Μία από τις πλέον γνωστές παθήσεις του τριχωτού της κεφαλής είναι η πιτυρίδα, η οποία απασχολεί έως το 50% του πληθυσμού. Η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα (ΣΔ) που αποτελεί την πιο σοβαρή μορφή της, απασχολεί μέχρι και το 10% του πληθυσμού.
Πρόσφατες έρευνες σχετικά με το μικροβίωμα του τριχωτού της κεφαλής φέρνουν επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τις παθήσεις αυτές. Συγκεκριμένα, πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι στο τριχωτό των ανθρώπων με πιτυρίδα και σμηγματορροϊκή δερματίτιδα, υπάρχει ανισορροπία στο μικροβίωμα, σε σχέση με το μικροβίωμα ενός υγιούς τριχωτού. Η ανισορροπία αυτή αφορά σε διάφορους μικροοργανισμούς και όχι μόνο στους μύκητες στους οποίους εστιάζαμε ως τώρα.
Η ανακάλυψη αυτή, παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς έχει στρέψει την προσοχή των ειδικών στην αναζήτηση λύσεων, οι οποίες στοχεύουν στην συνολική εξισορρόπηση του μικροβιώματος, και η οποία με τη σειρά της οδηγεί στη καλύτερη διαχείριση της πιτυρίδας και της σμηγματορροϊκής δερματίτιδας του τριχωτού, καθώς και στην διατήρηση των αποτελεσμάτων της θεραπείας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Στo πλαίσιo του 14ου Πανελλήνιου Συνέδριου Δερματολογίας-Αφροδισιολογίας που διοργανώθηκε από την ΕΔΑΕ από την 1 έως τις 4 Νοεμβρίου, έλαβε χώρα δορυφορικό συμπόσιο όπου η Δρ. Anne Bouloc, Διεθνής Διευθύντρια Ιατρικής της VICHY, αναφέρθηκε στις νέες επιστημονικές ανακαλύψεις και στις επιπτώσεις τους στην κλινική διαχείριση της σμηγματορροϊκής δερματίτιδας και της πιτυρίδας. Σημειώνεται ότι η εταιρεία Vichy είναι πρωτοπόρος στη μελέτη του Μικροβιώματος του τριχωτού της κεφαλής.
Σύμφωνα με τη Δρ. Bouloc, μέχρι τώρα γνωρίζαμε πως στο τριχωτό της κεφαλής με πιτυρίδα ή σμηγματορροϊκή δερματίτιδα (ΣΔ) εντοπίζεται ο μύκητας Malassezia, σε πολύ υψηλότερα ποσοστά σε σχέση με ένα υγιές τριχωτό. Οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση της πιτυρίδας και της ΣΔ ήταν εστιασμένες σε μεγάλο βαθμό στον περιορισμό του συγκεκριμένου μύκητα. Νέες πρόσφατες μελέτες υποστηριζόμενες από τα εργαστήρια της L’OREAL έδειξαν για πρώτη φορά σε μοριακό επίπεδο, ότι η πιτυρίδα συνδέεται άμεσα και με την ισορροπία μεταξύ των βακτηρίων και των μυκήτων στο τριχωτό της κεφαλής. Συγκεκριμένα, έδειξαν ότι σε σχέση με ένα υγιές τριχωτό, σε ένα τριχωτό με ΣΔ τα επίπεδα του C. Acnes, είναι χαμηλότερα και τα επίπεδα του Staphylococcus sp. υψηλότερα. Είναι εξαιρετικά σημαντικό λοιπόν, για την καλύτερη αντιμετώπιση της πιτυρίδας και της ΣΔ να εστιάσουμε και στην αποκατάσταση της ισορροπίας μεταξύ των μυκήτων και των βακτηρίων στο τριχωτό της κεφαλής.
Η σύνθεση των σαμπουάν Dercos Anti-Dandruff DS της Vichy κατά της πιτυρίδας και της ΣΔ, είναι βασισμένη στις νέες ανακαλύψεις για το μικροβίωμα και περιέχει τα ενεργά συστατικά Σελήνιο DS και Σαλικυλικό οξύ, που επαναφέρουν την ισορροπία στο τριχωτό της κεφαλής.
Τα σαμπουάν Dercos Anti-Dandruff DS μπορούν να χρησιμοποιηθούν ανάλογα με την βαρύτητα του προβλήματος, ως μονοθεραπεία ή συνδυαστικά με φαρμακευτική αγωγή αλλά και μετά τη λήξη της αγωγής ως συντήρηση. Συγκεκριμένα, έχει αποδειχθεί, ότι με τη χρήση του Dercos Anti-dandruff DS ως συντήρηση, παρατείνεται η διατήρηση της ισορροπίας του τριχωτού για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Η Δρ. Bouloc τόνισε ότι εξαιρετικά σημαντικό ρόλο, εκτός από τη δράση του σαμπουάν στην υγεία του τριχωτού, παίζει και η καλλυντική ευχαρίστηση αφού η πιτυρίδα έχει επίπτωση στην αυτοπεποίθηση του ασθενούς. Τα προϊόντα της σειράς Dercos anti-dandruff εκτός από τα βασικά ενεργά συστατικά τους, περιέχουν και συστατικά με μαλακτικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, καθώς και ήπιο και πολύ ευχάριστο άρωμα.
Τέλος, έκλεισε αναφερόμενη σε σχετική μελέτη παρατήρησης, στην οποία συμμετέχουν 1800 άτομα στην Ευρώπη και ήδη έχει ολοκληρωθεί στην Ελλάδα με συμμετοχή 199 ασθενών και εξαιρετικά αποτελέσματα για τη δράση του σαμπουάν Dercos Anti-dandruff DS:
Πιο συγκεκριμένα:
- Το 85% αισθάνεται καλύτερα με την κατάσταση στο τριχωτό της κεφαλής του
- Το 95% έχει λιγότερο κνησμό
- Το 93% νιώθει μεγαλύτερη ανακούφιση
Γνωρίζετε ότι:
Το μικροβίωμά μας είναι μοναδικό, όπως ακριβώς και η γενετική μας ταυτότητα. Το μικροβίωμα διαθέτει τρία χαρακτηριστικά που ελκύουν το ενδιαφέρον των ερευνητών:
- Μεταβάλλεται ανάλογα με την ηλικία, το περιβάλλον, το επάγγελμα, τη διατροφή και την πρόσληψη φαρμάκων.
- Εξαρτάται από εξωτερικούς παράγοντες όπως η υγρασία, η θερμοκρασία και το pH.
- Ποικίλει από περιοχή σε περιοχή στο ίδιο άτομο – τα μικροβιώματα στις μασχάλες, στους μηρούς και στο τριχωτό σας είναι εντελώς διαφορετικά.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}