Το τακτικό βούρτσισμα των δοντιών μπορεί ενδεχομένως να μειώσει το μελλοντικό κίνδυνο καρδιακής προσβολής, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι άνθρωποι που εμφανίζουν στοματικές λοιμώξεις, επίσης έχουν συχνά καρδιαγγειακά προβλήματα, ενώ ανακάλυψαν ιδιαίτερα στενή σχέση μεταξύ της περιοδοντίτιδας και των εγκεφαλικών επεισοδίων, κυρίως σε άντρες και ανθρώπους νεότερης ηλικίας.
Υψηλή δόση του συχνά συνταγογραφούμενου φαρμάκου, της ατορβαστατίνης, που ενισχύει τα επίπεδα στο αίμα των αντιφλεγμονωδών λιπιδίων που ονομάζονται λιποξίνες και ρεζολβίνες, εμποδίζουν την ουλίτιδα και την καρδιοπάθεια σε ανθρώπους, ενώ μπορεί ακόμα και να τις αναστρέψει.
Οι ερευνητές περιέγραψαν την ανακάλυψη ως συναρπαστική και υποσχόμενη, επειδή οι λιποξίνες και οι ρεζολβίνες έχουν το πλεονέκτημα να ελέγχουν τη φλεγμονή χωρίς να καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα.
Ο Dr Thomas Van Dyke, του Forsyth Institute των ΗΠΑ, δήλωσε ότι η ανακάλυψη του ρόλου του στοματικού μικροβιώματος και της φλεγμονής στην καρδιαγγειακή νόσο πιθανόν θα οδηγήσει σε νέες μεθόδους για την πρόληψη και τη θεραπευτική αγωγή.
Ο Dr Van Dyke συνιστά οι άνθρωποι να φροντίζουν καλύτερα τα δόντια τους για να μειώσουν ενδεχομένως τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και άλλων προβλημάτων υγείας.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό ‘’Trends in Endocrinology and Metabolism.’’
Πηγές:
‘’Trends in Endocrinology and Metabolism.’’
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}