Η λύσσα είναι θανατηφόρος ιογενής λοίμωξη του νευρικού συστήματος.
Ο αιτιολογικός παράγοντας της νόσου είναι ο ιός της λύσσας ο οποίος απαντάται στο σάλιο των προσβεβλημένων θηλαστικών.
Ο άνθρωπος δύναται να προσβληθεί από τη νόσο μετά από δήγμα μολυσμένου ζώου. Τα ζώα τα οποία προσβάλλονται από τον ιό είναι τα θερμόαιμα θηλαστικά όπως οι σκύλοι, οι αλεπούδες, οι λύκοι, οι γάτες, οι νυκτερίδες κ.α
Στα πρώτα στάδια η νόσος εκδηλώνεται με μη ειδικά συμπτώματα όπως καταβολή, κεφαλαλγία, πυρετό. Διακρίνονται δύο μορφές της νόσου, η μανιακή μορφή η οποία χαρακτηρίζεται από επιθετική συμπεριφορά και υδροφοβία, και η παραλυτική η οποία είναι λιγότερο συχνή και χαρακτηρίζεται από παράλυση των μυών.
Ο χρόνος επώασης της νόσου κυμαίνεται συνήθως από τρείς έως οκτώ εβδομάδες.
Η μετάδοση στον άνθρωπο επιτυγχάνεται είτε μέσω δήγματος μολυσμένου ζώου, είτε επαφής του σιέλου μολυσμένου ζώου με πληγές στο δέρμα του ανθρώπου ή των βλεννογόνων (μάτια, μύτη, στόμα).
Τα συμπτώματα της νόσου στα ζώα είναι η αλλαγή της συμπεριφοράς τους, η επιθετικότητα, και οι τάσεις αυτοακρωτηριασμού.
Πρόληψη
Προκειμένου να προστατευτούμε πρέπει να αποφεύγουμε την επαφή με άγρια ζώα, ή ζώα τα οποία δεν γνωρίζουμε. Φροντίζουμε να εμβολιάζουμε τα κατοικίδιά μας (σκύλοι, γάτες), δεν αγγίζουμε νεκρά ζώα τα οποία θα συναντήσουμε και ειδοποιούμε τις αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές αν υποψιαζόμαστε ότι τα ζώα αυτά είναι δυνατόν να ήταν προσβεβλημένα, ενημερώνουμε τις αρχές σε περίπτωση που συναντήσουμε επιθετικό ζώο, δεν επιτρέπουμε στα κατοικίδιά μας να απομακρύνονται μόνα τους από το σπίτι, μετά από δήγμα από άγριο ή οικόσιτο ζώο θα πλένουμε καλά το σημείο με νερό και σαπούνι, και στη συνέχεια θα πρέπει να εφαρμοστεί στο σημείο αντισηπτικό με βάση την αλκοόλη ή το ιώδιο, ενώ άμεσα θα αναζητήσουμε ιατρική βοήθεια και οδηγίες.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}