Το πορτοκάλι και ο χυμός του, έχουν εδώ και χρόνια ταυτιστεί με τη βιταμίνη C και με τις όποιες ευεργετικές επιδράσεις, συνεπάγεται η κατανάλωση αυτής της βιταμίνης. Παρόλο λοιπόν που ένα μεγάλο ποτήρι χυμός πορτοκαλιού (250 ml) μπορεί να μας δώσει έως και διπλάσια ποσότητα βιταμίνης C από την ημερήσια συνιστώμενη, η εν λόγω ταύτιση αδικεί το πορτοκάλι, μιας και αυτό περιέχει δεκάδες άλλες πολύτιμες ουσίες για τον οργανισμό, που αξίζουν παιρετέρω διερεύνηση.
Ξεκινώντας λοιπόν από τα υπόλοιπα αντιοξειδωτικά στοιχεία του πορτοκαλιού, βλέπουμε πως στο αγαπημένο μας φρούτο, υπάρχουν πάνω από 170 ουσίες με εξέχουσες αντιοξειδωτικές επιδράσεις, προσφέροντας μέγιστη προστασία έναντι της υπέρμετρης παραγωγής των ελευθέρων ριζών, μορίων με ιδιαίτερα βλαπτική επίδραση στο κύτταρο.
Οι ουσίες αυτές ανήκουν σε τρείς μεγάλες κατηγορίες: Τα φλαβονοειδή, τα λιμονοειδή και τα καροτενοειδή.
Τα φλαβονοειδή είναι ουσίες που υπάρχουν μόνο στις φυτικές τροφές και αποτελούν τμήμα των αμυντικών μηχανισμών τους, καθώς προσφέρουν ανοσία απέναντι σε μύκητες, έντομα και άλλους επιβλαβείς οργανισμούς. Χημικά αποτελούνται από οργανικούς δακτυλίους, που συνδέονται μεταξύ τους με δεσμούς οξυγόνου-υδρογόνου.
Σωρεία αναλύσεων και μελετών, κυρίως σε πειραματόζωα, έχουν δώσει ενδείξεις για μια σειρά θετικών επιδράσεων των φλαβονοειδών στην υγεία, όπως η καταπολέμηση φλεγμονών και η ανακοπή της ανάπτυξης καρκινικών κυττάρων. Η τανγκερετίνη, για παράδειγμα, έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, ενώ Αμερικανοί ερευνητές τονίζουν ότι άλλα φλαβονοειδή του πορτοκαλιού, όπως για παράδειγμα η κερκετίνη, εμποδίζουν τη δράση ενζύμων που μετατρέπουν κάποια συστατικά του καπνού του τσιγάρου, σε καρκινογενείς ουσίες.
Περίπου 38 διαφορετικά λιμονοειδή περιέχονται στο πορτοκάλι και κυρίως στη σάρκα του (κάτι που αυτομάτως σημαίνει πως η κατανάλωση χυμού πορτοκαλιού, δεν μας προσδίδει σημαντικά ποσά αυτών των αντιοξειδωτικών στοιχείων). Τα πολύτιμα αυτά τερπενοειδή στοιχεία, φαίνεται να συμβάλλουν στην προστασία έναντι διαφόρων μορφών καρκίνου, κυρίως μέσα από την ενεργοποίηση της γλουταθειόνης, που προκαλούν.
Το πορτοκάλι είναι πλούσια πηγή πηκτίνης, μιας διαλυτής φυτικής ίνας με εξέχουσες ιδιότητες στη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης. Μελέτες που δημοσιεύτηκαν κατά καιρούς σε κορυφαίες επιστημονικές εφημερίδες, έδειξαν πως η αυξημένη κατανάλωση πηκτίνης από εσπεριδοειδή, συμβάλλει στη μείωση της «'θηρογόνου' LDL-χοληστερόλης, τροποποιώντας έτσι θετικά τον αθηρωματικό δείκτη.
Στον μεταβολισμό δε των λιποπρωτεινών, ενεπλέκεται και άλλο ένα διατροφικό στοιχείο του πορτοκαλιού, το μαγνήσιο, που μελέτες το φέρουν να κατέχει σημαντική αντι-αθηρογόνο δράση.
Ολοκληρώνοντας την αναφορά μας στο πορτοκάλι, αξίζει να αναφερθούμε και σε μια από τις μεγαλύτερες παρεξηγήσεις, που αφορά την κατανάλωσή του. Πολλοί πιστεύουν πως τόσο το πορτοκάλι όσο και ο χυμός του, δεν πρέπει να καταναλώνονται από άτομα που πάσχουν από υπέρταση.
Το πορτοκάλι όμως είναι συν τοις άλλοις, πολύ πλούσιο σε κάλιο και φτωχό σε νάτριο, γεγονός που καθιστά την κατανάλωσή του ευεργετική σε περιπτώσεις υπέρτασης.
Απολαύστε λοιπόν καθημερινά το πορτοκάλι και τον χυμό του και απομυζήστε οφέλη για την υγεία σας, που ξεκινούν από την αύξηση στη βιοδιαθεσιμότητα του σιδήρου των φυτικών τροφών και επεκτείνονται στην προστασία του καρδιαγγειακού συστήματος!
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}