Πενιχρό ήταν το ενδιαφέρον των γιατρών στην προκήρυξη του ΕΟΠΥΥ για 2.800 οικογενειακούς γιατρούς.
Όπως προκύπτει από τον προσωρινό πίνακα αποτελεσμάτων, που ανακοινώθηκε από τον Οργανισμό, η επιτροπή αξιολόγησε μόλις 657 υποβληθείσες αιτήσεις.
Σε περίπου 200 από αυτές, δεν προχώρησε σε μοριοδότηση, εξαιτίας ελλείψεων στα δικαιολογητικά ή άλλων προβλημάτων στη διαδικασία της υποβολής αιτήσεων.
Ο στόχος απέχει σημαντικά από την κυβερνητική στόχευση, ενώ φέρνει σε δύσκολη θέση το υπουργείο Υγείας ενόψει της αξιολόγησης από τους δανειστές, η οποία ξεκινά από τη Δευτέρα.
Ο πίνακας με τα αποτελέσματα παρατίθεται πιο κάτω και οι ενστάσεις των γιατρών πρέπει να έχουν υποβληθεί έως τις 22 του μήνα.
Η στελέχωση του συστήματος Πρωτοβάθμιας (εξωνοσοκομειακής) φροντίδας και η νέα διαδικασία παραπομπής των ασθενών στα νοσοκομεία, αποτελεί ένα από τα βασικά προαπαιτούμενα.
Η συμφωνία προβλέπει πως το νέο καθεστώς πρέπει να έχει εφαρμοστεί έως το τέλος Μαΐου, κάτι που είναι σχεδόν βέβαιο πως δεν πρόκειται να υλοποιηθεί.
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η κυβέρνηση θα επιδιώξει πολιτική συμφωνία με τους “θεσμούς”, ενώ το θέμα χειρίζεται ο αρμόδιος αναπληρωτής γενικός γραμματέας Σταμάτης Βαρδαρός.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως οι “θεσμοί” δεν πιέζουν ιδιαίτερα για το συγκεκριμένο θέμα, το οποίο αποτελεί προτεραιότητα για το υπουργείο Υγείας και έχει ενταχθεί στα προαπαιτούμενα με ελληνική πρωτοβουλία.
Σε κάθε περίπτωση, το εγχείρημα δεν πρόκειται να υλοποιηθεί πριν το καλοκαίρι, με δεδομένη και την έντονη αντίδραση που έχει προκαλέσει στους γιατρούς.
Μισθός
Σημείο τριβής με το υπουργείο Υγείας αποτελούν οι χαμηλές αμοιβές των οικογενειακών γιατρών του ΕΟΠΥΥ (πάγια αντιμισθία 1.600 ευρώ τον μήνα).
Από κάθε γιατρό, ο ΕΟΠΥΥ ζητεί “προαγορά επισκέψεων”. Αυτό σημαίνει πως κάθε συμβεβλημένος θα διαθέτει σε ασφαλισμένους του Οργανισμού τέσσερα πεντάωρα την εβδομάδα, με 15λεπτες επισκέψεις (slots).
Ενδεικτικό της καθυστέρησης που παρατηρείται στη διαδικασία, είναι πως ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε έναρξη λειτουργίας του θεσμού στα τέλη Φεβρουαρίου.
Μέχρι σήμερα, λειτουργούν 5.000 συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ γιατροί σε ολόκληρη τη χώρα.
Ο αριθμός αυτός είχε προγραμματιστεί να ανέλθει σε 7.000, με τους 3.000 να είναι οικογενειακοί γιατροί και τους 4.000 ειδικοί.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}