Σε “μπλακ άουτ” έχει οδηγήσει τον ΕΟΠΥΥ η εφαρμογή του νέου Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) από τον περασμένο Νοέμβριο.
Ασφαλισμένοι και πάροχοι δεν πληρώνονται εξαιτίας των αλλαγών που επιβάλλει στη διαδικασία ο νέος Κανονισμός. Εδώ και μήνες, αναζητείται τρόπος να ανασταλεί για ένα διάστημα ο ΕΚΠΥ, ώστε να ομαλοποιηθούν οι πληρωμές.
Το καθεστώς αυτό απειλεί να τινάξει στον αέρα τα οικονομικά πολλών νοικοκυριών και μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου της Υγείας, οι οποίες είναι συμβεβλημένες με τον Οργανισμό.
Εκτιμάται πως μόνο στις ιδιωτικές κλινικές οφείλονται 52,5 εκατομμύρια ευρώ, για νοσήλια ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ κατά την περίοδο Νοέμβριος 2018 – Ιανουάριος 2019!
Παράγοντες της αγοράς κάνουν λόγο για “ασφυξία”, καθώς σε μεγάλες ιδιωτικές κλινικές οφείλονται ποσά της τάξης των 15 εκατομμυρίων ευρώ!
Το παράδοξο είναι πως ο Οργανισμός έχει τα χρήματα να πληρώσει, αλλά δεν μπορεί να το πράξει εξαιτίας της εμπλοκής που έχει ανακύψει…
Το πρόβλημα είχε αρχίσει να διαφαίνεται από τον περασμένο Νοέμβριο και πάροχοι Υγείας είχαν επισημάνει τότε πως αντιμετωπίζουν πρόβλημα να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα του Κανονισμού Παροχών.
Είχαν ζητήσει παράταση εφαρμογής του, λαμβάνοντας, όμως, διαβεβαιώσεις από τον αντιπρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, Παναγιώτη Γεωργακόπουλο, πως το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί.
Έχουν περάσει από τότε πέντε μήνες και η εκτίμηση είναι πως θα δοθεί μία λύση έως το Πάσχα…
Στο μεταξύ, η εμπλοκή γενικεύεται σε πολλές παραμέτρους της υγειονομικής φροντίδας, με σοβαρές επιπτώσεις και στους ασφαλισμένους.
Θεραπευτικές συσκευές και λοιπά υλικά δεν μπορούν να καλυφθούν, με αποτέλεσμα να ζητούνται από τους ασθενείς να υποβάλουν νέες αιτήσεις, χωρίς αποτέλεσμα.
Ασθενείς
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ασθενών με υπνική άπνοια. Πριν τον νέο Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας του ΕΟΠΥΥ, οι ασθενείς δικαιούνταν ειδική συσκευή αξίας 1.300 ευρώ, για την οποία πλήρωναν οι ίδιοι (συμμετοχή) 250 ευρώ.
Με τον νέο Κανονισμό, προβλέπεται “ενοίκιο” 50 ευρώ τον μήνα για τη συσκευή, χωρίς συμμετοχή του ασθενούς. Εκ πρώτης όψεως, η αλλαγή φαίνεται πως βελτιώνει τα πράγματα, αλλά δεν είναι ακριβώς έτσι…
Ασθενείς έχουν υποβάλει δικαιολογητικά για τη συσκευή από τον περασμένο Φεβρουάριο. Λόγω της εμπλοκής με τον νέο ΕΚΠΥ, ωστόσο, το αίτημα δεν καλύπτεται.
Έπειτα από έναν μήνα, λήγει η γνωμάτευση και οι ασθενείς πρέπει να ζητήσουν νέα. Όπως αναφέρουν στο Iatronet, “οι μήνες περνούν, αλλά το πρόβλημα παραμένει".
Το πόσο γραφειοκρατικό είναι το νέο πλαίσιο, προκύπτει και από το εξής: δεν αρκεί η γνωμοδότηση κάλυψης συγκεκριμένων θεραπειών από το Ανώτατο Υγειονομικό Συμβούλιο (ΑΥΣ) του ΕΟΠΥΥ, αλλά απαιτείται και τελική έγκριση από τον αντιπρόεδρο του Οργανισμού...
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}