Παρεμβάσεις στο σύστημα εφημέρευσης 4 + 3 νοσοκομείων της Αττικής ανακοινώνει σήμερα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.
Σύμφωνα με πληροφορίες του iatronet.gr, στόχος των αλλαγών είναι η σταδιακή μείωση της αναμονής των ασθενών στα Επείγοντα στις 5 ώρες, από τις 8 ώρες ή περισσότερο που είναι σήμερα. Στην Ευρώπη, η αναμονή κινείται γύρω στις 4 ώρες.
Η εκτίμηση είναι πως οι παρεμβάσεις που έγιναν τον περασμένο Νοέμβριο με τροποποίηση του πλάνου των ομάδων εφημέρευσης των νοσοκομείων, έχουν επιφέρει μικρές βελτιώσεις.
Τα προβλήματα, ωστόσο, παραμένουν και εντείνονται όσο αυξάνεται η προσέλευση ασθενών στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ).
Τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας δείχνουν πως 1,3 εκατομμύριο ασθενείς καταφεύγουν ετησίως στα ΤΕΠ της Αττικής. Μεγάλα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου καλύπτουν έως και 100.000 ασθενείς.
Το υπουργείο Υγείας επιχειρεί να περιορίσει τα λειτουργικά προβλήματα, τα οποία κρατούν καθηλωμένους τους ασθενείς επί ώρες.
Σε εξέλιξη βρίσκονται έργα βελτίωσης των ΤΕΠ σε κρίσιμα νοσηλευτικά ιδρύματα, αλλά οι υποδομές δεν επαρκούν. Τα μέτρα εστιάζονται σε 7 νοσοκομεία της Αττικής, τα οποία σηκώνουν καθημερινά το βάρος της εφημερίας.
"Βραχιολάκι"
Σε τέσσερα από αυτά ("Ευαγγελισμός", "Ερυθρός", "Αγία Όλγα", "Ιπποκράτειο"), θα υλοποιηθεί - μεταξύ άλλων - ένα πιλοτικό μέτρο, το οποίο εφαρμόζεται ήδη στο "Παπαγεωργίου" Θεσσαλονίκης.
Πρόκειται για τη χρήση QR code, ο οποίος θα εφαρμόζεται σε κάθε ασθενή με ένα "βραχιολάκι". Με τον τρόπο αυτό, θα παρακολουθείται η πορεία του, θα εντοπίζονται τα τμήματα του νοσοκομείου τα οποία προκαλούν τις καθυστερήσεις και θα ενημερώνονται οι διοικήσεις, προκειμένου να παρεμβαίνουν και να βελτιώνουν την εικόνα.
Υποστήριξη
Την ίδια ώρα, παρεμβάσεις προωθούνται και στα νοσοκομεία "Λαϊκό", "Αλεξάνδρα" και "Γ. Γεννηματάς", στα οποία παρατηρείται αυξημένη ροή ασθενών και μεγάλες καθυστερήσεις.
Για τα 4 + 3 παραπάνω νοσηλευτικά ιδρύματα, προγραμματίζονται περίπου 400 - 500 προσλήψεις γιατρών και προσωπικού κρίσιμων ειδικοτήτων στα ΤΕΠ, που εκτιμάται ότι θα μειώσουν τους χρόνους αναμονής.
Προσωπικό
Έως τον Απρίλιο, αναμένεται να προσληφθούν 37 γιατροί στα ΤΕΠ της Αττικής και έως τα τέλη Φεβρουαρίου 100 τραυματιοφορείς μέσω προγραμμάτων ΔΥΠΑ.
Την εφημερία των νοσοκομείων "Αττικόν", "Γ. Γεννηματάς" και "Ευαγγελισμός" θα υποστηρίξουν από το τέλος του μήνα και 25 εθελοντές του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.
Ακτινολόγοι
Κρίσιμη χαρακτηρίζεται η εφαρμογή ενός καινοτόμου συστήματος (ψηφιακό αποθετήριο εξετάσεων) που σχεδίασε η ΗΔΙΚΑ.
Πρόκειται για τη διάγνωση εξ αποστάσεως ακτινολογικών εξετάσεων, οι οποίες πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια της εφημερίας.
Το σύστημα RIS PACS επιτρέπει τη διάγνωση από γιατρό εκτός νοσοκομείου και παρέχει τη δυνατότητα υπερπήδησης εμποδίων που προκαλούνται σήμερα λόγω έλλειψης γιατρών στα περισσότερα νοσοκομεία.
Σε εφαρμογή αναμένεται να τεθούν και άλλα ψηφιακά εργαλεία, όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ).
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}