Άνθρωποι που κοιμούνται λιγότερο από 6 ώρες τη νύχτα μπορεί ενδεχομένως να είναι πιο πιθανό να έχουν παράγοντες κινδύνου που αυξάνουν τις πιθανότητες διαβήτη, καρδιοπάθειας και εγκεφαλικού επεισοδίου, αναφέρει έρευνα από την Κορέα.
Ο ερευνητής Dr. Jang Young Kim, του Yonsei University, στη Νότια Κορέα, δήλωσε ότι όσοι κοιμούνται λίγο θα πρέπει να γνωρίζουν τον κίνδυνο εμφάνισης μεταβολικού συνδρόμου, που θα μπορούσε να τους οδηγήσει σε χρόνιες και απειλητικές για τη ζωή νόσους.
Η ερευνητική ομάδα παρακολούθησε περίπου 2.600 ενήλικες για περισσότερα από 2 χρόνια και ανακάλυψε ότι συμμετέχοντες που δεν κοιμόνταν τουλάχιστον 6 ώρες τη νύχτα είχαν 41% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν μεταβολικό σύνδρομο σε σχέση με ανθρώπους που κοιμόνταν 6 έως 8 ώρες τη νύχτα.
Τα ευρήματα προκύπτουν από 2 έρευνες για τον τρόπο ζωής, που περιλάμβαναν ερωτήσεις για τις συνήθειες ύπνου.
Οι έρευνες πραγματοποιήθηκαν μια φορά μεταξύ 2005 και 2008 και ξανά μεταξύ 2008 και 2011. Οι συμμετέχοντες, επίσης υποβλήθηκαν σε ιατρικές εξετάσεις και έδωσαν πληροφορίες για το ιστορικό τους.
Μετά από παρακολούθηση 2,6 ετών -κατά μέσον όριο- 560 συμμετέχοντες ή ποσοστό 22% εμφάνισαν μεταβολικό σύνδρομο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δημοσιεύονται στο περιοδικό Sleep.
Η μικρή διάρκεια ύπνου συνδέθηκε με 30% αυξημένο κίνδυνο για υψηλό σάκχαρο και επιπλέον κοιλιακό λίπος, καθώς και με 56% υψηλότερες πιθανότητες υπέρτασης σε σύγκριση με όσους κοιμόνταν περισσότερο.
Ένα μειονέκτημα της έρευνας είναι ότι βασίστηκε στο να θυμούνται οι συμμετέχοντες σωστά τις συνήθειες ύπνου, τις ιατρικές παθήσεις και τις συμπεριφορές του τρόπου ζωής. Επίσης λείπουν στοιχεία για την ποιότητα του ύπνου.
Τα ευρήματα είναι σε ευθυγράμμιση με άλλες έρευνες που ανακάλυψαν σχέση μεταξύ της διάρκειας ύπνου, της καρδιαγγειακής νόσου και του μεταβολικού συνδρόμου, δήλωσε η Kristen Knutson, του University of Chicago, που δεν έλαβε μέρος στην έρευνα.
Πηγές:
Sleep.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}