Το να κρατάμε τα μωρά σε πολύ καθαρό περιβάλλοντα χώρο, με απουσία έκθεσης σε κοινές λοιμώξεις και μακριά από άλλα νεογνά τον πρώτο χρόνο της ζωής τους, μπορεί να τους προκαλέσει λευχαιμία, αναφέρει νέα έρευνα.
Ερευνητές του Institute of Cancer Research στη Βρετανία εξέτασαν τις πιο ολοκληρωμένες ενδείξεις που συλλέχτηκαν ποτέ σχετικά με την οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία.
Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Reviews Cancer, καταλήγει ότι η νόσος προκαλείται μέσω διαδικασίας 2 βημάτων, γενετικών μεταλλάξεων και έκθεσης σε λοίμωξη, που σημαίνει ότι μπορεί ενδεχομένως να προλαμβάνεται με αγωγές για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού στη βρεφική ηλικία.
Το πρώτο βήμα αφορά γενετική μετάλλαξη που συμβαίνει πριν τη γέννηση στο έμβρυο και προδιαθέτει τα παιδιά στη λευχαιμία-αλλά μόνο το 1% αυτών εμφανίζει στη συνέχεια τη νόσο.
Το δεύτερο βήμα είναι επίσης σημαντικό,. Η νόσος προκαλείται αργότερα, στην παιδική ηλικία, με έκθεση σε μια ή περισσότερες κοινές λοιμώξεις, αλλά κυρίως σε παιδιά που είχαν ‘’καθαρή παιδική ηλικία’’ τον πρώτο χρόνο ζωής τους, χωρίς πολλή αλληλεπίδραση με άλλα μωρά ή άλλα παιδιά.
Ο Mel Greaves, του Institute of Cancer Research, υποδεικνύει ότι η παιδική λευχαιμία είναι παράδοξο της προόδου στις σύγχρονες κοινωνίες-με την απουσία έκθεσης στα μικρόβια στην αρχή της ζωής να οδηγεί στη δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
Για χάρη της έρευνας, ο Greaves εξέτασε έρευνες 30 ετών σχετικά με την παιδική λευχαιμία και παρουσίασε ισχυρές ενδείξεις για τη θεωρία ‘’καθυστερημένης λοίμωξης’’ όσον αφορά τα αίτια, σύμφωνα με την οποία η λοίμωξη νωρίς στη ζωή είναι ωφέλιμη για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού αλλά η μετέπειτα λοίμωξη όταν λείπει η προηγούμενη ενίσχυση μπορεί να προκαλέσει λευχαιμία.
Ο ερευνητής δήλωσε ότι η παιδική λευχαιμία θα μπορούσε να προληφθεί ενδεχομένως αν το ανοσοποιητικό σύστημα ενός παιδιού ενισχυθεί κατάλληλα τον πρώτο χρόνο ζωής.
Πηγές:
Nature Reviews Cancer,
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}