Για πρώτη φορά στην Ελλάδα εφαρμόστηκε με απόλυτη επιτυχία, στο Metropolitan Hospital (06/06/2016) η χειρουργική πλοήγηση σε νεαρό κορίτσι με ιδιοπαθή σκολίωση.
Η επέμβαση πραγματοποιήθηκε με απόλυτη ασφάλεια και ακρίβεια χάρη στη διεγχειρητική πλοήγηση, ενώ το αισθητικό αποτέλεσμα κρίθηκε ως άριστο από την ίδια την ασθενή αλλά και την ιατρική ομάδα.
Τα τελευταία χρόνια, ξεκινώντας από τις ΗΠΑ, εξελίχθηκε και εφαρμόστηκε στη χειρουργική της σπονδυλικής στήλης το σύστημα της χειρουργικής πλοήγησης το οποίο επιτρέπει στον χειρουργό να παρακολουθεί την τοποθέτηση των εμφυτευμάτων του σε πραγματικό χρόνο (real time) με την ακρίβεια αξονικού τομογράφου. Το σύστημα αυτό μπορεί να παρέχει στο χειρουργό τη μέγιστη ακρίβεια στον εντοπισμό των ευαίσθητων νευρικών στοιχείων ώστε να τα προστατεύει κατά τη διάρκεια του χειρουργείου. Η ακρίβεια αυτή εκμηδενίζει την πιθανότητα ιατρικού λάθους και την πρόκληση μόνιμων νευρολογικών βλαβών όπως η παράλυση.
Η χρήση του μέχρι σήμερα περιορίζονταν σε παθήσεις ασθενών μεγαλύτερης ηλικίας. Η χρήση του σε παιδιά ήταν η πρώτη για τα ελληνικά ιατρικά δεδομένα. Ο Δρ. Μάριος Λυκίσσας, χειρουργός με εξειδίκευση στις παθήσεις της σπονδυλικής στήλης έχει χρησιμοποιήσει το σύστημα της πλοήγησης σε παιδιά αλλά και ενηλίκους στις ΗΠΑ, αλλά όπως δήλωσε ο ίδιος, αυτή ήταν η πρώτη φορά που χρησιμοποίησε το σύστημα αυτό σε νεαρό ασθενή με σκολίωση στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του, “…το σύστημα αυτό πέραν της απόλυτης ασφάλειας στην τοποθέτηση των εμφυτευμάτων εξασφαλίζει και ένα εξαιρετικό αισθητικό αποτέλεσμα, πράγμα ιδιαίτερα σημαντικό για της νέες κοπέλες που πάσχουν από ιδιοπαθή σκολίωση.”
Σύμφωνα με τον Δρ. Λυκίσσα, “...η χρήση του συστήματος πλοήγησης κάνει την τοποθέτηση των εμφυτευμάτων στη σπονδυλική στήλη, ιδιαίτερα στην περίπτωση παραμόρφωσης όπως η σκολίωση και η κύφωση, να είναι ασφαλέστερη ακόμη και από αυτή που θα πραγματοποιήσει ο πιο έμπειρος ορθοπαιδικός χειρουργός ή νευροχειρουργός.”
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}