“Ποδαρικό” με αυξητική τάση της γρίπης κάνει ο νέος χρόνος.
Από το τέλος του 2014, οι επισκέψεις σε γιατρό για γριπώδη συνδρομή παρουσιάζουν αύξηση, καθώς έχουμε εισέλθει σε περίοδο έντονης δραστηριότητας του ιού.
Την τελευταία εβδομάδα του περασμένου έτους, ελέγχθηκαν για γρίπη επτά “ύποπτα” δείγματα, τα οποία είχαν συλλεχθεί από ασθενείς που νοσηλεύονταν σε νοσοκομεία.
Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), από αυτά, τα δύο ήταν θετικά για γρίπη και απομονώθηκαν στελέχη του ιού Α (Η3Ν2).
Το ίδιο διάστημα, είχαν καταγραφεί συνολικά τέσσερα σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, τα οποία χρειάστηκαν νοσηλεία σε μονάδα εντατικής θεραπείας, ενώ το ένα αφορούσε ασθενή ο οποίος είχε μολυνθεί στο εξωτερικό (εισαγόμενο κρούσμα).
Δύο άνθρωποι έχουν χάσει ήδη τη ζωή τους, φέροντας εργαστηριακά επιβεβαιωμένο ιό της γρίπης.
Επισκέψεις
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, μία στις δέκα επισκέψεις στον γιατρό αφορά συμπτώματα “γριπώδους συνδρομής”, τα οποία μοιάζουν με εκείνα της γρίπης.
Η γριπώδης συνδρομή μπορεί να οφείλεται στον ιό της γρίπης ή σε άλλους ιούς, οι οποίοι προσβάλλουν το αναπνευστικό.
Τα συμπτώματα της γρίπης συνήθως ξεκινούν απότομα και περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, πόνους των μυών και των αρθρώσεων, πονοκέφαλο, έντονη κόπωση, καταρροή, πονόλαιμο, βήχα (συνήθως ξηρό).
Τα παιδιά μπορεί να παρουσιάζουν συμπτώματα από το γαστρεντερικό, όπως ναυτία, εμέτους, διάρροια, ενώ στους ενήλικες τα συμπτώματα αυτά είναι σπάνια.
Αρχίζουν μία έως τέσσερις μέρες μετά την προσβολή από τον ιό και διαρκούν από δύο έως επτά μέρες, αλλά ο βήχας μπορεί να επιμένει για αρκετό χρονικό διάστημα.
Ανησυχία
Υπάρχουν κάποια συμπτώματα που όταν εμφανιστούν στα παιδιά θα πρέπει άμεσα να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας.
Αυτά τα συμπτώματα είναι ο υψηλός και παρατεινόμενος πυρετός, η γρήγορη αναπνοή ή δυσκολία στην αναπνοή, η κυάνωση, η άρνηση για λήψη υγρών ή τροφής, η μειωμένη δραστηριότητα και υπνηλία, η διέγερση ή σπασμοί.
Άμεση επικοινωνία με τον γιατρό επιβάλλει η επανεμφάνιση του πυρετού ή η επιδείνωση του βήχα ύστερα από βελτίωση των συμπτωμάτων της γρίπης, καθώς και ενδεχόμενη επιδείνωση υποκείμενου χρόνιου νοσήματος, όπως καρδιολογικού, αναπνευστικού ή διαβήτη.
Εμβόλιο
Με ανακοίνωσή του, το προεδρείο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) κατήγγειλε τη Δευτέρα ότι το αντιγριπικό εμβόλιο της περιόδου δεν καλύπτει το στέλεχος Α (Η3Ν2) που ενδημεί.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Λοιμώξεων (ECDC) και ο αντίστοιχος αμερικανικός (CDC), αναφέρουν ότι το εμβόλιο είναι τριπλό και καλύπτει για υπότυπους του ιού Α (Η1Ν1), Α (Η3Ν2) και Β.
Οι ειδικοί του ECDC σημειώνουν ότι το εμβόλιο της περιόδου 2014 – 2015 είναι τετραπλό, καθώς - εκτός των παραπάνω - καλύπτει μία επιπλέον μορφή γρίπης τύπου Β (Victoria και Yamagata lineage).
Δ.Κ.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}