Η κατανάλωση κατεργασμένου κρέατος μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο των εντέρων, ενώ το κόκκινο κρέας είναι πιθανή αιτία της νόσου, δήλωσαν ειδικοί του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας- κάτι που θα μπορούσε να οξύνει τη συζήτηση για τα οφέλη της διατροφής που βασίζεται στο κρέας.
Το International Agency for Research on Cancer (IARC), του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, τοποθέτησε στην πρώτη κατηγορία το κατεργασμένο κρέας –όπως ζαμπόν και χοτ ντογκ- καθώς υπάρχουν ‘’επαρκείς ενδείξεις’’ για σχέσεις με τον καρκίνο. Στη συγκεκριμένη κατηγορία περιλαμβάνονται ο καπνός, ο αμίαντος και τα καυσαέρια.
Ο Dr Kurt Straif, του IARC, δήλωσε ότι για έναν άνθρωπο ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου στο παχύ έντερο λόγω της κατανάλωσης κατεργασμένου κρέατος παραμένει μικρός, αλλά αυξάνεται με την ποσότητα κρέατος που καταναλώνεται.
Το κόκκινο κρέας κατηγοριοποιήθηκε ως ‘’πιθανό καρκινογόνο’’ στην κατηγορία 2A, που περιέχει επίσης την ουσία γλυφοσάτη των ζιζανιοκτόνων.
Η χαμηλότερη κατηγοριοποίηση του κόκκινου κρέατος αντικατοπτρίζει τις περιορισμένες ενδείξεις ότι προκαλεί καρκίνο. Το IARC ανακάλυψε σχέσεις κυρίως με τον καρκίνο στο έντερο-όπως και με το κατεργασμένο κρέας- αλλά παρατηρήθηκε σχέση και με τον καρκίνο του παγκρέατος και του προστάτη.
Ο Οργανισμός, του οποίου τα ευρήματα για το κρέας ακολούθησαν συνάντηση ειδικών σε θέματα υγείας νωρίτερα τον τρέχοντα μήνα, στη Γαλλία, υπολόγισε ότι κάθε 50 γραμμάρια κατεργασμένου κρέατος την ημέρα αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου στο παχύ έντερο κατά 18%.
Οι πολιτικές υγείας σε ορισμένες χώρες καλούν τους καταναλωτές να περιορίσουν την πρόσληψη κόκκινου και κατεργασμένου κρέατος, αλλά το IARC σημείωσε ότι τέτοιες συμβουλές εστίαζαν, σε ορισμένες περιπτώσεις, στην καρδιοπάθεια και στην παχυσαρκία.
Η προετοιμασία της έκθεσης του IARC ήδη έχει προκαλέσει ζωηρές αντιδράσεις από τη βιομηχανία κρέατος, που ισχυρίζεται ότι το κρέας αποτελεί μέρος ισορροπημένης διατροφής και ότι η αξιολόγηση του κινδύνου για καρκίνο πρέπει να τεθεί σε ευρύτερο πλαίσιο περιβαλλοντικών παραγόντων και παραγόντων του τρόπου ζωής.
Το IARC ανέφερε υπολογισμούς του Global Burden of Disease Project, διεθνούς ομάδας άνω των 1.000 ερευνητών- σύμφωνα με τους οποίους 34.000 θάνατοι από καρκίνο το χρόνο παγκοσμίως αποδίδονται σε διατροφή υψηλή σε κατεργασμένο κρέας.
Συγκριτικά, το κάπνισμα οδηγεί σε περίπου 1 εκατομμύριο θανάτους το χρόνο παγκοσμίως, το αλκοόλ σε 600.000, ενώ περισσότεροι από 200.000 θάνατοι αποδίδονται στην ατμοσφαιρική ρύπανση.
Αν επιβεβαιωθεί η σχέση κόκκινου κρέατος και καρκίνου, η πλούσια σε κόκκινο κρέας διατροφή θα μπορούσε να είναι υπεύθυνη για 50.000 θανάτους παγκοσμίως το χρόνο, σύμφωνα με το Global Burden of Disease Project.
Πηγές:
ΠΟΥ.
Reuters.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}