Η επιθυμία για γλυκά είναι καθημερινό φαινόμενο, για πολλούς άντρες και γυναίκες. Μήπως όμως θα πρέπει να μάθουμε να τα αποφεύγουμε και πόσο επικίνδυνα είναι για την υγεία μας; Εκτός του ότι τα γλυκά περιέχουν πολλές θερμίδες, λόγω του γάλακτος, της ζάχαρης, του βουτύρου, αλλά και άλλων παχυντικών συστατικών, το μόνο σίγουρο είναι, ότι δεν αποτελούν και ό,τι καλύτερο στο καθημερινό διαιτολόγιό μας.
Τα γλυκά λόγω των θερμίδων που περιέχουν, καθυστερούν τον οργανισμό μας από την απώλεια βάρους, ακόμα και αν εμείς καταβάλλουμε προσπάθεια. Δίνουν ελάχιστες βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία και στην ουσία δεν προσφέρουν και πολλά στον οργανισμό μας. Σε περιπτώσεις συχνής κατανάλωσης γλυκών, κινδυνεύουμε και από την εμφάνιση σακχαρώδη διαβήτη, αλλά και από καρδιαγγειακά νοσήματα. Είναι θέμα συνήθειας και εγκράτειας να αντικαθιστούμε την επιθυμία μας για γλυκό, με μια τροφή πιο ωφέλιμη για τον οργανισμό μας.
Από πού όμως προέρχεται η έντονη επιθυμία που μπορεί να έχουμε για τα γλυκά; Η απάντηση είναι ότι πολλοί παράγοντες ευθύνονται. Η κακή ποιότητα ύπνου, το έντονο στρες και η κούραση κατ´ αρχήν, δημιουργούν την ανάγκη για κάτι που θα μας δώσει ενέργεια, άρα το γλυκό ικανοποιεί πρόσκαιρα αυτήν την ανάγκη.
Η κακή διατροφή στα γεύματά μας επίσης, όπως το γρήγορο φαγητό, τα αναψυκτικά, το λευκό ψωμί, οι πολλοί υδατάνθρακες κλπ. ανεβάζουν το σάκχαρο στο αίμα μας γρήγορα, προκαλώντας αίσθηση υπογλυκαιμίας και πείνας. Την ίδια στιγμή όμως που θα καταναλώνουμε ένα γλυκό για να σταματήσουμε αυτήν την αίσθηση, έχουμε ήδη προσλάβει και περισσότερες θερμίδες.
Οι ψυχολογικοί λόγοι επίσης παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάγκη μας για τα γλυκά. Εάν είμαστε πολύ στενοχωρημένοι, περνάμε μια περίοδο κατάθλιψης, αντιμετωπίζουμε ένα έντονο πρόβλημα που διαρκεί μέρες, μπορεί να καταφύγουμε στα γλυκά, αναζητώντας μια στιγμιαία ευχαρίστηση. Στην πραγματικότητα, αμέσως μπορούμε να καταλάβουμε ότι αυτό δεν μας βοήθησε ιδιαίτερα στο πρόβλημά μας, συν τις θερμίδες που προσθέσαμε. Τη διέξοδο λοιπόν που αναζητάμε, νομίζοντας ότι αυτό έχουμε ανάγκη, δηλαδή την κατανάλωση γλυκού, θα πρέπει να πάψουμε να τη συνδέουμε με την καλή ή με την κακή μας διάθεση και με τη λύση στα προβλήματά μας.
Οι γυναίκες ειδικά, μπορεί να αισθάνονται έντονη την ανάγκη για κατανάλωση γλυκών, λίγες ημέρες πριν τον κύκλο τους ή με τις ορμονικές αλλαγές που αντιμετωπίζουν κατά την εμμηνόπαυση. Σε αυτήν την περίπτωση, το πρόβλημα είναι καλύτερα να συζητηθεί με κάποιο γιατρό, ώστε εκείνος να βοηθήσει στο να υποκατασταθεί η ανάγκη αυτή με άλλου είδους συμπληρώματα ή με την κατάλληλη διατροφή.
Εάν λοιπόν ανήκετε σε κάποια από τις παραπάνω κατηγορίες και θέλετε να περιορίσετε αυτήν την κακή συνήθεια, θα πρέπει κατ´ αρχήν να προσθέσετε στα γεύματά σας φρούτα και λαχανικά. Προσπαθείτε επίσης να τρώτε πιο υγιεινό ψωμί και δημητριακά, φρυγανιές ολικής άλεσης κλπ. Χρειάζεστε δηλαδή να καθυστερείτε την απορρόφηση του σακχάρου στο αίμα, ώστε να ρυθμίζεται το σάκχαρό σας πιο σωστά. Ειδικά τα φρούτα, θα σας ικανοποιήσουν πολύ εύκολα την ανάγκη για γλυκό, αλλά αποφύγετε τους χυμούς με ζάχαρη και τα αναψυκτικά τύπου κόλα.
Αρχίστε να μετράτε εβδομαδιαία πόσα γλυκά καταναλώσατε, συσχετίζοντας την κατανάλωση του γλυκού, με το πώς αισθανόσαστε εκείνη τη στιγμή που το καταναλώσατε. Αν δείτε ότι κάτι τέτοιο συνέβη την ώρα που είχατε εκνευρισμό στη δουλειά, όταν συνέβη κάτι που σας στεναχώρησε ιδιαίτερα, όταν αγχωθήκατε, τότε θα καταλάβετε ότι η ανάγκη σας αυτή είναι κυρίως νευρικής φύσεως και θα πρέπει να το ελέγξετε, ακόμα και αν χρειάζεστε κάποιον ειδικό να σας συμβουλεύσει.
Θα πρέπει να θυμάστε πάντως, ότι όταν καταναλώνετε κάποιο γλυκό, θα πρέπει να πίνετε λιγότερο καφέ και να τρώτε αρκετά λαχανικά και προϊόντα ολικής άλεσης και ότι τα γλυκά δεν σας ικανοποιούν ιδιαίτερα το αίσθημα της πείνας, τουλάχιστον όχι τόσο όσο ένα κανονικό ή μικρό γεύμα, συν τις παραπάνω θερμίδες που σας προσθέτουν.
Φροντίστε επίσης να σταματήσετε τη διάθεσή σας για γλυκό, πίνοντας εκείνη τη στιγμή νερό ή τρώγοντας ένα φρούτο. Μπορείτε να βγείτε μια βόλτα, να διαβάσετε κάτι, να μιλήσετε στο τηλέφωνο, να γράψετε ή να κάνετε μια δουλειά στο σπίτι που επείγει.
Σύμφωνα με τα παραπάνω, η ανάγκη μας για συχνή κατανάλωση γλυκών, μπορεί πολύ απλά να οφείλεται πιο πολύ σε ψυχολογικούς παράγοντες, παρά σε μια καθαρή ανάγκη για ζάχαρη. Και επειδή η κατανάλωση γλυκών είναι μια διατροφική συνήθεια που μπορεί να εξελιχθεί σε εθισμό, εάν παρατηρήσατε ότι η ανάγκη σας για γλυκά έχει γίνει πλέον καθημερινή, συζητήστε το με έναν καλό διατροφολόγο και να είστε σίγουροι ότι θα σας βρει μια ικανοποιητική λύση σε σύντομο χρονικό διάστημα.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}