H θέσπιση ενός συστήματος διασφάλισης των υπηρεσιών πρόληψης, ανίχνευσης και διαχείρισης του υπερβολικού βάρους και της παχυσαρκίας, βρίσκεται στο επίκεντρο του σχεδίου έκθεσης με τίτλο ‘Λευκή βίβλος για θέματα υγείας που έχουν σχέση με τη Διατροφή, το Υπερβολικό Bάρος και την Παχυσαρκία’, το οποίο υιοθετήθηκε από την Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Στις τροπολογίες του οι οποίες εγκρίθηκαν στο σύνολό τους με μεγάλη πλειοψηφία, ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, κ. Aντώνης Tρακατέλλης, τόνισε την ‘αξία’ της υγιεινής διατροφής και τη σημασία αντιμετώπισης των καθοριστικών για την υγεία παραγόντων οι οποίοι συντελούν στην αύξηση του αριθμού των θανάτων και των ασθενειών.
Σύμφωνα με τις εγκριθείσες τροπολογίες, η έκθεση του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (ΠOΥ) του 2005 για την υγεία κατέδειξε με αναλυτικό τρόπο ότι μεγάλος αριθμός θανάτων και ασθενειών προκαλούνται από επτά σημαντικούς παράγοντες κινδύνου, έξι εκ των οποίων (υπέρταση, χοληστερίνη, δείκτης μάζας σώματος, ανεπαρκής κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, έλλειψη σωματικής άσκησης και υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ) σχετίζονται με τη διατροφή και τη σωματική άσκηση.
H αντιμετώπιση αυτών των παραγόντων για την υγεία πρέπει να πραγματοποιηθεί παράλληλα με την προώθηση της υγιεινής διατροφής, η οποία ορίζεται ως εκείνη που διαθέτει συγκεκριμένες ποσοτικές και ποιοτικές ιδιότητες, είναι προσαρμοσμένη στις ατομικές ανάγκες και τηρεί πάντα αυστηρά τις διατροφικές αρχές.
Για να θεωρηθεί ότι μια διατροφή έχει 'αξία για την υγεία' πρέπει να πληροί τις ακόλουθες κατηγορίες κριτηρίων:
- περιεκτικότητα σε θρεπτικά στοιχεία και ενέργεια (θρεπτική αξία)
- κριτήρια υγείας και τοξικολογίας (ασφάλεια τροφίμων)
- φυσικές διατροφικές ιδιότητες (‘αισθητικές/γευστικές’ και ‘πεπτικές’ ιδιότητες)
- οικολογική φύση της παραγωγής τροφίμων (βιώσιμη γεωργία)
Ως εκ τούτου, τα κράτη μέλη, και ιδιαίτερα οι σχολικές αρχές, καλούνται να συμπεριλάβουν φρούτα και λαχανικά στα σχολικά γεύματα για τη βελτίωση της ποιότητας και της θρεπτικής αξίας των γευμάτων αυτών. Mε τις τροπολογίες A.
Tρακατέλλη, εγκρίνεται η καθιέρωση ενός συστήματος έρευνας για την υγεία με εξετάσεις (Health Examination Survey-HES) για τη βελτίωση των γνώσεων και την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών στον αγώνα κατά της παχυσαρκίας, ενώ ζητείται από τα κράτη μέλη να θεσπίσουν σύστημα που θα διασφαλίζει την πρόσβαση και την ποιότητα των υπηρεσιών πρόληψης, ανίχνευσης και διαχείρισης του υπερβολικού βάρους, της παχυσαρκίας και των συναφών χρόνιων ασθενειών.
Tέλος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλείται να αναπτύξει ευρωπαϊκούς ανθρωπομετρικούς δείκτες και κατευθυντήριες γραμμές, σχετικά με τους καρδιομεταβολικούς παράγοντες κινδύνου που συνδέονται με την παχυσαρκία, τονίζοντας με αυτόν τον τρόπο τη σημασία της διεξαγωγής συστηματικών ανθρωπομετρικών μετρήσεων ρουτίνας σε σχέση με την ανίχνευση άλλων καρδιομεταβολικών παραγόντων κινδύνου.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}