Της Σοφίας Νέτα
Μέχρι τις 18 Αυγούστου θα παραμείνει κλειστή η μονάδα υποδοχής νεογνών του Αρεταίειου νοσοκομείου προκειμένου να γίνει προληπτική απολύμανση μετά τα πρόσφατα περιστατικά νεογνών που εμφάνισαν αιμορραγικές κενώσεις.
Μέχρι τότε δεν θα πραγματοποιούνται στο νοσοκομείο οι προγραμματισμένοι τοκετοί και οι έγκυες θα ενημερώνονται από τους γυναικολόγους τους, ώστε να μάθουν σε ποιο νοσοκομείο θα γεννήσουν. Επίσης, το Αρεταίειο δεν θα δέχεται αυτό το διάστημα και έκτακτα μαιευτικά περιστατικά.
Το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής, ανακοίνωση του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας ενημέρωνε ότι ‘από την 16η Ιουλίου και μέχρι σήμερα διεκομίσθησαν από το Γενικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο ’ΑΡΕΤΑΙΕΙΟ’ σε διαφορετικές εκάστοτε ημερομηνίες, στο Νοσοκομείο Παίδων ‘Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ’ συνολικά δέκα νεογνά για προληπτικούς λόγους, λόγω προωρότητας ή αιμορραγικών κενώσεων.
Κατόπιν πολλαπλών εξετάσεων δεν έχει ανευρεθεί ιογενής ή μικροβιακός παράγων. Τα νεογνά αυτά αντιμετωπίζονται με επιτυχία ή έχουν ήδη πάρει εξιτήριο’.
Στις 11 Αυγούστου ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών διέταξε προκαταρκτική εξέταση με αφορμή τα μαζικά κρούσματα εντεροκολίτιδας στη μονάδα νεογνών του Αρεταίειου νοσοκομείου και στο πλαίσιο της εξέτασης θα διερευνηθεί αν έχουν διαπραχθεί αξιόποινες πράξεις και ποιοι είναι υπεύθυνοι γι’ αυτές.
Κρούσματα εντεροκολίτιδας παρατηρούνταν σε βρέφη της μονάδας του Αρεταίειου εδώ και ένα χρόνο σχεδόν – από την πλευρά της διοίκησης υποστηρίζεται ότι ο αριθμός των κρουσμάτων κυμάνθηκε στα πλαίσια που προβλέπονται από τη διεθνή βιβλιογραφία.
Το τελευταίο διάστημα νοσηλεύονταν στη μονάδα 12 δίδυμα, τα δέκα από τα οποία παρουσίασαν συμπτώματα.
Η νεκρωτική εντεροκολίτιδα είναι μια λοίμωξη που προκαλεί νέκρωση τμημάτων του εντέρου και συγκαταλέγεται στις σημαντικότερες αιτίες νοσηρότητας των νεογνών – προσβάλλει ως και 12% των πρόωρων βρεφών.
Η εμφάνιση της συγκεκριμένης λοίμωξης μπορεί να σχετίζεται μεταξύ άλλων και με την προσβολή του οργανισμού από εντεροβακτήρια ή ιούς. Την ίδια ώρα, η συγκεκριμένη πάθηση σχετίζεται άμεσα και με τον τρόπο σίτισης του βρέφους, και κυρίως με το γάλα που συνήθως λαμβάνουν συμπληρωματικά προς το μητρικό.
Γι’ αυτό και η πρώτη θεραπευτική κίνηση σε περίπτωση εντεροκολίτιδας είναι να διακοπεί η σίτιση.
Σύμφωνα με τη διοίκηση του νοσοκομείου, όλοι οι σχετικοί εργαστηριακοί έλεγχοι ήταν αρνητικοί για την ύπαρξη λοιμογόνου μικροοργανισμού. Όπως ανέφεραν, μόνο τις τελευταίες μέρες πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο 260 καλλιέργειες και ήταν όλες αρνητικές.
Μέχρι και τον περασμένο Μάιο, τα νεογνά στο Αρεταίειο τρέφονταν με κάποιο τροποποιημένο αγελαδινό γάλα. Στη συνέχεια, αποφασίστηκε η αλλαγή του γάλακτος κι έτσι τους τελευταίους μήνες, το νοσοκομείο προμηθεύεται ένα ειδικό υποαλλεργικό γάλα.
Ωστόσο, τα κρούσματα εντεροκολίτιδας συνεχίστηκαν και μετά την αλλαγή αυτή.
Σε κάποιες περιπτώσεις, πραγματοποιούνται στα νοσοκομεία ερευνητικά προγράμματα για τη σίτιση πρόωρων νεογνών με νέα προϊόντα. Σύμφωνα με τους αρμόδιους, στο Αρεταίειο όλα τα μωρά που χρειάζονται συμπληρωματική σίτιση τρέφονται με το ίδιο γάλα.
‘Ο αριθμός των βρεφών που εμφάνισαν αιμορραγία είναι μικρότερος του 5% και εφόσον δεν έχει βρεθεί μικρόβιο στο νοσοκομείο, είναι πολύ πιθανό τα προβλήματα να εμφανίστηκαν από τη σίτιση, μιας και το πεπτικό σύστημα των πρόωρων είναι ανώριμο’, δήλωσε ο Πάνος Ευσταθίου Διοικητής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας του υπουργείου Υγείας.
Μάλιστα, σύμφωνα με τον κύριο Ευσταθίου, τα νεογνά μεταφέρθηκαν με διαφορά τουλάχιστον 5 ημερών και δεν συνέπεσε να μεταφερθούν περισσότερα από ένα την ίδια ημέρα, πράγμα που σημαίνει πως δεν επρόκειτο για λοίμωξη από εντεροϊό ή ροταϊό που προκαλούν τη νόσο, αλλά μεμονωμένη αντίδραση από το κάθε βρέφος.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}