Μεταλλάχτηκε ο ιός της γρίπης των πτηνών, H5N1 και είναι ικανός να προσβάλει πιο εύκολα τους ανθρώπους, αν και ακόμα δεν έχει μεταλλαχτεί σε στέλεχος που μπορεί να προκαλέσει πανδημία.
Η αλλαγή αυτή προκαλεί ανησυχία, δήλωσε ο Dr. Yoshihiro Kawaoka, του Πανεπιστημίου Wisconsin-Madison.
Όπως δήλωσε ο ερευνητής, στην έρευνα που πραγματοποίησε εντόπισε συγκεκριμένη αλλαγή που θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανάπτυξη της γρίπης των πτηνών στην περιοχή του άνω αναπνευστικού, στους ανθρώπους. Οι ιοί που κυκλοφορούν στην Αφρική και την Ευρώπη, είναι αυτοί που βρίσκονται πιο κοντά στο να εξελιχθούν σε ιό που προσβάλλει τους ανθρώπους.
Πρόσφατα δείγματα του ιού που πάρθηκαν από πουλιά στις δυο αυτές ηπείρους, περιέχουν τον μεταλλαγμένο ιό, αναφέρουν οι ερευνητές στο περιοδικό ‘Public Library of Science’.
O Dr.Kawaoka σημειώνει ότι δεν θέλει να τρομάξει το κοινό, καθώς αυτό δεν έχει πολλούς τρόπους αντίδρασης, αλλά πως ταυτόχρονα είναι σημαντικό για την επιστημονική κοινότητα να καταλάβει τι συμβαίνει. Ο ιός H5N1, ο οποίος κυρίως προσβάλλει τα πουλιά, έχει μολύνει 329 ανθρώπους σε 12 χώρες από το 2003.
Από αυτούς έχασαν τη ζωή τους 201 άνθρωποι.
Πολύ σπάνια περνά από άνθρωπο σε άνθρωπο, αλλά αν αποκτήσει την ιδιότητα να το πετυχαίνει εύκολα, πιθανόν θα προκαλέσει πανδημία. Όλοι οι ιοί της γρίπης εξελίσσονται συνέχεια και οι επιστήμονες έχουν κάποιες γνώσεις σχετικά με το ποιες μεταλλάξεις απαιτούνται για να αλλάξει ο ιός από έναν που προσβάλλει εύκολα τα πουλιά, σε έναν που προσβάλλει εύκολα τους ανθρώπους.
Η μύτη και ο λαιμός του ανθρώπου συνήθως έχουν χαμηλότερη θερμοκρασία από αυτή των πουλιών και έτσι δεν υπάρχει πολύ πρόσφορο έδαφος για τη σωστή ανάπτυξη του ιού μέσα στη μύτη των ανθρώπων. Η συγκεκριμένη μετάλλαξη επιτρέπει στον ιό να ζει καλά στις πιο ψυχρές θερμοκρασίες του άνω αναπνευστικού του ανθρώπου.
Το 2005 στην κεντρική Κίνα, ο ιός πρόσβαλε, μαζικά, άγρια πουλιά, ενώ στη συνέχεια το στέλεχος αυτό του ιού μεταφέρθηκε στις άλλες ηπείρους με τα αποδημητικά πουλιά. Οι απόγονοί τους μεταφέρουν το μεταλλαγμένο ιό, δηλώνει ο ερευνητής.
Έτσι, αυτά βρίσκονται πιο κοντά στη γρίπη του ανθρώπου.
Ο ερευνητής θεωρεί ευτύχημα ότι δεν μεταφέρουν άλλες μεταλλάξεις. Όπως δήλωσε, θα χρειαστούν και άλλες μεταλλάξεις αλλά δεν γνωρίζει πόσες ώστε να αποτελέσουν στελέχη που προκαλούν πανδημία.
Πηγές:
‘Public Library of Science’
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}