Επιστήμη & Ζωή

Νέα έρευνα αμφισβητεί τα οφέλη του κόκκινου κρασιού στην υγεία

Νέα έρευνα του John’s Hopkins University στη Βαλτιμόρη, δεν έδειξε σχέση μεταξύ του κόκκινου κρασιού και της εμφάνισης καρδιοπάθειας, καρκίνου και φλεγμονής.

Τρίτη, 13 Μαΐου 2014, 19:53

Νέα έρευνα αμφισβητεί την ωφέλεια του κόκκινου κρασιού στην υγεία της καρδιάς.

Ενώ πέρασαν χρόνια πιστεύοντας στο ‘’γαλλικό παράδοξο’’, έρευνα που ανακοινώθηκε σήμερα από το John’s Hopkins University στη Βαλτιμόρη, δεν έδειξε σχέση μεταξύ του κόκκινου κρασιού και της εμφάνισης καρδιοπάθειας, καρκίνου και φλεγμονής.

Πολλές έρευνες προσπάθησαν να εξηγήσουν γιατί υπάρχει χαμηλό ποσοστό καρδιοπάθειας στη Γαλλία παρόλο που πολλοί κάτοικοι ακολουθούν διατροφή υψηλή σε λιπαρά. Ορισμένοι το απέδωσαν στη μέτρια κατανάλωση κόκκινου κρασιού.

Ο καθηγητής Semba δήλωσε ότι το σκεπτικό ήταν πως ορισμένες τροφές, όπως το κόκκινο κρασί, η σκούρα σοκολάτα και τα μούρα είναι ωφέλιμες επειδή περιέχουν ρεσβερατρόλη. Αυτός και η ομάδα του δεν το ανακάλυψαν στην έρευνά τους.

Η νέα έρευνα περιέλαβε 783 άντρες και γυναίκες άνω των 65 ετών σε 2 ιταλικά χωριά μεταξύ του 1998 και του 2009. Η ρεσβερατρόλη μετριόταν στα ούρα των συμμετεχόντων στα 3, 6 και 9 χρόνια, όπως και δείκτες καρδιοπάθειας και καρκίνου, συμπεριλαμβανομένων της στεφανιαίας νόσου, της χοληστερόλης, της αρτηριακής πίεσης και της θνησιμότητας. 

Συνολικά, 268 συμμετέχοντες που δεν είχαν καρδιοπάθεια στην έναρξη της έρευνας πέθαναν, ενώ 34 εμφάνισαν καρκίνο.
Ωστόσο η ρεσβερατρόλη που ανιχνεύτηκε στα ούρα δεν συνδεόταν με τον κίνδυνο θνησιμότητας, καρδιοπάθεια ή καρκίνου, ούτε με δείκτες φλεγμονής στο αίμα.

Προηγούμενες ενδείξεις ήταν αντικρουόμενες, με ορισμένες έρευνες να δείχνουν ότι οι φαινόλες στο κόκκινο κρασί και τη σοκολάτα συνδέονταν με μειωμένη χοληστερόλη, αρτηριακή πίεση και διαβήτη και άλλες να δείχνουν ότι δεν υπάρχει όφελος ή υπάρχει αρνητική επίδραση.

Ορισμένες έρευνες υπέδειξαν μέτριο όφελος από μέτρια ποσότητα αλκοόλ, αλλά πως η καρδιοπάθεια τείνει να αυξάνεται μετά από αυτό.

Ο ερευνητής δήλωσε ότι αν υπάρχουν οφέλη από την κατανάλωση κρασιού, σκούρας σοκολάτας ή μούρων θα πρέπει να προέρχονται από άλλες ουσίες. Επίσης, δεν είναι σαφές πόσο χρειάζεται κάποιος να τρώει ή να πίνει.

Πρόκειται για πολύπλοκες τροφές και αυτό που γνωρίζουμε από τη νέα έρευνα είναι ότι τα οφέλη πιθανόν δεν οφείλονται στη ρεσβερτατρόλη, πρόσθεσε ο ερευνητής.

Πηγές:
Ξένος τύπος.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Loading ...
Προσθήκη Σχολίου

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ IATRONET.GR

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας


Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.

Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων