Ο Αυτισμός είναι μια νευροαναπτυξιακή διαταραχή που εμφανίζεται κατά τη βρεφική ή νηπιακή ηλικία και χαρακτηρίζεται από έκπτωση στην κοινωνική αλληλεπίδραση, έκπτωση στην επικοινωνία και περιορισμένα επαναλαμβανόμενα και στερεοτυπικά πρότυπα συμπεριφοράς. Έχει αναφερθεί ότι τα παιδιά με αυτισμό έχουν υψηλότερο επιπολασμό γαστρεντερικών συμπτωμάτων όπως για παράδειγμα η διάρροια, η δυσκοιλιότητα, το κοιλιακό άλγος, το φούσκωμα, η τροφική δυσανεξία, η γαστρίτιδα και η καούρα σε σύγκριση με παιδιά χωρίς αυτισμό. Μια σημαντική μη φυσιολογική εντερική μικροχλωρίδα που συμπεριλαμβάνει πολλαπλά παθογόνα αερόβια βακτήρια όπως «clostridia» έχει αναφερθεί και προτείνεται σαν παράμετρος στην εντερική δυσλειτουργία. Η αλλοίωση της εντερικής μικροχλωρίδας σχετίζεται με την ανθρώπινη υγεία και την ασθένεια, όπως για παράδειγμα με τη μεταβολή της αποθήκευσης λίπους που σχετίζεται με την παχυσαρκία και τον καρκίνο. Μια παθολογική μετατόπιση της ευαίσθητης ισορροπίας των βακτηρίων που βρίσκονται φυσιολογικά στο έντερο ενθαρρύνει φλεγμονώδεις αντιδράσεις, ενώ τα ευεργετικά βακτήρια προάγουν τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και την ανοσολογική διαμόρφωση.
Ερευνητές, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, έχουν μελετήσει το μοριακό προφίλ της μικροχλωρίδας σε άτομα με διαταραχές του φάσματος του αυτισμού και έχουν εντοπίσει συσχετισμούς μεταξύ μικροχλωρίδας και των κοινώς αναφερόμενων γαστρεντερικών συμπτωμάτων στο συγκεκριμένο πληθυσμό. Παθολογικά μικροβιακά στελέχη (clostridia) θεωρούνται υπεύθυνα τόσο για την πρόκληση ανεπιθύμητων ανοσολογικών αποκρίσεων όσο και για την παραγωγή μεγάλου αριθμού μεταβολιτών με τοξική δράση στο κεντρικό νευρικό σύστημα και επομένως διαταραχών αυτιστικού χαρακτήρα, καθώς και άλλων νευροψυχιατρικών διαταραχών.
Οι θεραπευτικές προσεγγίσεις που έχουν στόχο την βελτίωση της συμπτωματολογίας του αυτισμού είναι ποικίλες. Η εργοθεραπεία, η λογοθεραπεία όπως και η ειδική διατροφή είναι μερικές από αυτές. Επίσης και οι μέθοδοι επιλεκτικού μικροβιακού επαναποικισμού του εντέρου φαίνεται να αποδίδουν. Η διατροφή μεσογειακού τύπου με απουσία επεξεργασμένων τροφίμων και η εισαγωγή τροφίμων που έχουν υποστεί ζύμωση -επειδή βοηθάει στην διατήρηση ενός υγιούς μικροβιώματος -φαίνεται να έχει θεραπευτικές προεκτάσεις στον αυτισμό. Τέλος, μία ελπιδοφόρα εναλλακτική λύση είναι η διατροφική συμπλήρωση με προβιοτικά και πρεβιοτικά, λόγω της συνολικής ισορροπίας των διαφόρων μικροοργανισμών του εντέρου, της παραγωγής βιταμινών και της συνολικής ενίσχυσης του ανοσοποιητικού.
"Το Sporogen έχει μια πλήρη σύσταση και το έχω δοκιμάσει σε παιδιά με γαστρεντερίτιδα ή με συγχορήγηση με αντιβίωση με πολύ καλά αποτελέσματα και σε σύντομο χρονικό διάστημα!"
Μάθετε περισσότερα για το Sporogen εδώ.
Μπορείτε να προμηθευτείτε το Sporogen από εδώ.
Μαριάννα Παπαχριστοδούλου, Παιδίατρος με εξειδίκευση στην αναπτυξιακή Παιδιατρική / Διευθύντρια ΕΣΥ
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}