Στη διάρκεια του καλοκαιριού, όταν όλοι χαιρόμαστε ξένοιαστες ώρες διακοπών και ανέμελων Σαββατοκύριακων, αντιμετωπίζουμε συχνά περιπτώσεις όπου είτε κάποιο τσίμπημα είτε ένα έγκαυμα από τον ήλιο μας χαλάει τη διάθεση.
- Η θάλασσα που τόσο πολύ αγαπάμε, μπορεί να μας προκαλέσει διάφορες αλλεργικές καταστάσεις. Αν κάποιος μπει στο νερό και αρχίζει να ξύνεται σε όλο του το σώμα εμφανίζοντας παράλληλα κόκκινες πετάλες, σημαίνει ότι παρουσιάζει αλλεργική αντίδραση και πρέπει να βγει αμέσως έξω. Αν έχει δύσπνοια, πρέπει να πάρει αντιισταμινικά και κορτιζόνη.
- Επίσης, αυτήν την περίοδο του χρόνου είναι πολύ συχνά τα τσιμπήματα διαφόρων εντομών. Προληπτικά, είναι σοφό να μη φοράμε πολύχρωμα ρούχα και επίσης σε ανοιχτούς χώρους να μη φοράμε αρώματα, γιατί προσελκύουν όλων των ειδών τα έντομα. Αν μας τσιμπήσει όμως κάποιο έντομο, καλό είναι να βάλουμε στην περιοχή αμέσως κορτιζονούχo κρέμα και να λάβουμε από το στόμα αντιισταμινικό σε μορφή χαπιού ή σιροπιού. Αν υπάρχει ιστορικό του ατόμου σε αλλεργία, καλό είναι να διακομιστεί αμέσως σε ιατρικό κέντρο ώστε να δοθεί περαιτέρω βοήθεια.
- Οι οξείες βλαπτικές επιδράσεις από τον ήλιο περιλαμβάνουν το ηλιακό έγκαυμα, τις φωτοδερματοπάθειες και τη φωτοευαισθησία. Το ηλιακό έγκαυμα εμφανίζεται 3-5 ώρες μετά την έκθεση στον ήλιο, με κοκκίνισμα, οίδημα, φυσαλίδες και πόνο και χρειάζεται άμεση ιατρική φροντίδα. Η φωτοευαισθησία μοιάζει με το ηλιακό έγκαυμα, αλλά εμφανίζει έντονο κνησμό και συνδυάζεται με τη λήψη ορισμένων φαρμάκων από τον ασθενή. Τα αντηλιακά μαζί με τον σωστό ρουχισμό είναι τα κυρία όπλα στην προστασία μας από τον ήλιο. Το αντηλιακό πρέπει να εφαρμόζεται σε ενιαίο στρώμα στη δερματική επιφάνεια τουλάχιστον 20 λεπτά πριν από την έκθεση στον ήλιο. Οφείλουμε να το εφαρμόζουμε ανά 4 ώρες και βεβαίως κάθε φορά που βγαίνουμε από το νερό. Οι αντηλιακές κρέμες για τα παιδιά πρέπει να περιέχουν μόνο φυσικά φίλτρα. Ο ρουχισμός πρέπει να είναι ελαφρύς, ανοιχτού χρώματος και πάντα να συνοδεύεται από το κατάλληλο καπέλο. Γενικά, θα πρέπει να αποφεύγουμε το μπάνιο στη θάλασσα, αλλά και τις δραστηριότητες σε εξωτερικό περιβάλλον από τις 12.30 το μεσημέρι έως τις 5.30 το απόγευμα.
Πηγές:
Γεώργιος Ζαραφωνίτης, Δερματολόγος, Επιστημονικός Συνεργάτης ΜΗΤΕΡΑ
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}