχεία από τον ΕΟΠΥΥ και μπορούμε να αντλήσουμε από την ΗΔΙΚΑ. Μπορούμε πραγματικά να θέσουμε στόχους και να πούμε ότι ξέρεις κάτι, αν τα αποτελέσματα των ιατροτεχνολογικών είναι συγκεκριμένα τα οποία θα τα ορίσουμε μαζί με τον ΕΟΠΥΥ, θα πληρώνουμε λιγότερο clawback. Ή αν ξεπερνάνε αυτά που έχουμε θέσει, θα πληρώνουμε περισσότερο clawback. Πρόκειται για τα λεγόμενα risk share agreements, τα οποία τα εφαρμόσαμε και αλλού".
Ο κ. Νίκας τόνισε πως πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο που προσεγγίζουμε τη δαπάνη στην Υγεία, λέγοντας πως ένα φάρμακο ή ιατροτεχνολογικό προϊόν μπορεί τελικά να δημιουργεί πολύ περισσότερα κόστη ή να μειώνει τα κόστη.
Όπως ανέφερε, τα ψηφιακά είναι ένα κομμάτι, το οποίο μπορεί να βοηθήσει πάρα πολύ σε αυτή την κατεύθυνση. Όλες οι εταιρείες έχουν εργαλεία που μπορούν να βοηθήσουν το υπουργείο και τους φορείς να καταγράφουν τα δεδομένα. Αρκεί να έρθουν οι πρωτοβουλίες από τον υπουργό και τον ΕΟΠΥΥ.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}