Τα κονδυλώματα πρωκτού είναι αποτέλεσμα μίας από τις πιο συνήθεις σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις και πλέον μπορεί να διαγνωστεί έγκαιρα και με ακρίβεια με την εφαρμογή της πρωκτοσκόπησης υψηλής ευκρίνειας. Η πάθηση των κονδυλωμάτων εμφανίζεται με τη μορφή πολύ μικρών ογκιδίων, τα οποία στην αρχή μπορεί να μην είναι ορατά με γυμνό μάτι. Στην πορεία, καθώς η πάθηση εξελίσσεται, αυτά μεγαλώνουν και προκαλούν ενόχληση στον ασθενή, ενώ μπορεί να επηρεάζουν δυσμενώς την καθημερινότητά του και την ψυχολογία του.
Βασική αιτία της δημιουργίας των κονδυλωμάτων πρωκτού είναι ο ιός HPV (Human Papilloma Virus). Πρόκειται για ιό που μεταδίδεται μέσω σεξουαλικής επαφής και, ανάλογα με τον τύπο του, μπορεί να οδηγήσει σε διαφορετικές κλινικές εκδηλώσεις.
Πώς αναπτύσσονται τα κονδυλώματα του πρωκτού;
Τα κονδυλώματα πρωκτού αναπτύσσονται εξαιτίας της λοίμωξης του πρωκτού από στελέχη χαμηλού κινδύνου του ιού HPV και κυρίως των 6 και 11. Η μόλυνση του πρωκτού από αυτούς τους τύπους του HPV ενέχει πολύ χαμηλό κίνδυνο ανάπτυξης κακοήθειας.
Εκτός από τα στελέχη χαμηλού κινδύνου υπάρχουν και στελέχη υψηλού κινδύνου με κύριους εκπροσώπους τα 16 και 18, που είναι υπεύθυνα για τις δυσπλασίες πρωκτού (υψηλόβαθμες ενδοεπιθηλιακές αλλοιώσεις), οι οποίες συνιστούν το προκαρκινικό στάδιο στον πρωκτό. Σε περίπτωση που οι δυσπλασίες δεν θεραπευτούν, τότε υπάρχει πιθανότητα να εξελιχθούν σε καρκίνο πρωκτού. Ένα ποσοστό περίπου 5-10% των ανθρώπων που έχουν παρουσιάσει υψηλόβαθμη ενδοεπιθηλιακή αλλοίωση στον πρωκτό, θα εμφανίσουν καρκίνωμα (anal squamous cell carcinoma) σε διάστημα 3 με 5 έτη. Τα στελέχη υψηλού κινδύνου περιλαμβάνουν επίσης τα 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 53, 56, 58, 59, 66, 68, 70, 73, 82 και 85.
Συμπτώματα Κονδυλωμάτων Πρωκτού
Τα συμπτώματα που πιθανό να προκύψουν με την εμφάνιση των κονδυλωμάτων στον πρωκτό αφορούν σε:
- Φαγούρα πρωκτού
- Έκκριση πυώδους ή ορώδους υγρού από τον πρωκτό
- Πρωκτική αιμορραγία κατά την κένωση ή κατά την πρωκτική σεξουαλική επαφή λόγω τραυματισμού των κονδυλωμάτων
- Ενόχληση και δυσφορία στην περιοχή του πρωκτού (ο ασθενής αισθάνεται ότι η κένωση δεν ολοκληρώνεται σωστά).
Κονδυλώματα και Δυσπλασίες Πρωκτού: Ποιοι άνθρωποι κινδυνεύουν να τα εμφανίσουν;
Οι παράγοντες που συντελούν στην εμφάνιση των κονδυλωμάτων, καθώς και οι ομάδες ανθρώπων που κινδυνεύουν περισσότερο, είναι:
- Λοίμωξη με τον HPV
- Αποφυγή χρήσης προφυλακτικού κατά τη σεξουαλική επαφή
- Συχνή ερωτική συνεύρεση μέσω πρωκτικής επαφής
- Ερωτικές επαφές με διαφορετικούς συντρόφους σε τακτική βάση
- Ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση οργάνων
- Μόλυνση με τον ιό HIV
- Gay οροθετικοί άνδρες
- Γυναίκες με HPV στο γεννητικό σύστημα
- Κάπνισμα
Πρωκτοσκόπηση Υψηλής Ευκρίνειας: Ακριβής διάγνωση για τα Κονδυλώματα και Τις Δυσπλασίες του Πρωκτού
Η πρωκτοσκόπηση υψηλής ευκρίνειας είναι μία ειδική διαγνωστική εξέταση ακρίβειας για την πρόληψη του καρκίνου του πρωκτού. Δημιουργήθηκε και εξελίχθηκε στις ΗΠΑ και τα τελευταία χρόνια έχει διαδοθεί στην Ευρώπη με μεγάλη επιτυχία. Ο εξειδικευμένος πρωκτολόγος Δρ. Ιωάννης Δοντάς συγκαταλέγεται στους ελάχιστους Έλληνες γιατρούς που εφαρμόζουν τη συγκεκριμένη εξέταση. Έπειτα από ειδική εκπαίδευση το Νοέμβριο του 2018 στο σεμινάριο της Διεθνούς Εταιρείας Πρωκτικής Νεοπλασίας στο San Francisco, καθώς και το Νοέμβριο του 2019 στο εξειδικευμένο σεμινάριο του Βρετανικού Οργανισμού για την Σεξουαλική Υγεία και τον HIV στο Λονδίνο, ο εξειδικευμένος γιατρός πραγματοποιεί την πρωκτοσκόπηση υψηλής ευκρίνειας στην Κλινική Laser Surgery.
Κατά την εξέταση:
- Ο γιατρός εισάγει το πρωκτοσκόπιο στον πρωκτό.
- Χρησιμοποιείται ειδικό υγρό οξικού οξέος το οποίο χρωματίζει τους ιστούς της πρωκτικής περιοχής.
- Χρησιμοποιείται μικροσκόπιο το οποίο προσφέρει μεγάλη μεγέθυνση σε συνδυασμό με ισχυρή δέσμη φωτισμού LED και ο γιατρός αποκτά εξαιρετική οπτική επαφή με το εσωτερικό του πρωκτού.
- Ο εξειδικευμένος πρωκτολόγος ελέγχει την πρωκτική και περιπρωκτική περιοχή.
- Γίνεται ακριβής αναγνώριση τυχόν βλαβών.
- Όπου υπάρχει υποψία προκαρκινικών βλαβών λαμβάνεται τεμάχιο για ιστολογική εξέταση.
- Ταυτόχρονα μπορεί να γίνει λεπτομερειακή αναγνώριση των κονδυλωμάτων του πρωκτού και καυτηριασμός τους με την χρήση Laser διοξειδίου του άνθρακα (Laser CO2).
Πρόκειται για μία ασφαλή και ανώδυνη εξέταση, της οποίας η διάρκεια δεν ξεπερνά τα 30 λεπτά.
Η πρωκτοσκόπηση υψηλής ευκρίνειας αποτελεί αναπόσπαστο μέρος μίας ευρύτερης διαγνωστικής πράξης για τα κονδυλώματα του πρωκτού και γενικότερα για τον ιό HPV. Εκτός από την πρωκτοσκόπηση υψηλής ευκρίνειας, η διάγνωση περιλαμβάνει:
Αντιμετώπιση των Κονδυλωμάτων Πρωκτού
Η αντιμετώπιση των κονδυλωμάτων πρωκτού αφορά, ουσιαστικά, στην αντιμετώπιση του ιού HPV και των συνολικών επιπλοκών που μπορεί να προκαλέσει. Στην περίπτωση όπου η διάγνωση αναδείξει κονδυλώματα στην περιπρωκτική αλλά και ενδοπρωκτική χώρα, τότε η θεραπεία πρέπει να γίνει με ιδιαίτερη προσοχή και ακρίβεια. Η διαδικασία αντιμετώπισης θα πρέπει να διενεργείται πάντα από χειρουργό - πρωκτολόγο, έτσι ώστε να διασφαλισθούν οι κατάλληλες ενέργειες, το σωστό αποτέλεσμα και η ασφάλεια του ασθενούς.
Η εξάλειψη των κονδυλωμάτων επιτυγχάνεται όπως προαναφέρθηκε μέσω της μεθόδου καυτηριασμού με Υπερπαλμικό Laser διοξειδίου του άνθρακα (Ultra Pulse Laser CO2), έπειτα από τοπική αναισθησία. Σε πιο σπάνια περιστατικά, με μεγαλύτερες βλάβες, μπορεί να κριθεί απαραίτητη η διενέργεια ραχιαίας ή ολικής αναισθησίας. Στις περισσότερες περιπτώσεις η θεραπεία μπορεί να ολοκληρωθεί σε μία συνεδρία.
Λίγα λόγια για τον Ιατρό
Ο Ιωάννης Δοντάς αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 2005, έπειτα από 6ετή παρακολούθηση. Τα ίδια χρόνια, από το 1999 έως τον Ιανουάριο του 2006 φοίτησε στη Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ) και αποφοίτησε από το Ιατρικό Τμήμα της Στρατιωτικής Ιατρικής Σχολής.
Από τον Φεβρουάριο του 2006 έως και τον Ιανουάριο του 2009 εργάστηκε ως Ιατρός Αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας, στη Διεύθυνση Υγειονομικού, στο Κεντρικό Ιατρείο Αθηνών.
Επίσης, από τον Μάρτιο του 2006 έως και το Μάρτιο του 2017 διετέλεσε Καθηγητής Α΄ Βοηθειών της Ελληνικής Ναυαγοσωστικής Ακαδημίας, ενώ έχει λάβει βραβείο Επαγγελματικής Κατάρτισης Πρώτων Βοηθειών από την ΕΝΑΚ.
Από το 2007 έως το 2010 παρακολούθησε και ολοκλήρωσε επιτυχώς το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών “Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση” της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Από το 2009 έως το 2015 ασκήθηκε στην Ειδικότητα της Γενικής Χειρουργικής σε μεγάλα Νοσοκομεία της Αθήνας όπως το Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών “Γ. Γεννηματάς” και το Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών, οπότε μετά από τις αντίστοιχες εξετάσεις, έλαβε τον τίτλο ειδικότητας της Γενικής Χειρουργικής.
Τον Απρίλιο του 2015 έλαβε τη θέση του Γενικού Χειρουργού της Ελληνικής Αστυνομίας, Διεύθυνση Υγειονομικού, στο Κεντρικό Ιατρείο Αθηνών και τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς ίδρυσε την Κλινική Laser Surgery, στην οποία εφαρμόζονται οι πιο σύγχρονες διαγνωστικές και θεραπευτικές μέθοδοι για μια ποικιλία παθήσεων και νοσημάτων.
Τον Ιούνιο του 2016 μετεκπαιδεύθηκε στη Laser Χειρουργική του Πρωκτού (Lasers in Colorectal Surgery) στο νοσοκομείο St. Elizabeth στην Κολωνία, Γερμανία, με υπεύθυνο μετεκπαίδευσης τον Dr. Arne Wilhelm.
Το Δεκέμβριο του ίδιου έτους εξειδικεύτηκε στην Πρωκτολογία δίπλα στον διάσημο Χειρουργό – Πρωκτολόγο Dr. Pravin Gupta (Ellman International Inc. New York, United States of America & Fine Morning Hospital and Research Center, Nagpur).
Επίσης το Φεβρουάριο του 2017 ο Δρ. Ιωάννης Δοντάς συμμετείχε με επιτυχία στο 21ο Εξειδικευμένο Σεμινάριο Κολοπρωκτολογίας και Αντιμετώπισης Παθήσεων του Πυελικού Εδάφους, που διεξήχθη στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Γενεύης στην Ελβετία, με υπεύθυνο εκπαίδευσης τον Καθηγητή της Μονάδας Πρωκτολογίας Dr. Bruno Roche. Τον Ιούνιο του ίδιου έτους παρακολούθησε στο ίδιο Νοσοκομείο το εξειδικευμένο σεμινάριο Ορθοπρωκτικής και Περινεϊκής Υπερηχογραφίας.
Τον Νοέμβριο του 2018 συμμετείχε στο εξειδικευμένο σεμινάριο Πρωκτοσκόπησης Υψηλής Ευκρίνειας της Διεθνούς Εταιρείας Πρωκτικής Νεοπλασίας (International Anal Neoplasia Society – IANS) στο San Francisco που ήταν αφιερωμένο στη διάγνωση και αντιμετώπιση των προκαρκινικών (HPV) βλαβών του πρωκτού σε ομάδες υψηλού κινδύνου.
Τον Φεβρουάριο του 2019 παρακολούθησε το 23ο Εξειδικευμένο Σεμινάριο Κολοπρωκτολογίας και Αντιμετώπισης Παθήσεων του Πυελικού Εδάφους, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Γενεύης, με υπεύθυνο εκπαίδευσης τον Καθηγητή Prof. Frederic Ris.
Τον Απρίλιο του 2019 συμμετείχε με επιτυχία στο Εξειδικευμένο Σεμινάριο Νευροτροποποίησης του Πυελικού Εδάφους, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Αμβέρσας στο Βέλγιο που διοργανώθηκε από τον διεθνή οργανισμό European Continuing Medical Training.
Επίσης τον Νοέμβριο του 2019 παρακολούθησε το 5ο Ευρωπαϊκό Σεμινάριο Πρωκτοσκόπησης Υψηλής Ευκρίνειας που διοργανώθηκε από το Βρετανικό Οργανισμό για την Σεξουαλική Υγεία και τον HIV (British Association for Sexual Health and HIV – BASHH) και την Διεθνή Εταιρεία Πρωκτικής Νεοπλασίας (International Anal Neoplasia Society – IANS) και πραγματοποιήθηκε στο Homerton University Hospital του Λονδίνου. Το συγκεκριμένο σεμινάριο είναι διαπιστευμένο από το Royal College of Physicians και από το National Institute for Health and Care Excellence της Αγγλίας.
Έχει ανακοινώσει και δημοσιεύσει δεκάδες επιστημονικές εργασίες σε συνέδρια καθώς και σε έγκυρα επιστημονικά περιοδικά του εξωτερικού.
Ο Ιωάννης Δοντάς εξειδικεύεται στις παθήσεις του πρωκτού και του πυελικού εδάφους και ένα μεγάλο μέρος της Κλινικής Laser Surgery είναι αφιερωμένο στη διάγνωση και θεραπεία των παθήσεων αυτών.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}