Γράφει ο Βασίλης Κικίλιας, Υπουργός Υγείας
Όταν στις αρχές του έτους ενημερωθήκαμε στο Υπουργείο Υγείας για τη νόσο Covid-19 που είχε πλήξει την Κίνα, αποφασίσαμε άμεσα να λειτουργήσουμε με γνώμονα την πρόληψη και όχι την πρόβλεψη.
Επιστρατεύσαμε τους ειδικούς και εκπονήσαμε ένα σχέδιο δράσης για την προετοιμασία του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Ξεκινήσαμε ασκήσεις ετοιμότητας σε όλη τη χώρα, ορίσαμε τα νοσοκομεία αναφοράς, μπήκαμε δυναμικά στην παγκόσμια μάχη για την εξασφάλιση μέσων ατομικής προστασίας για τους υγειονομικούς μας.
Δώσαμε τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο έναν αγώνα με τον χρόνο για να είμαστε έτοιμοι όταν ο «αόρατος εχθρός», που είχε ήδη εξαπλωθεί στους περισσότερους γείτονές μας, θα περνούσε τα σύνορα της πατρίδας μας.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε δύσκολες, αλλά έγκαιρες αποφάσεις, κάτι που αναγνωρίστηκε παγκοσμίως. Πήρε, όμως, και μία κομβική, γενναία απόφαση: να προχωρήσει σε χιλιάδες προσλήψεις στα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, χωρίς να υπολογίσει το δημοσιονομικό κόστος.
Οι άνθρωποι αυτοί, που είναι το Εθνικό Σύστημα Υγείας, οι γιατροί μας, οι νοσηλευτές, οι τραπεζοκόμοι, οι καθαρίστριες, οι διασώστες του ΕΚΑΒ, οι επιστήμονες του ΕΟΔΥ, οι ερευνητές στα εργαστήρια, δεν έκαναν απλά το καθήκον τους, αλλά έδωσαν για μήνες μια συγκλονιστική μάχη στην πρώτη γραμμή, χωρίς να χαλαρώσουν ούτε μία στιγμή. Και όταν περάσαμε στη φάση της καραντίνας, όλοι μας, όλη η ελληνική κοινωνία, επιδείξαμε ατομική ευθύνη, συλλογική συνείδηση και τηρήσαμε τα μέτρα προστασίας.
Ενίσχυση του συστήματος
Η αλήθεια βέβαια είναι ότι κερδίσαμε την πρώτη μάχη, όχι τον πόλεμο. Και για δεύτερη φορά, μέσα σε λίγους μήνες, πρέπει να λειτουργήσουμε με πρόληψη, οργανωμένο σχέδιο και αλληλεγγύη.
Η άρση της καραντίνας δεν αποτελεί επιστροφή στην προ κορωνοϊού κανονικότητα. Δεν πρέπει να λειτουργήσουμε σαν να μην έγινε τίποτε. Διότι έγινε. Άνθρωποι έφυγαν, οικογένειες θρήνησαν, ασθενείς πέρασαν εβδομάδες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και νοσηλεύθηκαν στα νοσοκομεία για να σωθούν, και ο κορωνοϊός παραμένει ενεργός και εξίσου επικίνδυνος. Στο Υπουργείο Υγείας συνεχίζουμε να βρισκόμαστε σε επιφυλακή.
Για να επιτύχουμε την επανεκκίνηση της οικονομίας, με παράλληλη διασφάλιση του διεθνούς υγειονομικού πλεονεκτήματος που κατακτήσαμε, αναδιοργανώσαμε και ενδυναμώσαμε το ΕΣΥ στα νησιά μας και τις τουριστικές περιοχές.
Προσλάβαμε ήδη πάνω από 700 υγειονομικούς μόνο για τα νησιά, εξασφαλίσαμε επάρκεια σε Μέσα Ατομικής Προστασίας, ενισχύσαμε τη δυνατότητα διενέργειας περισσότερων τεστ σε πολλά σημεία στη χώρα και αναπτύξαμε ένα νέο ισχυρό σύστημα διακομιδών, εναέριων και πλωτών.
Επιπλέον, ο ΕΟΔΥ βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τους ιδιώτες ιατρούς όλων των ξενοδοχείων της χώρας, ενώ ήδη γίνονται ασκήσεις ετοιμότητας από το ΕΚΑΒ στα νησιά του Αιγαίου.
Υπόθεση όλων
Για ακόμη μία φορά ενεργούμε βάσει επιστημονικού σχεδιασμού, αλλά, όπως και στην πρώτη φάση, τίποτε δεν μπορεί να πάει καλά αν δεν στηρίξουμε όλοι μας αυτή την προσπάθεια.
Να συνεχίσουμε να τηρούμε τους κανόνες υγιεινής και τα πρωτόκολλα, σεβόμενοι τους συνανθρώπους μας, ιδίως αυτούς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.
Ταυτόχρονα, να συμμεριστούμε την αγωνία του εργαζόμενου και του επιχειρηματία, των οποίων η επιβίωση βασίζεται στην ασφαλή υγειονομικά επανεκκίνηση των δραστηριοτήτων τους.
Κερδίζουμε ως τώρα αυτό τον αγώνα που συνεχίζεται, γιατί επιδείξαμε ατομική υπευθυνότητα και κοινωνική ευαισθησία.
Πιστεύω ακράδαντα ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε και στην επόμενη φάση, γιατί και σχέδιο υπάρχει και πρόληψη υπάρχει και επαρκές ανθρώπινο δυναμικό υπάρχει, ώστε να μπορέσουμε και εμείς και όσοι θα μας επισκεφθούν να απολαύσουμε ένα κάπως διαφορετικό από τα προηγούμενα, αλλά όμορφο και ασφαλές ελληνικό καλοκαίρι.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}