Οι γυναίκες που είναι παχύσαρκες όταν συλλαμβάνουν, έχουν περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσουν νεογνά με ανωμαλίες σε σχέση με μητέρες φυσιολογικού βάρους, σύμφωνα με νέα Αμερικανική έρευνα.
Οι γενετικές ανωμαλίες περιλαμβάνουν απουσία άκρων και καρδιές με δυσμορφία. Έρευνες σε μικρότερη κλίμακα που έγιναν στο παρελθόν έχουν υποδείξει τη σχέση αυτή αλλά η νέα έρευνα είναι η μεγαλύτερη και πιο περιεκτική που έχει γίνει μέχρι σήμερα.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τέξας εξέτασαν 15.000 νέες μητέρες σε διάστημα πέντε ετών.
Οι παχύσαρκες γυναίκες είναι πιο πιθανό να εμφανίζουν χρόνιες ασθένειες, προβλήματα γονιμότητας, αποβολές και επιπλοκές στην εγκυμοσύνη.
Ωστόσο οι επιστήμονες της έρευνας δηλώνουν ότι στην παρούσα μελέτη αναδεικνύεται η ισχυρότερη μέχρι σήμερα σχέση μεταξύ παχυσαρκίας την ώρα της σύλληψης και ορισμένων ανωμαλιών.
Η ομάδα του Πανεπιστημίου του Τέξας εξέτασε περισσότερες από 10.000 νέες μητέρες που γέννησαν παιδιά με ανωμαλίες. Οι γυναίκες ρωτήθηκαν σχετικά με το ύψος και το βάρος που είχαν όταν συνέλαβαν. Παράλληλα εξετάστηκε και ομάδα 5.000 γυναικών με υγιή παιδιά.
Όπως υποδεικνύουν τα στοιχεία, εφτά διαφορετικοί τύποι ανωμαλιών φάνηκαν να είναι περισσότερο κοινοί όταν η μητέρα ήταν παχύσαρκη.
Στις ανωμαλίες περιλαμβάνονται δυσμορφίες στην καρδιά, έλλειψη πατούσας, δαχτύλων, ποδιών ή χεριών.Οι ερευνητές τονίζουν ότι ο κίνδυνος παραμένει χαμηλός, ακόμα και για τις παχύσαρκες.
Μεταξύ των γυναικών φυσιολογικού βάρους περίπου τρία στα εκατό μωρά εμφανίζουν σοβαρές ανωμαλίες. Στις παχύσαρκες, το ποσοστό αυξάνεται στο 4%.
Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν πώς να εξηγήσουν τα ευρήματα. Οι ανωμαλίες μπορεί να αποτελούν άμεσο αποτέλεσμα της παχυσαρκίας αλλά θα μπορούσαν να σχετίζονται και με άλλους παράγοντες, όπως η διατροφή.
Ο Καθηγητής Προληπτικής Ιατρικής, Nick Wald, δήλωσε ότι οι ανωμαλίες ενδεχομένως δεν σχετίζονται με το πραγματικό βάρος της μητέρας.
Ο Καθηγητής Michael Patton θεωρεί ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν αυξημένες ανησυχίες για τις υπέρβαρες μητέρες αλλά η καλύτερη συμβουλή παραμένει ακόμα η κατανάλωση υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}