Αν θέλουμε να περιορίσουμε το αλάτι που καταναλώνουμε, ξέρουμε ποιες τροφές πρέπει να αποφύγουμε: πατατάκια, αλατισμένους ξηρούς καρπούς και κάθε είδους αλμυρά σνακ. Και όμως, ακόμα και αν αποφεύγουμε αυτούς τους συνήθεις ύποπτους, μπορεί να λαμβάνουμε πολύ περισσότερο αλάτι από ό,τι πρέπει. Ας δούμε ποιες είναι αυτές οι τροφές που μας κάνουν να ξεφεύγουμε από τα υγιεινά όρια…
Σάλτσες
Τα διάφορα dressing για σαλάτες και κρέας περιέχουν πολύ αλάτι. Συγκεκριμένα, μια κουταλιά μπορεί να περιέχει μέχρι και το 1/5 της καθημερινής μας δόσης—και σπάνια θα χρησιμοποιήσουμε μόνο μία κουταλιά. Για να είστε σίγουροι ότι γαρνίρετε τα πιάτα σας πιο υγιεινά, φτιάξτε μόνοι σας dressings, χρησιμοποιώντας υποκατάστατα, όπως μπαχαρικά.
Cottage cheese
Το cottage cheese προσφέρει καλές δόσεις πρωτεΐνης και ασβεστίου με λίγες θερμίδες, αλλά και σχεδόν 40% της καθημερινής μας δόσης μέσα σε μια μερίδα. Συνεπώς, ψάξτε για cottage cheese χωρίς προσθήκες αλατιού ή αντικαταστήστε το εντελώς με 0% γιαούρτι.
Γλυκά
Ξέρουμε πως τα επεξεργασμένα γλυκά – όπως τούρτες, κέικ και μπισκότα – περιέχουν πολλούς απλούς υδατάνθρακες, αλλά και η περιεκτικότητά τους σε αλάτι δεν πάει πίσω. Αυτό συμβαίνει επειδή το αλάτι δρα σαν συντηρητικό. Αν θέλετε κάτι γλυκό, απολαύστε μερικά φρούτα, ή φτιάξτε στο σπίτι υγιεινά γλυκά, ελέγχοντας τα υλικά που χρησιμοποιείτε.
Προϊόντα με “λιγότερο αλάτι”
Πολλές φορές θα βρούμε στο σούπερ μάρκετ εναλλακτικές για διάφορες τροφές, που θα γράφουν πως έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε νάτριο. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει πως είναι ακίνδυνα. Όταν ένα φαγητό αναφέρει στην ετικέτα του πως περιέχει λιγότερο αλάτι, αυτό συνήθως μεταφράζεται σε 25% λιγότερο αλάτι. Συνεπώς, για ένα φαγητό που περιέχει, ας πούμε, 1 γραμμάριο, η “μειωμένη” του εκδοχή θα περιέχει 750 mg.
Burger λαχανικών
Πολλά burger σόγιας και λαχανικών φτιάχνονται με επεξεργασμένα υλικά, όπως και πολύ αλάτι για να ενισχυθεί η γεύση τους. Ένα τέτοιο “μπιφτέκι” μπορεί να περιέχει μέχρι και μισό γραμμάριο αλατιού, και όλα αυτά χωρίς να υπολογίζουμε το ψωμάκι, τα dressing, τα τυριά και όλα τα άλλα υλικά.
Σάντουιτς
Υποθέτουμε ότι αν φτιάξουμε ένα σάντουιτς με προσοχή, ας πούμε με ψωμί ολικής και γαλοπούλα, θα είναι πιο υγιεινό, σωστά; Σίγουρα θα έχει λιγότερες θερμίδες, αλλά αν προσθέσουμε όλα τα συστατικά, ένα σάντουιτς μπορεί να περιέχει μέχρι και ένα σχεδόν γραμμάριο αλατιού. Η καλύτερη εναλλακτική για πιο υγιεινά σάντουιτς; Λαχανικά, μουστάρδα, low-fat τυρί και καθόλου αλλαντικά. Αντικαταστήστε τα με φρεσκοψημένο κρέας, όπως στήθος κοτόπουλου.
Επιμέλεια Θοδωρής Διάκος
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}