Παρατεταμένο διάστημα καθιστικής ζωής έχει συνδεθεί με υψηλότερα επίπεδα χοληστερόλης και μεγαλύτερη περίμετρο μέσης, που μπορούν να οδηγήσουν σε καρδιαγγειακή και μεταβολική νόσο.
Νέα έρευνα ανακάλυψε ότι ο 5λεπτος περίπατος για κάθε ώρα που καθόμαστε θα μπορούσε να αναστρέψει τη βλάβη στις αρτηρίες των ποδιών και να μειώσει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας.
Ερευνητές του Indiana University, εξέτασαν 11 μη παχύσαρκους, υγιείς άντρες, ηλικίας 20 έως 35 ετών, που κάθισαν 3 ώρες χωρίς να κουνούν τα πόδια τους.
Οι ερευνητές μέτρησαν τη λειτουργικότητα της μηριαίας αρτηρίας στην έναρξη της έρευνας και στη μια, δυο και τρεις ώρες.
Ανακάλυψαν ότι κατά τη διάρκεια περιόδου 3 ωρών η λειτουργικότητα της μηριαίας αρτηρίας μειώθηκε μέχρι 50% μετά από μια ώρα καθισιού.
Ωστόσο, οι συμμετέχοντες που περπάτησαν για 5 λεπτά κατά τη διάρκεια κάθε ώρας που κάθονταν δεν εμφάνισαν μείωση στη λειτουργικότητα της αρτηρίας, υποδεικνύοντας ότι η αύξηση στη μυϊκή δραστηριότητα και στη ροή αίματος ήταν ωφέλιμη.
Η ερευνήτρια, Saurabh Thosar, του Oregon Health & Science University, δήλωσε ότι υπάρχουν αρκετές επιδημιολογικές ενδείξεις που συνδέουν το χρόνο που κάθεται κανείς με διάφορες χρόνιες νόσους και που συσχετίζουν τη διακοπή του χρόνου καθισιού με ωφέλιμη επίδραση στο καρδιαγγειακό σύστημα, αλλά υπάρχουν λίγες πειραματικές ενδείξεις. Πρόσθεσε ότι η ερευνητική ομάδα έδειξε πως το παρατεταμένο καθισιό βλάπτει την ενδοθηλιακή λειτουργία που αποτελεί πρώιμο δείκτη καρδιαγγειακής νόσου και ότι η διακοπή του χρόνου του καθισιού εμποδίζει την έκπτωση της λειτουργικότητας.
Στη δεύτερη δοκιμή οι άντρες περπάτησαν σε διάδρομο για 5 λεπτά στα 2 μίλια την ώρα –σημαντικά χαμηλότερη ταχύτητα σε σχέση με αυτή της πρώτης δοκιμής.
Όταν η λειτουργία της μηριαίας αρτηρίας μετρήθηκε στα 30 λεπτά, τη 1,5 ώρα και τις 2,5 ώρες έδειξε το ίδιο επίπεδο.
Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘’Medicine & Science in Sports & Exercise.’’
Πηγές:
‘’Medicine & Science in Sports & Exercise.’’
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}