Ασκούν μια απόκοσμη γοητεία ακόμα και στους λιγότερο –ή και… καθόλου– θρήσκους εξ ημών. Σκαρφαλωμένα στην κορυφή καταπράσινων βουνών, λαξευμένα σε απόκρημνα βράχια και στα βάθη νεραϊδένιων φαραγγιών, απολαμβάνουν σχεδόν ανεξαιρέτως θέα που κόβει την ανάσα στο ειδυλλιακό τοπίο γύρω τους. Για του λόγου το αληθές, συγκεντρώσαμε μερικά από τα ωραιότερα μοναστήρια της Ελλάδας στις πιο φωτογενείς τους πόζες, μαζί με μερικές λεπτομέρειες για το καθένα από αυτά.
Μονή Σίμωνος Πέτρας, Άγιο Όρος
Γνωστή και ως Σιμωνόπετρα, είναι μια από τις πιο πολυφωτογραφημένες μονές του Αγίου Όρους –εκείνη που μοιάζει να κρέμεται πάνω από την θάλασσα, σε υψόμετρο 300 μέτρων. Ξεκίνησε να κτίζεται το 1257, και θεωρείται σύμφωνα με την Wikipedia ένα από τα τολμηρότερα οικοδομήματα του Mεσαίωνα.
Μονή Γηρομερίου, Φιλιάτες, Θεσπρωτία
Ιδρύθηκε στις αρχές του 14ου αιώνα, κάπου μεταξύ του 1310 και του 1320, από τον Όσιο Νείλο. Αριθμούσε στην ακμή της (τον 16ο αιώνα) περί τους τριακόσιους μοναχούς.
Μονή Ελώνης, Αρκαδία
Γνωστή απλά και ως Ελώνα, χρονολογείται από το 1300 και είναι γυναικεία μονή λαξευμένη σε μια απότομη πλαγιά του Πάρνωνα, 17 χιλιόμετρα έξω από το Λεωνίδιο.
Μονή Ρουσάνου, Μετέωρα
Γνωστή και ως Αρσάνη, είναι μία από τις πιο φωτογραφημένες μονές των Μετεώρων, αν όχι ολόκληρης της χώρας (εκείνη που πρωταγωνιστεί, μεταξύ άλλων, και στο εξώφυλλο του Lonely Planet για την Ελλάδα). Πρωτοκατοικήθηκε πιθανότατα το 1388, ερημώθηκε για πολλά χρόνια και ξαναχτίστηκε γύρω στο 1529.
Μονή Ιβήρων, Άγιο Όρος
Με Ιστορία που ξεκινά κάπου στο 1010, και αρχιτεκτονική που θυμίζει μεσαιωνικά παραμύθια, είναι μία από τις πιο επιβλητικές μονές στο Άγιο Όρος. Φιλοξενεί 35 μοναχούς και έχει συνολικά δεκαέξι μοναστήρια.
Μονή Αρκαδίου, Ρέθυμνο
Η παράδοση την θέλει να θεμελιώνεται από τον αυτοκράτορα Ηράκλειο του Βυζαντίου τον 5ο αιώνα. Είναι κτισμένη στο καταπράσινο οροπέδιο πάνω από το φαράγγι του βουνού Ίδη, 23 χιλιόμετρα έξω από το Ρέθυμνο.
Μονή Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, Λούσιος, Αρκαδία
Είναι λαξευμένη στο βράχο, διακόσια μέτρα πάνω από την κοίτη του Λούσιου, στην καρδιά του καταπράσινου φαραγγιού του. Γνωστή και ως Μέγα Σπήλαιο, είναι δημοφιλής προορισμός για τους λάτρεις της πεζοπορίας. Χρονολογείται από τον 12ο αιώνα, ενώ οι σωζόμενες αγιογραφίες της είναι από τον 16ο.
Παναγία Παντάνασσα, Μυστράς
Το μοναδικό από τα μοναστήρια του Μυστρά που κατοικούνται ακόμα, η εντυπωσιακή Παντάνασσα εγκαινιάστηκε –όπως αναφέρει το Υπουργείο Πολιτισμού– τον Σεπτέμβριο του 1428. Οι παλαιότερες τοιχογραφίες του χρονολογούνται από το 1430. Σύμφωνα με την Wikipedia, εδώ βρίσκεται ο τάφος της συζύγου του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, Θεοδώρας.
Μονή Κηπίνας, Τζουμέρκα, Ήπειρος
Σκαλισμένο σε έναν εντελώς κάθετο βράχο, είναι το εντυπωσιακότερο ίσως μοναστήρι της Ηπείρου. Χτίστηκε γύρω στο 1212, βρίσκεται κοντά στο χωριό Καλαρρύτες και «χρωστά» το όνομά του στους κήπους που καλλιεργούσαν κοντά στη μονή οι μοναχοί. Ο δρόμος φτάνει ως τη βάση του βράχου και από εκεί ένα μονοπάτι σκαλισμένο στο βράχο και εν συνεχεία μια ξύλινη γέφυρα, οδηγούν στο μοναστήρι. Κατά την τουρκοκρατία, η ξύλινη γέφυρα ήταν κινητή και οι μοναχοί την ανέβαζαν με μοχλό ώστε να προστατεύονται από επιδρομές.
Επιμέλεια: Ηρώ Κουνάδη
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}