Του Δημήτρη Καραγιώργου
Το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο, σπάνε οι κοινωνικοί δείκτες στην Ελλάδα.
Εμφανίζει δαπάνες Υγείας κάτω από τον μέσο όρο των χωρών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).
Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του Οργανισμού, σε κάθε Έλληνα αναλογούν ετησίως 1.800 ευρώ ως χρηματοδότηση της περίθαλψης, με το 60% να είναι δημόσια δαπάνη (κράτος – Ταμεία).
Το ποσό αφορά το 2011 και θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως – όταν προκύψουν νεώτερα στοιχεία – θα είναι ακόμη μικρότερο, καθώς στο μεταξύ έχουν μειωθεί κι άλλο οι δημόσιες δαπάνες Υγείας.
Πολύ καλύτερη είναι η κατάσταση σε όλες τις άλλες μεσογειακές και τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου.
Στην Ισπανία, αναλογούν 2.350 ευρώ ανά πολίτη, με το 70% να είναι δημόσια δαπάνη.
Στην Ιταλία, αναλογούν 2.300 ευρώ, με το 80% να είναι δημόσια δαπάνη, ενώ στην Πορτογαλία αναλογούν 2.000 ευρώ ανά πολίτη, με το 60% να προέρχονται από το κράτος και τα Ταμεία.
Οι δαπάνες Υγείας στην Ελλάδα βρίσκονται κάτω και από τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ (2.500 ευρώ ανά πολίτη) και συγκρίνονται μόνον με εκείνες των πρώην ανατολικών κρατών.
Συγκεκριμένα, η Ελλάδα βρίσκεται οριακά πάνω από χώρες όπως η Τσεχία, η Σλοβακία, η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Εσθονία.
Ενδεικτικά, η ετήσια κατά κεφαλήν δαπάνη στην Ολλανδία είναι 4.000 ευρώ, με το 70% να προέρχεται από το κράτος, στην Αυστρία και τη Γερμανία 3.500 ευρώ, με εξίσου υψηλή δημόσια δαπάνη.
Ρεκόρ
Η χώρα μας σημειώνε αρνητικό ρεκόρ στη διαχρονική εξέλιξη των δαπανών.
Συγκεκριμένα, ενώ τη δεκαετία 2000 – 2009 εμφάνισε αύξηση 5% στις κατά κεφαλήν δαπάνες Υγείας, την τριετία 2009 – 2011 εμφανίζει μείωση 11,1%!
Πρόκειται για τη χειρότερη επίδοση μεταξύ των 32 συγκρινόμενων χωρών και βρίσκεται σαφώς κάτω από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ, ο οποίος είναι στο +5%.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}