Ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων σχετικά με πρόσφατες καταγγελίες για τη χρήση φίλτρων αιμοκάθαρσης κακής ποιότητας από δημόσια νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η υγεία και ζωή των νεφροπαθών, κατέθεσε η ανεξάρτητη βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης Κατερίνα Μάρκου προς τους Υπουργούς Υγείας, Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας, Οικονομικών και Δικαιοσύνης.
Η κ. Μάρκου επικαλείται στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε συνέντευξη τύπου από το Σύλλογο Νεφροπαθών Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τα οποία τα εν λόγω φίλτρα, αιγυπτιακής προέλευσης, ανήκουν σε έναν τύπο, ο οποίος χρησιμοποιείται σε όλους τους νεφροπαθείς, χωρίς να γίνεται διαχωρισμός μεταξύ παιδιών και ενηλίκων, και είναι ελαττωματικά (σπασμένα, φίλτρα με κολλημένες μεμβράνες και τριχοειδή αγγεία), με αποτέλεσμα να γίνεται αιμοκάθαρση κακής ποιότητας, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή των 150 περίπου νεφροπαθών που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση στα δύο νοσοκομεία.
Ο αρμόδιος για τον έλεγχο της ασφάλειας των φίλτρων αιμοκάθαρσης ΕΟΦ έχει ήδη λάβει 40 «Λευκές Κάρτες» από γιατρούς διαφόρων νοσοκομείων σχετικά με επιπλοκές που έχουν αναφερθεί από τη χρήση των εν λόγω φίλτρων Μάλιστα, στις 15/5/2014, ο ΕΟΦ εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία ερευνά τα παραπάνω περιστατικά, έκτοτε, όμως, δεν έχει προχωρήσει σε καμία άλλη ενέργεια ενώ δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για την πρόοδο των ενεργειών που έχουν αναληφθεί, ούτε και απάντηση στις «Λευκές κάρτες» που έχουν υποβληθεί.
Η κ. Μάρκου επαναφέρει και το θέμα των προμηθειών φίλτρων αιμοκάθαρσης από τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και την πιθανή ύπαρξη πρακτικών εναρμόνισης των τιμών σε τεχνητά υψηλό επίπεδο, για το οποίο τον περασμένο Ιούλιο ο Εισαγγελέας Διαφθοράς Θεσσαλονίκης κ. Δημόπουλος είχε παραγγείλει τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης από το ΣΔΟΕ Κεντρικής Μακεδονίας, και ζητά να μάθει την πορεία των σχετικών ερευνών καθώς και αν έχει κινητοποιηθεί η Επιτροπή Ανταγωνισμού για τη διερεύνηση των σχετικών καταγγελιών.
Τέλος, ζητά να μάθει αν έχουν καθοριστεί προδιαγραφές ποιότητας και ασφάλειας των φίλτρων αιμοκάθαρσης από την Επιτροπή Προμηθειών Υγείας και το Εθνικό Κέντρο Αξιολόγησης της Ποιότητας και Τεχνολογίας στην Υγεία (ΕΚΑΠΤΥ) και αν ακολουθούνται αυτές οι προδιαγραφές από τις Αναθέτουσες Αρχές.
«Η ποιότητα των φίλτρων αιμοκάθαρσης είναι ζωτικής σημασίας για την βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών και την αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης, γεγονός που επιβάλει την άμεση διερεύνηση των σχετικών σοβαρότατων καταγγελιών» τονίζει η βουλευτής.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
ΕΡΩΤΗΣΗ σε συνδυασμό με Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
ΠΡΟΣ: α) τον Υπουργό Υγείας, β) τον Υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, γ) τον Υπουργό Οικονομικών και δ) τον Υπουργό Δικαιοσύνης
ΘΕΜΑ: Αμφιβόλου ποιότητας φίλτρα αιμοκάθαρσης σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης
Σε συνέντευξη τύπου στις 14 Οκτωβρίου 2014, ο πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών Θεσσαλονίκης κ. Χρήστος Καραγκιόζης προέβη σε σοβαρότατες καταγγελίες σχετικά με την ασφάλεια των φίλτρων αιμοκάθαρσης που χρησιμοποιούν οι Μονάδες Νεφρού σε δύο μεγάλα δημόσια νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης (ΑΧΕΠΑ και Ιπποκράτειο).
Συγκεκριμένα, τα εν λόγω φίλτρα είναι αιγυπτιακής προέλευσης και ανήκουν σε έναν τύπο, ο οποίος χρησιμοποιείται σε όλους τους νεφροπαθείς, χωρίς να γίνεται διαχωρισμός μεταξύ παιδιών και ενηλίκων, είναι ελαττωματικά (σπασμένα, φίλτρα με κολλημένες μεμβράνες και τριχοειδή αγγεία), με αποτέλεσμα να γίνεται αιμοκάθαρση κακής ποιότητας, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή των 150 περίπου νεφροπαθών που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση στα δύο νοσοκομεία.
Ο αρμόδιος για τον έλεγχο της ασφάλειας των φίλτρων αιμοκάθαρσης ΕΟΦ έχει ήδη λάβει 40 «Λευκές Κάρτες» από γιατρούς διαφόρων νοσοκομείων σχετικά με επιπλοκές που έχουν αναφερθεί από τη χρήση των εν λόγω φίλτρων, όπως αλλεργίες, δερματίτιδες, κεφαλαλγίες, θρομβώσεις κ.α. που οδηγούν σε επιδείνωση των παραμέτρων που ελέγχουν την επάρκεια της αιμοκάθαρσης και μειώνουν δραματικά το χρόνο επιβίωσης των νεφροπαθών. Μάλιστα, στις 15/5/2014, ο ΕΟΦ εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία ερευνά τα παραπάνω περιστατικά και έχει προβεί στις ακόλουθες ενέργειες:
- υποβολή ερωτήματος στις αρμόδιες αρχές των χωρών μελών της Ε.Ε. προκειμένου να διερευνηθεί αν υπάρχουν παρόμοιες αναφορές από τα εν λόγω προϊόντα
- διερεύνηση της δυνατότητας πραγματοποίησης ποιοτικού ελέγχου στα εν λόγω προϊόντα, τα οποία θα ληφθούν από το τελικό σημείο χρήσης, από ανεξάρτητο εργαστήριο στην ΕΕ, δεδομένου ότι δεν υπάρχει διαπιστευμένο εργαστήριο στην Ελλάδα και
- σύσταση ειδικής Ομάδας Εργασίας Επαγρύπνησης Φίλτρων Αιμοκάθαρσης, αποτελούμενη από διακεκριμένους νεφρολόγους, μέλη της Ελληνικής Νεφρολογικής Εταιρείας, με σκοπό την διερεύνηση των αναφερθέντων ατομικών περιστατικών.
Έκτοτε, όμως, δεν έχει προχωρήσει σε καμία άλλη ενέργεια ενώ δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για την πρόοδο των ενεργειών που έχουν αναληφθεί, ούτε και απάντηση στις «Λευκές κάρτες» που έχουν υποβληθεί.
Σύμφωνα με τον κ. Καραγκιόζη, η προμήθεια των συγκεκριμένων φίλτρων έγινε με κριτήριο όχι την ποιότητα ή την καταλληλότητα αλλά το μόλις κατά 10 λεπτά χαμηλότερο κόστος. Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Ιούλιο ο Εισαγγελέας Διαφθοράς Θεσσαλονίκης κ. Δημόπουλος είχε παραγγείλει τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης από το ΣΔΟΕ Κεντρικής Μακεδονίας για τη διερεύνηση του θέματος των προμηθειών φίλτρων αιμοκάθαρσης από τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και την πιθανή ύπαρξη πρακτικών εναρμόνισης των τιμών σε τεχνητά υψηλό επίπεδο.
Ειδικότερα, τα φίλτρα αιμοκάθαρσης στα ελληνικά νοσοκομεία πωλούνται σε τιμές που κυμαίνονται από 23 έως 30 ευρώ, όταν στην υπόλοιπη Ευρώπη δεν υπερβαίνουν τα 15 ευρώ. Παλιότερα μάλιστα οι τιμές τους είχαν εκτοξευτεί στα 50 ευρώ το ένα, παρότι το κόστος παρασκευής των υλικών αυτών υπολογίζεται ότι μετά βίας ξεπερνάει το 1 ευρώ.
Η ποιότητα των φίλτρων αιμοκάθαρσης είναι ζωτικής σημασίας για την βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών και την αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης, γεγονός που επιβάλει την άμεση διερεύνηση των σχετικών σοβαρότατων καταγγελιών.
Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάστε και παρακαλείστε για την κατάθεση των σχετικών εγγράφων:
1) Δεδομένου ότι το ζήτημα της ασφάλειας των φίλτρων αιμοκάθαρσης που χρησιμοποιούνται από τα δημόσια νοσοκομεία παραμένει ανοιχτό, σε ποιες ενέργειες θα προβείτε για την άμεση διερεύνησή του;
2) Ποια είναι η πορεία των ερευνών που έχει αναλάβει το ΣΔΟΕ Κεντρικής Μακεδονίας σχετικά με το ζήτημα της ύπαρξης «καρτέλ» στο χώρο των προμηθειών φίλτρων αιμοκάθαρσης; Έχει εκδοθεί πόρισμα;
Αν ναι, παρακαλείστε για την κατάθεσή του.
3) Ποια είναι το αποτέλεσμα των ενεργειών που είχε αναγγείλει ο ΕΟΦ τον Μάιο του 2014 σχετικά με την ασφάλεια των φίλτρων αιμοκάθαρσης; Ποια η τύχη του ερωτήματος προς τις αρχές των χωρών της ΕΕ; Παρακαλείστε για την κατάθεση των σχετικών απαντήσεων. Υπάρχει δυνατότητα διενέργειας ποιοτικού ελέγχου στα φίλτρα και από ποιο εργαστήριο; Ποια είναι τα αποτελέσματα της λειτουργίας της ειδικής Ομάδας Εργασίας Επαγρύπνησης Φίλτρων Αιμοκάθαρσης μέχρι σήμερα;
Παρακαλείστε για την κατάθεση τυχόν πορισμάτων και εκθέσεων που έχει εκπονήσει η Ομάδα Εργασίας.
4) Έχουν καθοριστεί προδιαγραφές ποιότητας και ασφάλειας των φίλτρων αιμοκάθαρσης από την Επιτροπή Προμηθειών Υγείας και το Εθνικό Κέντρο Αξιολόγησης της Ποιότητας και Τεχνολογίας στην Υγεία (ΕΚΑΠΤΥ) και με βάση ποια επιστημονικά δεδομένα; Ακολουθούνται αυτές οι προδιαγραφές από τις Αναθέτουσες Αρχές;
Παρακαλείστε για την κατάθεση των σχετικών προδιαγραφών, των προκηρύξεων για την προμήθεια φίλτρων αιμοκάθαρσης από τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης από το 2010 μέχρι και σήμερα, των προσφορών που υπεβλήθησαν ανά προκήρυξη καθώς και των αποφάσεων κατακύρωσης στον τελικό μειοδότη.
5) Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί η Επιτροπή Ανταγωνισμού για τη διερεύνηση καταγγελιών που αφορούν στις τιμές των φίλτρων αιμοκάθαρσης;
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}