Μετά από περίπου 2 χρόνια, σύμφωνα με καλά επιβεβαιωμένες πληροφορίες ξεπαγώνει σχέδιο, βάσει του οποίου το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας & Τεχνολογίας ΑΕ (ΙΦΕΤ) θα αναλάβει την οικονομικό-λογιστική διαχείριση των σκευασμάτων που καταλήγουν στα νοσοκομεία, ως τελικό αποδέκτη. Αναφερόμαστε στα σκευάσματα 1Α και σε ένα μέρος των φαρμάκων που ανήκουν στην κατηγορία 1Β. Αυτό είναι και ένα βασικό αίτημα των φαρμακοβιομηχανιών προκειμένου να μπουν δικλείδες ασφαλείας για να μην διαρρέουν οι τιμές πώλησης των σκευασμάτων τους, όπως ακριβώς ισχύει και στην περίπτωση του ΕΟΠΥΥ (συμβόλαιο εχεμύθειας).
Θυμίζουμε λοιπόν, ότι το σχέδιο αναφέρει: Με βάση την παρ 7 του άρθρου 254 του Νόμου 4512/2018 , όπως αυτή τροποποιήθηκε με το άρθρο 18 του Ν 4737/2020 , στον ΙΦΕΤ έχει ανατεθεί η αγορά φαρμάκων για τα δημόσια νοσοκομεία, για τα οποία έχει προηγηθεί διαπραγμάτευση, έχουν συναφθεί συμφωνίες ή έχουν θεσπιστεί κλειστοί προϋπολογισμοί νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης.
Όμως, για την υλοποίηση του προαναφερθέντος ρόλου του ΙΦΕΤ εκκρεμεί η έκδοση ΚΥΑ των υπουργών οικονομικών και υγείας, που θα καθορίζει τον τρόπο και την διαδικασία αγοράς των φαρμάκων και προμήθειας των νοσοκομείων από τον ΙΦΕΤ και προς αυτή την κατεύθυνση πιέζουν οι φαρμακοβιομηχανίες.
Τι ακριβώς θα κάνει ο ΙΦΕΤ και τι αξίας είναι αυτά τα σκευάσματα;
Ουσιαστικά, ο ΙΦΕΤ θα συγκεντρώνει το σύνολο των τιμολογίων που θα κόβει κάθε επιχείρηση, ενώ η διάθεση και η διανομή των φαρμάκων στα νοσοκομεία της χώρας θα παραμένει αρμοδιότητα της κάθε εταιρείας. Επίσης ανάλογα με τα πιστωτικά τιμολόγια που θα κόβονται, ο ΙΦΕΤ θα αναλάβει και τις επιστροφές χρημάτων στα νοσοκομεία. Στην διαχείρισή του δεν θα είναι τα σκευάσματα που έχουν επιλεγεί από διαγωνισμούς αλλά μόνο αυτά που έχουν ολοκληρώσει την διαπραγμάτευση της τιμής τους με την Επιτροπή της Διαπραγμάτευσης και έχει υπογραφεί η σχετική σύμβαση.
Εκτιμάται, ότι αυτά που έχουν κλειδώσει έως τώρα τιμή με την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης έχουν ένα οικονομικό αποτύπωμα της τάξεως των 250 εκατ. ευρώ.
Τι θα γίνει με το clawback
Μολονότι βάσει νομοθεσίας δεν πρέπει τα σκευάσματα που οριστικοποιούν τις τιμές τους με την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης να υπόκεινται σε αναγκαστικές επιστροφές κανείς δεν βάζει και το χέρι του στη φωτιά ότι δεν θα αλλάξει κάτι στο μέλλον. Όμως στο κομμάτι των αναγκαστικών επιστροφών η πληροφόρηση είναι ότι δεν θα έχει εμπλοκή ο ΙΦΕΤ και τα ποσά θα συνεχίζουν να βγαίνουν από το Υπουργείο Υγείας.
Εκτιμάται ότι το νοσοκομειακό clawback το 2020 θα φτάσει στα 480 εκατ. ευρώ από 430 εκατ. ευρώ το 2019.
Υπενθυμίζεται ότι ο προϋπολογισμός του 2019 για τα νοσοκομεία και μόνο ήταν 500 εκατ. ευρώ, συν 13 εκατ. ευρώ για το Παπαγεωργίου συν 83,6 εκατ. ευρώ για τα 1Α του ΕΟΠΥΥ, σύνολο 596. Αντίστοιχα για το 2020, ο προϋπολογισμός ανήλθε στα 615 συνολικά, εκ των οποίων τα 511 ήταν για τα νοσοκομεία, τα 17 εκατ. ευρώ για το Παπαγεωργίου και τα 87 για τα 1Α του ΕΟΠΥΥ.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}