Επιστήμη & Ζωή

Ενδεχομένως επικίνδυνη η υψηλή πρόσληψη ασβεστίου στις γυναίκες

Γυναίκες που λαμβάνουν υψηλά επίπεδα ασβεστίου από τη διατροφή τους και συμπληρώματα μπορεί ενδεχομένως να βρίσκονται σε υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από καρδιοπάθεια, υποδεικνύει νέα έρευνα.

Πέμπτη, 14 Φεβρουαρίου 2013, 15:44

Γυναίκες που λαμβάνουν υψηλά επίπεδα ασβεστίου από τη διατροφή τους και συμπληρώματα μπορεί ενδεχομένως να βρίσκονται σε υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από καρδιοπάθεια, υποδεικνύει νέα έρευνα.

Όταν οι ερευνητές παρακολούθησαν 61.443 γυναίκες για 19 χρόνια ανακάλυψαν σχεδόν 12.000 θανάτους, περιλαμβανομένων σχεδόν 4.000 από καρδιαγγειακή νόσο και σχεδόν 1.900 από ισχαιμική καρδιοπάθεια.

Ο Dr. Karl Michaelsson, του πανεπιστημίου της Ουψάλα. σημειώνει στο περιοδικό ‘British Medical Journal’ ότι υψηλά επίπεδα ασβεστίου στις γυναίκες, συνδέονται με υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας από όλα τα αίτια και καρδιαγγειακή νόσο αλλά όχι από εγκεφαλικό επεισόδιο.

Στην έρευνα, η μέση πρόσληψη για όσες κατανάλωναν τη χαμηλότερη ποσότητα ασβεστίου ήταν 72 mg την ημέρα, ισοδύναμη με 5 φέτες τυρί και υψηλότερη, στα 2.137 mg την ημέρα.

Γυναίκες που λάμβαναν σκευάσματα ασβεστίου με διατροφική πρόσληψη άνω των 1.400 mg την ημέρα είχαν 1,5 φορές υψηλότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιαγγειακή νόσο σε σύγκριση με όσες λάμβαναν 600 έως 999 mg την ημέρα.

Το ποσοστό θνησιμότητας από καρδιαγγειακή νόσο στην ομάδα με την υψηλότερη πρόσληψη ασβεστίου ήταν 4 στα 1.000 ανθρώπινα χρόνια, ενώ στην ομάδα με τη χαμηλότερη πρόσληψη ήταν 3,5 ανά 1000. (αριθμός ανθρώπων επί αριθμό ετών έκθεσης).

Διατροφή με πολύ χαμηλά ή πολύ υψηλά επίπεδα ασβεστίου μπορεί να ξεπεράσει τις φυσιολογικές ομάδες ελέγχου και να προκαλέσει αλλαγές στα επίπεδα ασβεστίου στο αίμα ή τις σχετικές ορμόνες.

Τα ευρήματα ακολουθούν 3 πρόσφατες επαν-αναναλύσεις τυχαιοποιημένων δοκιμών σε γυναίκες που έδειχναν υψηλότερο κίνδυνο ισχαιμικής καρδιοπάθειας και εγκεφαλικού επεισοδίου με συμπληρώματα ασβεστίου. Αυτό δεν φάνηκε σε τέταρτη τυχαιοποιημένη δοκιμή.

O Dr. Gregg Fonarow, εκπρόσωπος του American Heart Association, δήλωσε ότι πολλοί ηλικιωμένοι αυξάνουν τη διατροφική πρόσληψη ασβεστίου ή λαμβάνουν συμπληρώματα ασβεστίου για την πρόληψη της οστικής απώλειας και υπήρχαν εικασίες ότι η αυξημένη πρόσληψη ασβεστίου με ή χωρίς βιταμίνη D θα μπορούσε ενδεχομένως να αυξήσει την καρδιαγγειακή υγεία.

Δεν μπορεί να εξαχθεί αιτιατή σχέση από την έρευνα, που χρηματοδοτήθηκε από το Swedish Research Council.

Πηγές:
‘British Medical Journal’.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Loading ...
Προσθήκη Σχολίου

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ IATRONET.GR

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας


Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.

Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων