Το σοβαρό πρόβλημα του χρηματισμού γιατρών, έφερε στην επικαιρότητα ένα νέο κρούσμα στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης.
Γιατρός του συγκεκριμένου νοσηλευτικού ιδρύματος συνελήφθη επ' αυτοφώρω από προσωπικό της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας για χρηματισμό.
Ο συλληφθείς κρατήθηκε την νύχτα στο αστυνομικό τμήμα και οδηγήθηκε την Τρίτη στο αυτόφωρο.
Όπως ανακοινώθηκε από τον διοικητή του νοσοκομείου Δημήτρη Αδαμίδη, το πρόβλημα υγείας του ασθενούς αντιμετωπίστηκε επιτυχώς από άλλο ιατρό της ίδιας ειδικότητας.
Σύμφωνα με τον κ. Αδαμίδη, οι ασθενείς που πέφτουν θύματα εκβιασμού για να δώσουν χρηματική αμοιβή σε προσωπικό του νοσοκομείου δεν πρέπει να διστάζουν να κάνουν ενυπόγραφες καταγγελίες στην αστυνομία.
Τον περασμένο μήνα, ένα ακόμη κρούσμα αποκαλύφθηκε στο νοσοκομείο ΚΑΤ. Ορθοπεδικός είχε συλληφθεί από αστυνομικούς του Σώματος Εσωτερικών Υποθέσεων με προσημειωμένα χαρτονομίσματα, σε αυτόφωρη διαδικασία για παθητική δωροδοκία.
Παλαιότερη μελέτη που έχει γίνει στη χώρα μας, έχει αποκαλύψει πως ένας στους τρεις Ελληνες δίνει φακελάκι για περίθαλψη σε δημόσια νοσοκομεία.
Τα πόσα κυμαίνονται από 200 ευρώ για έναν φυσιολογικό τοκετό ή μια απλή οφθαλμολογική επέμβαση έως και πάνω από 5.000 ευρώ για σοβαρές χειρουργικές επεμβάσεις.
Κασέ
Ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής σχολίασε πρόσφατα πως πριν από τα Μνημόνια γιατροί ζητούσαν από τους ασθενείς ακόμα και 5.000 ευρώ, ενώ σήμερα το αντίστοιχο ποσό έχει πέσει στα 300 ευρώ.
Σύμφωνα με καταγγελίες στην ιστοσελίδα “έδωσα φακελάκι”, για επέμβαση καταρράκτη μπορεί να ζητηθούν 200 έως 400 ευρώ, για αφαίρεση σπίλου 100 ευρώ, αφαίρεση θυρεοειδούς 300 ευρώ, για νευροχειρουργική επέμβαση 2.500 ευρώ, για γενική χειρουργική επέμβαση 500 ευρώ, αφαίρεση κύστης ήπατος 1.500 ευρώ, για σπονδυλοδεσία 1.500 ευρώ, για αφαίρεση χολής 300 ευρώ και τοκετό 600 ευρώ.
Υπάρχουν, ωστόσο, και πολλές περιπτώσεις που οι γιατροί δεν ζητούν χρήματα. Σε δημοσκόπηση μεταξύ αναγνωστών του Iatronet έχει φανεί πως στο 21% δεν έχει ζητηθεί “φακελάκι” από γιατρούς δημόσιων νοσοκομείων.
Στα χρόνια της κρίσης, το φαινόμενο αυτό είναι πιο συχνό, ενώ πολλοί γιατροί έχουν μειώσει το “κασέ” τους ζητώντας σημαντικά χαμηλότερα ποσά.
Η παραοικονομία στον χώρο της Υγείας εκτιμάται ετησίως στο 1,5 δισ. ευρώ, με την Πολιτεία να έχει απώλεια φόρων της τάξης των 500 εκατομμυρίων ευρώ τον χρόνο.
Διερεύνηση
Στην έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη για το 2016, επισημαίνεται και μία ακόμη παράμετρος σε σχέση με την εξυπηρέτηση των πολιτών στα δημόσια νοσοκομεία.
Όταν οι ασθενείς υποβάλουν κάποιο παράπονο, παρατηρείται μεγάλη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της διαδικασίας διερεύνησης, που υποκρύπτει απουσία βούλησης για την ανεύρεση της αλήθειας από την πλευρά της εμπλεκόμενης υπηρεσίας.
Σε ερευνώμενη υπόθεση, αν και η εντολή για διενέργεια ένορκης διοικητικής εξέτασης (ΕΔΕ) δόθηκε τον Μάρτιο του 2012 και το αρχικό πόρισμα της ΕΔΕ υποβλήθηκε τον Ιανουάριο του 2013, παραμένει έως σήμερα σε εκκρεμότητα η ολοκλήρωση της διαδικασίας συμπλήρωσης της ΕΔΕ.
Παρά την παρέλευση τριών χρόνων από την εντολή της διοίκησης του νοσοκομείου και τις επανειλημμένες παρεμβάσεις του Συνηγόρου του Πολίτη, δεν έχει αποσαφηνιστεί η διάπραξη ή όχι πειθαρχικού παραπτώματος από την πλευρά του εμπλεκόμενου ιατρικού προσωπικού.
Πρόβλημα στη διερεύνηση ενστάσεων ή διαμαρτυριών ασθενών αποτελεί η αδυναμία απόδειξης, πέραν πάσης αμφιβολίας, πραγματικών περιστατικών, όπως άρνηση παροχής ιατρικών υπηρεσιών και κακή συμπεριφορά που βασίζονται στην προσωπική μαρτυρία.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}