Η υιοθέτηση της μεσογειακής διατροφής μπορεί ενδεχομένως να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη, ιδιαίτερα αν κάποιος εμφανίζει υψηλό κίνδυνο καρδιοπάθειας.
Το παραπάνω ανακάλυψαν ερευνητές που επισκόπησαν 19 έρευνες που περιλάμβαναν περισσότερους από 162.000 ανθρώπους σε διάφορες χώρες για 5,5 χρόνια κατά μέσον όρο.
Η ανάλυση αποκάλυψε ότι η μεσογειακή διατροφή συνδέεται με 21% χαμηλότερο κίνδυνο για διαβήτη σε σύγκριση με άλλες διατροφικές επιλογές.
Η μεσογειακή διατροφή μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη ακόμα περισσότερο-κατά 27%-σε ανθρώπους με υψηλό κίνδυνο καρδιοπάθειας.
Η πρόληψη του διαβήτη είναι ιδιαίτερα σημαντική για ανθρώπους που βρίσκονται σε κίνδυνο να εμφανίσουν καρδιοπάθεια, σύμφωνα με τους ερευνητές οι οποίοι θα παρουσιάσουν την τρέχουσα εβδομάδα την έρευνα στο συνέδριο του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας στην Ουάσιγκτον.
Ο ερευνητής, Δημοσθένης Παναγιωτάκος, καθηγητής στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, δήλωσε ότι η μεσογειακή διατροφή μπορεί ενδεχομένως να εμποδίσει την εμφάνιση διαβήτη άσχετα από την ηλικία, το φύλο, τη φυλή ή την κουλτούρα.
Η συγκεκριμένη διατροφή έχει ωφέλιμη επίδραση ακόμα και σε ομάδες υψηλού κινδύνου και στηρίζει το γεγονός ότι ποτέ δεν είναι αργά για να αρχίσει κάποιος υγιεινή διατροφή.
Η επισκόπηση έδειξε ότι η μεσογειακή διατροφή μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη σε Ευρωπαίους και μη. Αυτού του είδους η μεγάλης κλίμακας ανάλυση είναι σημαντική για να συμβάλλει σε οδηγίες και φροντίδα με βάση αποδείξεις, δήλωσε ο κ. Παναγιωτάκος. Πρόσθεσε ότι ο διαβήτης αποτελεί επιδημία και η σχέση του με την παχυσαρκία είναι γνωστή. Πρέπει να δράσουμε για να εμποδίσουμε τον διαβήτη και η αλλαγή της διατροφής μπορεί να είναι αποτελεσματική αγωγή.
Έρευνες που παρουσιάζονται σε συνέδρια συνήθως θεωρούνται προκαταρκτικές μέχρι να δημοσιευτούν σε ιατρικό περιοδικό.
Πηγές:
Ξένος τύπος.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}