Πολλές επιφυλάξεις για τις δυνατότητες παρέμβασης υπέρ των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων με τον προϋπολογισμό του 2017, αλλά και το ελληνικό παράδοξο με τις κοινωνικές παροχές, εκφράζει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής.
Οι συντάκτες της έκθεσης σχετικά με τον προϋπολογισμό, η οποία παρατίθεται ολόκληρη πιο κάτω, επισημαίνουν ενδεικτικά τα εξής:
- Παλαιότερες έρευνες της Ευρωπαϊκης Ένωσης δείχνουν ότι οι κοινωνικές παροχές δεν μειώνουν την φτώχεια όσο σε όλες τις άλλες χώρες!
- Άλλες μελέτες έδειξαν ότι το δίχτυ ασφαλείας ήταν ακατάλληλο για την κρίση και τη μείωση της φτώχειας.
- Παρά το μπαράζ ασφαλιστικών νόμων, οι επιχορηγήσεις προς τα ασφαλιστικά Ταμεία ελάχιστα θα μειωθούν τα επόμενα χρόνια, ενώ η δαπάνη για συντάξεις είναι πολύ υψηλότερη από τον μέσον όρο του ΟΟΣΑ!
Σε έκθεση αναφέρεται ότι λόγω της συνέχισης της δημοσιονομικής προσαρμογής, αλλά και του εν γένει στενού δημοσιονομικού πλαισίου, οι δαπάνες δεν μπορούν να αναπροσαρμοστούν, ώστε να υπάρξει ουσιαστικότερη στήριξη των πιο αδύναμων κοινωνικών ομάδων.
Ως εκ τούτου, η μόνη δυνατότητα για ισορροπία, είναι η ανακατανομή δαπανών. Οι συντάκτες της έκθεσης ξεχωρίζουν, πάντως, την προσπάθεια της κυβέρνησης να κατευθύνει ένα σημαντικό ποσό 871 εκατομμυρίων ευρώ στην κατηγορία των κοινωνικών επιδομάτων.
Από αυτά, τα 571 εκατομμύρια αφορούν το νεοσυσταθέν εισόδημα Κοινωνικής Αλληλεγγύης και τα υπόλοιπα 300 εκατομμύρια αφορούν παρεμβάσεις ενίσχυσης κοινωνικών δράσεων.
Σημαντικές εξοικονομήσεις 279,4 εκατομμυρίων ευρώ προβλέπεται να προκύψουν από τη σταδιακή μείωση των δικαιούχων του ΕΚΑΣ (421,3 εκατομμύρια το 2017) και άλλα 177,8 εκατομμύρια από αύξηση εισφορών υπέρ επικουρικής σύνταξης.
Περιθώρια
Στους τομείς της Πρόνοιας, της Υγείας και της Παιδείας εκτιμάται ότι υπάρχουν περιθώρια ώστε να βελτιωθεί η σχέση μεταξύ χρηματοδοτήσεων και αποτελεσμάτων.
Μέρος των προβλημάτων μπορεί να λυθεί με την εφαρμογή του συστήματος ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος ή κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης, μολονότι δεν έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότησή του από το 2018.
Είναι προφανές – σημειώνεται στην έκθεση – ότι ένα αποτελεσματικό σύστημα αξιολόγησης και κινητικότητας στη δημόσια διοίκηση θα προετοίμαζε το έδαφος για ανακατανομές κονδυλίων.
Περικοπές
Οι συντάκτες της έκθεσης υπογραμμίζουν ότι στην Ελλάδα έχει γίνει η μεγαλύτερη περικοπή δαπανών στην Ευρώπη.
Στην περίπτωση που η οικονομία επανεκκινήσει πολύ σύντομα, θα διαμορφώσει δαπάνες πολύ κάτω του ευρωπαϊκού μέσου όρου.
Το παράδοξο είναι πως χώρες με πολύ χαμηλότερο ποσοστό δαπανών στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) έχουν πολύ καλύτερες οικονομικές επιδόσεις (και ποιότητα υπηρεσιών) από την Ελλάδα.
Αυτό δείχνει, έστω έμμεσα, ότι υπάρχουν περιθώρια για βελτιώσεις στην Ελλάδα με παρόμοια στόχευση.
Καλύτερα
Για το γενικό κλίμα, στην έκθεση επισημαίνεται ότι η δημόσια οικονομία βρίσκεται σήμερα μακροσκοπικά σε καλύτερη κατάσταση σε σύγκριση με το 2009 ή και το 2010.
Εκφράζεται, όμως, προβληματισμός για το εάν η κατάσταση αυτή διατηρήσιμη:
Πολλά θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη του ασφαλιστικού, η διατηρησιμότητα του οποίου δεν έχει διασφαλισθεί, παρά τις τελευταίες αλλαγές.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}