Ερευνητές της πανεπιστημιακής κλινικής "Charité" του Βερολίνου και του Κέντρου "Max Delbrück", σε συνεργασία με το Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Βιέννης, απέκτησαν νέες γνώσεις σχετικά με τη θεραπεία μιας σπάνιας μορφής καρκίνου του αίματος που διηθεί το δέρμα: τα λεγόμενα δερματικά Τ-κυτταρικά λεμφώματα.
Ο καθηγητής και ένας από τους υπεύθυνους της μελέτης, Stephan Mathas, περιγράφει τα ερευνητικά αποτελέσματα.
Τα δερματικά Τ-κυτταρικά λεμφώματα (CTCL) είναι σπάνιες μορφές καρκίνου του αίματος. Ειδικά κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος - τα λεγόμενα Τ κύτταρα - εκφυλίζονται και εξαπλώνονται στο δέρμα.
Υπάρχουν λίγες αποτελεσματικές θεραπευτικές επιλογές για αυτά τα λεμφώματα. Η πρόγνωση είναι κακή, ιδίως με προχωρημένη νόσο, και η ποιότητα ζωής των ασθενών επηρεάζεται σοβαρά από τις κνησμώδεις και επώδυνες δερματικές αλλοιώσεις. Επομένως, απαιτούνται επειγόντως νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις.
"Στόχος της μελέτης μας ήταν να βρούμε νέες θέσεις πρόσδεσης για θεραπευτικές προσεγγίσεις στα εκφυλισμένα κύτταρα. Η βάση γι' αυτό είναι το πολυετές ερευνητικό μας έργο στα λεμφώματα. Σε ένα έργο γερμανοαυστριακής συνεργασίας, του οποίου ηγήθηκα μαζί με τον Olaf Merkel από το ιατρικό πανεπιστήμιο της Βιέννης, αναζητήσαμε μια αντίστοιχη δομή-στόχο σε κυτταρικές σειρές και χρησιμοποιώντας μεγάλο αριθμό δειγμάτων λεμφώματος".
Χρησιμοποιώντας μια ποικιλία μεθόδων, μπορέσαμε να δείξουμε ότι μια δομή - το CD74 - βρίσκεται σταθερά σε διάφορες μορφές δερματικών Τ-κυτταρικών λεμφωμάτων.
Η μελέτη έδειξε επίσης ότι οι νέες αντικαρκινικές θεραπείες που συνδυάζουν ένα αντίσωμα με έναν καρκινοκτόνο παράγοντα και μπορούν να προσκολληθούν ειδικά σε αυτή τη θέση μπορούν να σκοτώσουν τα κύτταρα του λεμφώματος με μεγάλη αποτελεσματικότητα σε διάφορες σειρές δοκιμών. Τα κύτταρα εξοντώθηκαν επίσης πλήρως σε ζωικά μοντέλα.
"Η εργασία μας δείχνει ότι το CD74 ως σημείο πρόσδεσης αποτελεί ελκυστικό στόχο για νέες θεραπείες κατά αυτών των λεμφωμάτων.
Τα ευρήματά μας παρέχουν μια σταθερή βάση για κλινικές δοκιμές που θα πρέπει τώρα να διερευνήσουν επίσης την αποτελεσματικότητα των θεραπευτικών προσεγγίσεων με βάση το CD74 σε ανθρώπους.
Ειδικότερα, τα αντισώματα έναντι αυτής της δομής θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια πολλά υποσχόμενη επιλογή για τη βελτίωση της θεραπείας των ασθενών με δερματικά Τ-κυτταρικά λεμφώματα με στοχευμένο και βιώσιμο τρόπο".
Πηγές:
Πανεπιστημιακό νοσοκομείο "Charité"
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}