της Έλενας Μπούλια
Ο λάτρης των Κυκλάδων θα βρει στη Σίφνο το «νησί του»: Ορεινοί οικισμοί στολισμένοι με ασβεστωμένα σπιτάκια, παραδοσιακής κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής, περιβαλλόμενοι από ξερή, άγονη φύση που μοιάζει σπαρμένη με φύλλα χρυσού κάτω από τον καλοκαιρινό ήλιο.
Παραλίες φαρδιές, αμμουδερές, με νερά ήσυχα και ρηχά και τον κόσμο να απλώνεται σε λίγο ή καθόλου οργανωμένα σημεία, αλλά και μικροί κόλποι, με το βότσαλο να γυαλίζει κάτω από κάθε κυματάκι και τα ψαροταβερνάκια από πάνω να καλούν για μοναδικές γεύσεις υπό σκιά.
Βραδινή ζωή για κάθε γούστο, ξεκινώντας πάντα από ένα καλό γεύμα σε κάποιο από τα καταπληκτικά εστιατόρια. Και ιστορία… που μετρά περισσότερα από 5.000 χρόνια και αντικατοπτρίζεται τόσο στην αρχιτεκτονική όσο και σε αξιοθέατα και Μουσεία.
Μιλώντας για ιστορία, χωρίς να θέλουμε να μειώσουμε τις υπόλοιπες περιοχές, το Κάστρο είναι η περιοχή που προσελκύει τα βλέμματα, καθώς εκεί υπήρξε κατά την αρχαία Σίφνο η πρωτεύουσα του νησιού, ενώ τα τείχη του είναι ακόμα ορατά από πολλά σημεία του νησιού.
Αξίζει να βρεθείτε εκεί απόγευμα, για να βολτάρετε στα δαιδαλώδη καλντερίμια και να απολαύσετε την φανταστική θέα κατά το ηλιοβασίλεμα.
Τα αξιοθέατα του νησιού δεν σταματούν εδώ. Λίγο παρατηρητικοί αν είστε θα προσέξετε πολλούς αρχαίους πύργους διάσπαρτους στο νησί. Αυτοί χτίστηκαν από τον 6ο έως τον 3ο αιώνα π.Χ. για λόγους επικοινωνίας των αρχαίων ακροπόλεων.
Από αυτούς σε καλύτερη κατάσταση βρίσκεται ο Άσπρος Πύργος, τον οποίον θα δείτε κατευθυνόμενοι προς τον οικισμό Πλατύ Γιαλό.
Τέλος, άξιος αναφοράς, μετά την Απολλωνία, το Κάστρο και τις Καμάρες -το λιμάνι της Σίφνου- για τα οποία θα βρείτε πληροφορίες παρακάτω, είναι και οι οικισμός Αρτεμώνας. Η περιοχή φημίζεται για παλιά αρχοντικά με τους πέτρινους φράχτες και τα εντυπωσιακά λουλούδια, και αξίζει να την επισκεφθείτε για βόλτα στα πλακόστρωτα στενά.
Εκεί βρίσκεται και ο μεγαλύτερος ανεμόμυλος του νησιού, ο οποίος συντηρείται ακόμα εξαιρετικά, και από τον οποίον μπορείτε να απολαύσετε υπέροχη θέα στο Αιγαίο.
Πού να κολυμπήσετε
Οι παραλίες της Σίφνου δεν θα σας συγκλονίσουν, αλλά θα σας ικανοποιήσουν, αφού υπάρχει μία για κάθε γούστο, ενώ δύσκολα θα συναντήσετε ιδιαίτερη οργάνωση (ξαπλώστρες-ομπρέλες), εξαιρουμένου του τεράστιου και δημοφιλούς Πλατύ Γιαλού, με την ψιλή άμμο, κατά μήκος του οποίου θα βρείτε beach bars και ταβέρνες.
Κατά την επίσκεψή σας στην παραλία αναζητήστε τα παραδοσιακά εργαστήρια αγγειοπλαστικής, από τα οποία μπορείτε να αγοράσετε περίτεχνα αναμνηστικά για το σπίτι ή για δώρα.
Στο γραφικό ψαροχώρι της Χερρονήσου, στα βόρεια, αξίζει να βρεθείτε όχι μόνο για day trip από την Απολλωνία, αλλά και για μπάνιο στον υπέροχο κολπίσκο.
Οι Καμάρες, το λιμάνι το νησιού, λειτουργεί σχετικά αυτόνομα σε σχέση με τις υπόλοιπες περιοχές, καθώς διαθέτει δική του ζωή αλλά και μία μεγάλη αμμώδη παραλία, πλήρως οργανωμένη, με ένα πολύ δημοφιλές στους νέους beach bar.
Βραχώδης και ήσυχη η Χρυσοπηγή, με το ομώνυμο μοναστήρι στην άκρη της χερσονήσου, προσφέρεται για όσους επιθυμούν βουτιές σε ανέγγιχτα φυσικό περιβάλλον.
Πού να μείνετε
- Ξενοδοχείο Αρτεμών: Ένα μόνο χιλιόμετρο από το κέντρο της Σίφνου, στην περιοχή του Αρτεμώνα, το ξενοδοχείο διαθέτει περιποιημένα δωμάτια με θέα στην εξοχή και εστιατόριο. Τον Αύγουστο ένα δίκλινο κοστίζει 70 ευρώ –χωρίς πρωινό.
- Hotel Boulis: Τοποθετημένο πάνω στην παραλία Καμάρες το Hotel Boulis διαθέτει λιτά, παραδοσιακά δωμάτια με θέα στην θάλασσα. Το κόστος ενός δίκλινου τον Αύγουστο είναι 88 ευρώ –χωρίς πρωινό.
- Benaki Hotel: Βρίσκεται στην παραλία Πλατύς Γιαλός και προσφέρει εξοπλισμένα δωμάτια με θέα στο Αιγαίο ή στο χωριό. Το κόστος για ένα δίκλινο τον Αύγουστο είναι στα 95 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου το πρωινού.
- Blue Fish Rooms: Στον Πλατύ Γιαλό βρίσκεται και το Blue Fish, το οποίο προσφέρει δωμάτια με εξοπλισμένη κουζίνα. Το κόστος για ένα δίκλινο τον Αύγουστο είναι 75 ευρώ – χωρίς πρωινό.
- Windmill Bella Vista: Βρίσκεται στην περιοχή του Αρτεμώνα και προσφέρει όμορφα διακοσμημένα δωμάτια με υπέροχη θέα, ενώ διαθέτει καφέ-μπαρ που προσφέρει φαγητό και ποτό όλες τις ώρες και πισίνα. Το κόστος για ένα δίκλινο τον Αύγουστο είναι 150 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του πρωινού.
Πού να φάτε – Διασκεδάσετε
Γενέτειρα του Τσελεμεντέ, η Σίφνος δεν θα μπορούσε να μην έχει πεντανόστιμα παραδοσιακά εδέσματα, όπως οι ρεβυθοκεφτέδες, τα αμπελοφάσουλα με σκορδαλιά, τα ρεβίθια στον φούρνο, το αρνάκι στο μαστέλο (πήλινο σκεύος με καπάκι που μοιάζει με πυθάρι), αλλά και απολαυστικά γλυκά, βουτήματα και αμυγδαλωτά.
Κάποια από αυτά έχετε την δυνατότητα να δοκιμάσετε στα εξής εστιατόρια του νησιού:
- Το Άστρο, στο Κάστρο: Οικογενειακό εστιατόριο με σπιτική, παραδοσιακή κουζίνα και όμορφη θέα από την μεγάλη βεράντα. Σπεσιαλιτέ το χταπόδι με ελιές και οι κεφτέδες με μελιτζάνες (τιμές: 15 με 25 ευρώ κατ’άτομο).
- Φεγγαρόψαρο, στην Απολλωνία: Η… πολυτελής έξοδος των διακοπών. Βρίσκεται στον πολύ ατμοσφαιρικό Κυκλάδων Χώρο και ειδικεύεται στο φρέσκο ψάρι και την αστακομακαρονάδα (τιμές: 30 με 40 ευρώ κατ’άτομο).
- Cayenne, στην Απολλωνία: Για λουκουμάδες τυριού με σάλτσα βατόμουρου, ριζότο με σαφράν και ψαρονέφρι ψητό με πάστα ελιάς και μυζήθρα Σίφνου… σας αρκούν; (τιμές: 20 με 30 ευρώ κατ’άτομο).
- Οδός Ονείρων, στην Απολλωνία: Τοπική κουζίνα με μοντέρνες πινελιές σε μια πανέμορφη, μίνιμαλ-κυκλαδίτικη αυλή. Must το αρνί στο μαστέλο (τιμές: 15 με 25 ευρώ κατ’άτομο).
- Καπετάν Φύσσας, στην Χερρόνησο: Μαγειρευτά και ψητά κρέατα δικής τους παραγωγής, αλλά και νόστιμα θαλασσινά και αστακομακαρονάδα με υπέροχη θέα στην θάλασσα (15 με 25 ευρώ κατ’άτομο).
…και το βράδυ;
Η έντονη βραδινή διασκέδαση στο νησί συναντάται στην Απολλωνία, ενώ στο Κάστρο τα πράγματα είναι πιο χαλαρά. Πιο συγκεκριμένα, στο Στενό της Διασκέδασης, όπως χαρακτηρίζεται ο κεντρικός πλακόστρωτος δρόμος της Απολλωνίας, θα συναντήσετε δύο μεγάλα clubs, το Cosi και το Argo, τα οποία το βράδυ στην πραγματικότητα γίνονται ένα από τον κόσμο που τα πλημμυρίζει και ξεχύνεται στον δρόμο, και διάφορα μικρότερα και πιο χαλαρά με ροκ διάθεση, όπως το Δόλωμα.
Στο δε Κάστρο προτείνουμε ανεπιφύλακτα το πολύ lounge και χαλαρό μπαρ του Μπανάνα, για Cuba Libre, ριχτάρια στις πεζούλες και hippie ατμόσφαιρα.
Πώς να πάτε
Στην Σίφνο θα βρεθείτε με καράβι από τον Πειραιά. Μπορείτε να επιλέξετε τα καράβια της Aegean Speed Lines (διάρκεια ταξιδιού 3 ώρες) με κόστος ατομικού εισιτηρίου 96 ευρώ μετ’επιστροφής, ενώ του αυτοκινήτου 126 ευρώ μετ’επιστροφής.
Με πλοία της Ventouris Sea Lines (διάρκεια ταξιδιού περίπου 5 ώρες) το κόστος του ατομικού εισιτηρίου είναι 56 ευρώ μετ’επιστροφής. Με πλοία της Zante Ferries (διάρκεια ταξιδιού σχεδόν 6 ώρες) το κόστος του ατομικού εισιτηρίου είναι 54 ευρώ μετ’επιστροφής και του αυτοκινήτου 107,5 ευρώ μετ’επιστροφής.
Τέλος με το Highspeed της Hellenic Seaways (διάρκεια ταξιδιού σχεδόν 3 ώρες) το κόστος του ατομικού εισιτηρίου μετ’επιστροφής είναι 104,5 ευρώ και του αυτοκινήτου 127 ευρώ μετ’επιστροφής.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}