iatronet.gr υγεία διατροφή ομορφιά φυσική κατάσταση ειδήσεις
Διατροφή

Κεράσια: Πλούσια σε οφέλη για την υγεία

Τα κεράσια αγαπούν την υγεία μας αλλά και τη σιλουέτα μας. Χρήσιμες συμβουλές και οδηγίες για την κατανάλωσή τους.
Κεράσια: Πλούσια σε οφέλη για την υγεία

Δευτέρα, 28 Απριλίου 2014

Αλεξοπούλου Μαρία-ΧριστίναΑλεξοπούλου Μαρία-Χριστίνα
Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Κεράσια ονομάζονται οι καρποί του δένδρου της κερασιάς (Prunus). Έχουν σχήμα σφαιρικό και ο φλοιός τους είναι λείος και γυαλιστερός. Είναι μικρά σε μέγεθος και το χρώμα τους ποικίλλει ανάλογα με την ποικιλία. Υπάρχουν δύο τύποι κερασιών και εκατοντάδες ποικιλίες: το γλυκό κεράσι, γνωστό και ως Prunus avium στους βοτανολόγους και το ξινό κεράσι, γνωστό ως βύσσινο (επιστημονική ονομασία Prunus cerasus).

Το κόκκινο χρώμα του κερασιού, οφείλεται στη χρωστική ουσία ανθοκυάνη, ένα διατροφικό αντιοξειδωτικό που παίζει προληπτικό και θεραπευτικό ρόλο σε πλήθος ασθενειών, καταπολεμώντας τις ελεύθερες ρίζες. Επίσης, το φρούτο αυτό είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α, η οποία οφείλεται στην παρουσία των φυτοχημικών και τη βήτα καροτίνη. Τα κεράσια είναι πλούσια επίσης σε βιταμίνες του Β συμπλέγματος (Β1, Β2, Β3), φυλλικό οξύ και βιταμίνη C, ενώ περιέχουν μικρές ποσότητες σιδήρου, ασβεστίου, μαγνησίου, καλίου, χαλκού και πρωτεϊνών. Επίσης τα κεράσια είναι πλούσια σε φυτοστερόλες, που ανήκουν στην ομάδα των στερολών και αποτελούν φυσικά συστατικά των φυτών. Τέλος στα κεράσια συναντούμε αρκετά μεταλλικά άλατα, φυτικές ίνες και ελαγικό οξύ. Ένα κεράσι αποδίδει 4-5 θερμίδες.

Οφέλη για την υγεία μας

Εκτός από νόστιμα και δροσιστικά, τα κεράσια έχουν και πολλά οφέλη για την υγεία μας. 

Τα κεράσια είναι αντικαρκινικά, εξαιτίας των ανθοκυανινών που περιέχουν, καθώς οι ουσίες αυτές συμβάλλουν στην εξουδετέρωση καρκινογόνων ουσιών.

Συμβουλές

Προτεινόμενος τρόπος κατανάλωσης

Τα κεράσια τρώγονται κυρίως ως φρέσκα φρούτα.
Υπάρχουν και κονσερβοποιημένα, τα οποία χρησιμοποιούνται για την κατασκευή γλυκών. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να φτιάξουμε σπιτική μαρμελάδα. Τα κεράσια συνδυάζονται ωραία σε γλυκά τύπου τούρτας και τάρτας.

Μπορούν να καταναλωθούν ως γλυκά του κουταλιού τα οποία γίνονται από όλες τις ποικιλίες κερασιών.
Τα κουκούτσια χρησιμοποιούνται για να δίνουν άρωμα στο ‘μπράντυ’.
Τέλος, από τα μαύρα πικρά κεράσια απολαμβάνουμε το Kirsch, το Cherry Brandy, και διάφορα άλλα ποτά.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Loading ...
Προσθήκη Σχολίου

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ IATRONET.GR