Στα δύο χωρίζουν τους φαρμακοποιούς οι σοβαρές αλλαγές που συντελούνται στο επάγγελμα.
Η Ομοσπονδία Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδας (ΟΣΦΕ) διατηρεί προνομιακή σχέση με το υπουργείο Υγείας, την οποία αξιοποιεί προκειμένου να δημιουργήσει ευνοϊκά δεδομένα.
Ενδεικτικό είναι ότι στην Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για το άνοιγμα του επαγγέλματος σε μη φαρμακοποιούς, τα μέλη της ΟΣΦΕ έχουν πλεονέκτημα στην ίδρυση νέων φαρμακείων.
Συγκεκριμένα, στη σχετική ΚΥΑ, η οποία εκδόθηκε στο τέλος του 2015, αναφέρεται ότι δεν χορηγείται άδεια ίδρυσης και λειτουργίας φαρμακείου σε νομικά πρόσωπα, πλην των συνεταιρισμών φαρμακοποιών μελών της ΟΣΦΕ και έπειτα από αιτιολογημένη απόφαση του διοικητικού της συμβουλίου.
Αντιδρώντας στη διάκριση αυτή, το προεδρείο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) επιχείρησε – χωρίς αποτέλεσμα – να την ανατρέψει, παρεμβαίνοντας στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.
Στη γενική συνέλευση του ΠΦΣ, η οποία έγινε την περασμένη Παρασκευή, έγιναν εκτενείς αναφορές στον ρόλο της ΟΣΦΕ, ενώ σχετικό εδάφιο εντάχθηκε και στο ψήφισμα της συνέλευσης.
Ο ΠΦΣ καταδίκασε την τακτική της ΟΣΦΕ όσον αφορά την εμπλοκή της στην διαμόρφωση της ΚΥΑ:
«…Διά των ηγετικών στελεχών της, συμμετείχε και διαπραγματεύτηκε, ως μη όφειλε, εν αγνοία του ΠΦΣ, για ένα θέμα που άπτεται του συνόλου του κλάδου εξυπηρετώντας τα στενά συμφέροντα μια ισχνής μειοψηφίας, ούτε καν του συνόλου έστω των συνεταιρισμένων φαρμακείων…», αναφέρεται στο ψήφισμα.
Δικαστικά
Σύμφωνα με το προεδρείο του ΠΦΣ, η συγκεκριμένη παράγραφος παρέμεινε στην ΚΥΑ παρά τις διαμαρτυρίες του ΠΦΣ και χωρίς αυτήν την στιγμή να έχει προσβληθεί δικαστικά από την μεριά της ΟΣΦΕ.
Ο ΠΦΣ εκτιμά πως η σχετική διάταξη δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στο όλο πλαίσιο λειτουργίας των φαρμακείων, καθώς:
Νομιμοποιεί και απενοχοποιεί την νέα ιδιοκτησιακή δομή που θέλει να επιβάλει η κυβέρνηση στο χώρο των φαρμακείων.
Ανοίγει την πόρτα στο ιδιωτικό χονδρεμπόριο να δραστηριοποιηθεί στον χώρο της λιανικής και είναι σίγουρο ότι με αυτόν τον τρόπο δημιουργούνται δυσμενείς αν όχι καταστροφικές συνθήκες για την ανεξαρτησία και την λειτουργία του ατομικού φαρμακείου.
Το προεδρείο του ΠΦΣ εξακολουθεί τις ενέργειες για την ακύρωση της συγκεκριμένης παραγράφου, καλώντας τη διοίκηση της ΟΣΦΕ να περιοριστεί στα καθήκοντά της και να σεβαστεί τον θεσμικό ρόλο του ΠΦΣ.
ΟΣΦΕ
Η ΟΣΦΕ ιδρύθηκε το 1988, στο πρώτο Συνέδριο των Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών στο Ηράκλειο Κρήτης.
Η δημιουργία της προέκυψε, από την ανάγκη ενιαίας έκφρασης των συνεταιρισμών της χώρας, απέναντι στην πολιτική εξουσία και το ιδιωτικό φαρμακεμπόριο.
Μέλη της είναι δεκάδες συνεταιρισμοί φαρμακοποιών, με 45 κέντρα διανομής σε όλη τη χώρα. Εξυπηρετεί σε ημερήσια βάση 5.500 φαρμακεία.
ΔΗΜ.Κ.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}