του Γιώργου Κόκουβα
Μελέτη πάνω στην συμπεριφορά που επιδεικνύουν οι διάφορες ράτσες κατέληξε στην διαμόρφωση ενός ιδιότυπου chart, στο οποίο φιγουράρουν οι δέκα πιο «σκεπτόμενες» ράτσες.
Στο «ρετιρέ» της λίστας πήρε την ηγετική του θέση το border collie, που κατά γενική ομολογία φημίζεται για την ευφυΐα του.
Οι αρετές της συγκεκριμένης ράτσας περιλαμβάνουν την εργατικότητα, την ενεργητικότητα και το ένστικτο που ξεπερνά το όρια του συνηθισμένου.
Στις επόμενες θέσεις των σκύλων με υψηλό δείκτη ευφυΐας «θρονιάστηκαν» τα poodle, οι Γερμανικοί ποιμενικοί και τα golden retrievers. Και ενώ το πρώτο με την κατάλληλη εκπαίδευση μπορεί να γίνει δεινός «κολυμβητής», αποσπώντας αντικείμενα από το νερό, τα τελευταία είναι γνωστά για τις ικανότητές τους στις αστυνομικές αποστολές και στις διασώσεις.
Τα Doberman pinscher ακολουθούν στην κατάταξη του… σκυλίσιου μυαλού, όντας από τα πιο έμπιστα τετράποδα, πάντα σε ετοιμότητα. Τα ποιμενικά Shetland και τα Labrador retrievers βρήκαν επίσης μια θέση στην πρώτη δεκάδα χάρη στις επιδόσεις του με τα κοπάδια και με τα «οικογενειακά καθήκοντα» αντίστοιχα.
Οι ράτσες papillon, ροτβάιλερ και τα «αυστραλιανά τσοπανόσκυλα» καταλαμβάνουν τις υπόλοιπες θέσεις της δεκάδας, χαρακτηριζόμενα από όρεξη για δουλειά, είτε αυτή σημαίνει έλεγχος κοπαδιού είτε βοήθεια σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη.
Η μελέτη αυτή, ωστόσο, που είχε σαν ιθύνοντα νου τον νευροψυχολογικό ερευνητή Stanley Coren, γνωστό για τα βιβλία περί σκύλων που έχει συγγράψει, εστιάζει στην ικανότητα της κάθε ράτσας να επιδεχθεί εκπαίδευση. Αυτό με άλλα λόγια σημαίνει ότι οι δέκα συγκεκριμένες ράτσες δεν είναι η «πνευματική αφρόκρεμα» των σκύλων.
Απλώς τα συγκεκριμένα «εκλεκτά» σκυλιά, επέδειξαν μεγαλύτερη ευελιξία στην εκπαίδευσή τους.
Το παν στην περίπτωση που αναρωτιέστε τι ράτσα σκύλου να αποκτήσετε είναι ποια ταιριάζει στις δικές σας ανάγκες και δυνατότητες. Για παράδειγμα, τα border collie που θεωρούνται πανέξυπνα, έχουν ανάγκη από πολλή φυσική άσκηση και προπόνηση.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αν εσείς δεν έχετε τον απαραίτητο χρόνο ή την ενέργεια για να του τα εξασφαλίσετε, το σκυλί θα καταλήξει άκεφο και δυστυχισμένο. Αντίστοιχα, κάποιο από τα θεωρούμενα ως χαμηλής νοημοσύνης σκυλιά μπορεί να έχει λιγότερες ανάγκες και να είναι ευτυχισμένο με τα λίγα «παιχνίδια» στα οποία έχετε τον χρόνο να επιδοθείτε μαζί του.
Επομένως, «έξυπνο σκυλί» δεν σημαίνει απαραίτητα και βολικό. Γι’ αυτό, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τι ζητάτε από ένα κατοικίδιο πριν καταλήξετε στην επιλογή σας. Μην ζητήσετε ένα «σαΐνι», αλλά τον κατάλληλο για εσάς τετράποδο φίλο Άλλωστε, με λίγη υπομονή, όλες οι ράτσες μπορούν να εκπαιδευτούν σε βασικές εντολές.
Τα σκυλιά που εμφανίζονται τελευταία και καταϊδρωμένα στην λίστα του Coren, όπως τα bulldog και τα basenji, απλώς χρειάστηκαν περισσότερες επαναλήψεις εντολών μέχρι να τις κατανοήσουν και να τις υπακούσουν.
Κάποιες στοιχειώδεις κατηγοριοποιήσεις, λοιπόν, μπορούν να γίνουν με βάση την «γρηγοράδα» στο μυαλό της κάθε ράτσας. Αλλά, ο κυριότερος παράγοντας στην επιλογή σκύλου είναι η σχέση του κατοικιδίου με το αφεντικό του, και αυτή προσδιορίζεται από τις ανάγκες που έχουν και οι δύο.
Δεν είναι όλα θέμα ράτσας δηλαδή, αλλά συχνά είναι… θέμα «φάτσας». Το «έξυπνο» μουτράκι πολλών αδέσποτων σκύλων πείθει κάθε φιλόζωο να τους δώσει μια ευκαιρία να αποδείξουν ότι αυτά είναι τα σκυλιά που αξίζουν τα χάδια σας.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}