Επιστήμη & Ζωή

Καρκίνος του δέρματος: Προσοχή στην κατανάλωση κρέατος και λιπαρών

Νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Αυστραλία συσχετίζει την κατανάλωση μεγάλης ποσότητας κρέατος και λιπαρών με τον καρκίνο του δέρματος και συγκεκριμένα με τον πιο συνήθη τύπο, τον ακανθοκυτταρικό καρκίνο.

Δευτέρα, 04 Ιουνίου 2007, 17:07

Νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Αυστραλία συσχετίζει την κατανάλωση μεγάλης ποσότητας κρέατος και λιπαρών με τον καρκίνο του δέρματος και συγκεκριμένα με τον πιο συνήθη τύπο, τον ακανθοκυτταρικό καρκίνο.

Όπως δήλωσε ο ερευνητής Dr. Torukiri Ibiebele, ειδικά όσοι έχουν ιστορικό καρκίνου του δέρματος θα πρέπει να αποφεύγουν τις λιπαρές τροφές, τα κατεργασμένα τρόφιμα και τις υψηλές ποσότητες ζάχαρης.

Ο Dr. Ibiebele, του Ερευνητικού Κέντρου Queensland και οι συνεργάτες του εξέτασαν τις διατροφικές συνήθειες 1.360 ανθρώπων. Χρησιμοποιώντας 30 ομάδες τροφίμων, οι ερευνητές τις χώρισαν σε διατροφή με κρέας και σε διατροφή με φρούτα και λαχανικά.

Η διατροφή σε κρέας και λιπαρά φάνηκε ότι αύξανε σημαντικά τον κίνδυνο ακανθοκυτταρικού καρκίνου. Ο κίνδυνος φάνηκε ιδιαίτερα υψηλός σε όσους εμφάνιζαν ιστορικό καρκίνου του δέρματος και κατανάλωναν τη μεγαλύτερη ποσότητα κρέατος και λιπαρών.

Επιπλέον, ο κίνδυνος φάνηκε σημαντικά μειωμένος σε όσους κατανάλωναν φρούτα και λαχανικά. Όμως, οι ερευνητές σημειώνουν ότι το προστατευτικό αυτό αποτέλεσμα φάνηκε να σχετίζεται περισσότερο με τα πράσινα, φυλλώδη λαχανικά.

Σύμφωνα με τον ερευνητή, η παρούσα έρευνα είναι η πρώτη που γίνεται εξετάζοντας τη σχέση ποικιλίας τροφίμων με τον καρκίνο του δέρματος και μη εστιάζοντας μόνο σε μια τροφή. Από την έρευνα δεν προέκυψε σχέση της διατροφής με την άλλη μορφή του καρκίνου του δέρματος, το καρκίνωμα βασικού κυττάρου.

Η διατροφή, όπως φαίνεται, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος, καταλήγει ο ερευνητής, καθώς και η αποφυγή του ήλιου τις πρωινές ώρες, η χρήση αντηλιακού και τα ρούχα που καλύπτουν το σώμα.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύονται στο περιοδικό ‘Journal of Clinical Nutrition’.

Πηγές:
'Journal of Clinical Nutrition’



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Loading ...
Προσθήκη Σχολίου

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ IATRONET.GR

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας


Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.

Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων