Ερώτηση σχετικά με τις σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό, ιδίως νοσηλευτές, τα μηχανήματα εκτός λειτουργίας και την απουσία στοιχειωδών υλικών όπως γάζες και αυτοκόλλητα, στις μονάδες αιμοκάθαρσης που λειτουργούν στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας, κατέθεσε προς τον Υπουργό Υγείας η βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης με το Ποτάμι, Κατερίνα Μάρκου.
Η βουλευτής αναφέρεται σε πρόσφατη επιστολή του Συλλόγου Νεφροπαθών Νομού Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με την οποία στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, για 95 εξωτερικούς ασθενείς, υπηρετούν μόλις 22 νοσηλευτές, τρεις εκ των οποίων ασκούν διοικητικά καθήκοντα. Σύμφωνα με το νόμο, η αναλογία πρέπει να είναι ένας νοσηλευτής ανά 3 ασθενείς. Ανάλογες ελλείψεις, ιδίως σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, καταγράφονται σε αρκετά νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας.
Επίσης, από τα 22 μηχανήματα αιμοκάθαρσης, τα μισά περίπου μένουν συχνά εκτός λειτουργίας τα τελευταία δύο χρόνια, με αποτέλεσμα να ανατρέπεται ο προγραμματισμός και η ροή των αιμοκαθάρσεων και να πραγματοποιούνται ακόμη και μεταμεσονύχτιες βάρδιες, με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των ασθενών αλλά και την εξάντληση των νοσηλευτών.
Την ίδια στιγμή, οι ασθενείς αναγκάζονται να φέρνουν μαζί τους υλικά όπως σεντόνια, κουβέρτες, γάζες και αυτοκόλλητα, παρατηρούνται καθυστερήσεις στην προμήθεια υγειονομικών υλικών απαραίτητων για την αιμοκάθαρση, ενώ και οι πολυθρόνες όπου κάθονται οι ασθενείς, πολλοί εκ των οποίων πάσχουν από οστεοπόρωση, είναι σπασμένες.
Η βουλευτής ρωτά πότε θα καλυφθούν οι ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό καθώς και πού οφείλονται οι καθυστερήσεις στη συντήρηση των μηχανημάτων αλλά και στην προμήθεια των αναγκαίων υλικών.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ τον Υπουργό Υγείας
ΘΕΜΑ: Σοβαρότατες ελλείψεις στις Μονάδες Αιμοκάθαρσης της Θεσσαλονίκης
Ελλείψεις σε προσωπικό, ιδίως νοσηλευτές, μηχανήματα εκτός λειτουργίας, απουσία στοιχειωδών υλικών όπως γάζες και αυτοκόλλητα, σπασμένες πολυθρόνες αιμοκάθαρσης, συνθέτουν την εικόνα των μονάδων αιμοκάθαρσης που λειτουργούν στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή των αιμοκαθαρόμενων ασθενών και οδηγώντας πολλούς από αυτούς στον ιδιωτικό τομέα, με αυξημένο φυσικά οικονομικό κόστος.
Σύμφωνα με πρόσφατη επιστολή του Συλλόγου Νεφροπαθών Νομού Θεσσαλονίκης, στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, για 95 εξωτερικούς ασθενείς (52 στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού και 43 στη Μονάδα Περιτοναϊκής Κάθαρσης από 65 και 15 που ήταν παλαιότερα), υπηρετούν μόλις 22 νοσηλευτές, τρεις εκ των οποίων ασκούν διοικητικά καθήκοντα. Σύμφωνα με το νόμο, η αναλογία πρέπει να είναι ένας νοσηλευτής ανά 3 ασθενείς. Επιπλέον, οι νοσηλευτές πολλές φορές αναγκάζονται να μεταβαίνουν σε άλλες κλινικές για να κάνουν αιμοκάθαρση με φορητά μηχανήματα, αποδυναμώνοντας ακόμα περισσότερο τη Μονάδα Αιμοκάθαρσης.
Από τα 22 μηχανήματα αιμοκάθαρσης, τα μισά περίπου μένουν συχνά εκτός λειτουργίας τα τελευταία δύο χρόνια, με αποτέλεσμα να ανατρέπεται ο προγραμματισμός και η ροή των αιμοκαθάρσεων και να πραγματοποιούνται ακόμη και μεταμεσονύχτιες βάρδιες, με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των ασθενών αλλά και την εξάντληση των νοσηλευτών.
Την ίδια στιγμή, οι ασθενείς αναγκάζονται να φέρνουν μαζί τους υλικά όπως σεντόνια, κουβέρτες, γάζες και αυτοκόλλητα, παρατηρούνται καθυστερήσεις στην προμήθεια υγειονομικών υλικών απαραίτητων για την αιμοκάθαρση, ενώ και οι πολυθρόνες όπου κάθονται οι ασθενείς, πολλοί εκ των οποίων πάσχουν από οστεοπόρωση, είναι σπασμένες.
Ανάλογες ελλείψεις, ιδίως σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, καταγράφονται σε αρκετά νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας (Παπανικολάου, Άγιος Παύλος, Νοσοκομεία Κατερίνης, Έδεσσας, Φλώρινας, Σερρών και Κομοτηνής). Για παράδειγμα, στο ΓΝΘ Ιπποκράτειο, με 63 εξωτερικούς ασθενείς, οι νοσηλευτές είναι ένας ανά 7 ή 8 ασθενείς, ενώ στο Νοσοκομείο Καρδίτσας υπάρχει Μονάδα Τεχνητού Νεφρού χωρίς να διαθέτει μόνιμο νεφρολόγο.
Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάστε:
1) Πότε προτίθεστε να καλύψετε τις ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ αλλά και στα λοιπά νοσοκομεία όπου λειτουργούν Μονάδες Αιμοκάθαρσης, ώστε να μην ταλαιπωρούνται οι ασθενείς αλλά και να μην οδηγούνται στα όρια της εξουθένωσης οι νοσηλευτές;
2) Πού οφείλεται το γεγονός ότι τα μισά περίπου μηχανήματα βρίσκονται εκτός λειτουργίας; Υπάρχει ενεργή σύμβαση συντήρησης των μηχανημάτων και ακολουθείται το σχετικό πρόγραμμα;
3) Πού οφείλονται οι καθυστερήσεις στην προμήθεια των απαραίτητων υγειονομικών υλικών; Προτίθεστε να προχωρήσετε σε αντικατάσταση ή επιδιόρθωση των φθαρμένων καθισμάτων;
Η ερωτώσα βουλευτής
Κατερίνα Μάρκου – Β’ Θεσσαλονίκης
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}