Το να κοιτάμε μια οθόνη για ώρες έχει γίνει μέρος της σύγχρονης εργασιακής ζωής. Αναπόφευκτα μπορεί να δημιουργήσει καταπόνηση στα μάτια.
Το οπτικό σύνδρομο υπολογιστών δεν είναι συγκεκριμένο πρόβλημα οφθαλμών. Ο όρος περιλαμβάνει γκάμα καταπόνησης των ματιών και πόνου που εμφανίζουν οι χρήστες υπολογιστών.
Οι έρευνες δείχνουν ότι τα προβλήματα των οφθαλμών λόγω των υπολογιστών είναι συχνά. Μεταξύ 50-90% των ανθρώπων που δουλεύουν μπροστά σε μια οθόνη έχουν τουλάχιστον ορισμένα συμπτώματα προβλημάτων των οφθαλμών.
Οι εργαζόμενοι ενήλικες δεν είναι οι μόνοι ευάλωτοι στο οπτικό σύνδρομο υπολογιστών.
Παιδιά που κοιτούν σε φορητά video games ή που χρησιμοποιούν υπολογιστές όλη την ημέρα στο σχολείο, επίσης μπορούν να εμφανίσουν προβλήματα στα μάτια σχετιζόμενα με τη χρήση υπολογιστή, ιδιαίτερα αν ο φωτισμός και η θέση του υπολογιστή δεν είναι κατάλληλα.
Πώς επηρεάζει ο υπολογιστής την όραση
Το οπτικό σύνδρομο υπολογιστών είναι παρόμοιο με το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα. Συμβαίνει όταν κάνετε την ίδια κίνηση επανειλημμένως. Το σύνδρομο μπορεί να επιδεινωθεί όσο περισσότερο χρόνο συνεχίζετε τη δραστηριότητα.
- Η δουλειά στον υπολογιστή απαιτεί να εστιάζουν τα μάτια συνέχεια, να κινούνται πέρα δώθε και να ευθυγραμμίζονται με αυτά που βλέπουν.
- Μπορεί ενδεχομένως να κοιτάτε κάτω τα χαρτιά και μετά να δακτυλογραφείτε και τα μάτια να έχουν να αντιμετωπίσουν τις εικόνες που αλλάζουν στην οθόνη για να δημιουργήσουν καθαρή εικόνα ώστε να μεταφράσει ο εγκέφαλος.
- Όλες οι παραπάνω λειτουργίες απαιτούν μεγάλη προσπάθεια από τους μυς των ματιών. Η δουλειά στον υπολογιστή είναι πιο απαιτητική από το διάβασμα ενός βιβλίου, επειδή η οθόνη έχει και το στοιχείο της αντίθεσης, καθώς και της αντανάκλασης. Τα προβλήματα στα μάτια λόγω αυτής είναι πιο πιθανό να συμβούν αν ήδη έχετε πρόβλημα με τα μάτια σας, πχ αστιγματισμό, ή αν χρειάζεστε γυαλιά αλλά δεν τα φοράτε ή φοράτε λάθος γυαλιά για χρήση στον υπολογιστή.
- Η δουλειά στον υπολογιστή γίνεται ακόμα πιο δύσκολη καθώς μεγαλώνετε. Αυτό συμβαίνει γιατί οι φακοί των ματιών γίνονται λιγότερο εύκαμπτοι. Η ικανότητα να εστιάζετε σε κοντινά και μακρινά αντικείμενα αρχίζει να μειώνεται μετά τα 40 όταν εμφανίζεται πρεσβυωπία.
Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το οπτικό σύνδρομο υπολογιστών προκαλεί μακροπρόθεσμη βλάβη στα μάτια, όπως καταρράκτη. Ωστόσο, η τακτική χρήση υπολογιστή μπορεί να είναι η πηγή σημαντικής κόπωσης και δυσφορίας στα μάτια.
Αν έχετε οπτικό σύνδρομο υπολογιστών μπορεί ενδεχομένως να εμφανίσετε ορισμένα ή όλα από τα παρακάτω συμπτώματα.
- Θολή όραση
- Ξηρά, κόκκινα μάτια
- Ερεθισμό των ματιών
- Πονοκεφάλους
- Πόνο στο κεφάλι ή στο λαιμό
- Αν τα συμπτώματα δεν αντιμετωπιστούν μπορούν να επιδράσουν την απόδοσή σας στη δουλειά.
Υπάρχει τρόπος να ανακουφιστούμε;
Απλές αλλαγές στο εργασιακό σας περιβάλλον μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη και βελτίωση των συμπτωμάτων.
- Μειώστε την αντανάκλαση. Αλλάξτε το φως γύρω σας για να μειώσετε την αντανάκλαση στην οθόνη. Αν ένα κοντινό παράθυρο στέλνει αντανάκλαση στην οθόνη μετακινήστε την οθόνη και κλείστε τα στόρια μέχρι να εξαφανιστεί. Ζητήστε από τον εργοδότη σας να βάλει ροοστάτη για το φως αν είναι πολύ έντονο ή αγοράστε λάμπα γραφείου που θα μοιράζει το φως ισόποσα πάνω από το γραφείο σας. Το φίλτρο κατά της αντανάκλασης στην οθόνη μπορεί επίσης να βοηθήσει.
- Αλλάξετε τη θέση του γραφείου. Ερευνητές ανακάλυψαν ότι η επιθυμητή θέση για την οθόνη είναι ελαφρώς κάτω από το επίπεδο των ματιών, περίπου 50 έως 71 εκατοστά μακριά από το πρόσωπο. Στη συγκεκριμένη θέση δεν θα πρέπει να εκτείνετε τον λαιμό σας ή να καταπονείτε τα μάτια σας για να δείτε τι γράφει η οθόνη. Βάλτε ένα αναλόγιο δίπλα στην οθόνη και τοποθετήστε σε αυτό το υλικό με το οποίο εργάζεστε. Στη συνέχεια δεν θα έχετε να κοιτάτε μια την οθόνη και μια κάτω στο γραφείο όταν πληκτρολογείτε.
- Κάντε διάλειμμα. Να κοιτάζετε μακριά από την οθόνη κάθε 20 λεπτά περίπου και να κοιτάτε είτε έξω από το παράθυρο ή στο χώρο για 20 δευτερόλεπτα ώστε να ξεκουράζονται τα μάτια σας. Να ανοιγοκλείνετε συχνά τα μάτια για να διατηρούνται υγρά. Αν είναι πολύ ξηρά χρησιμοποιήστε λιπαντικές σταγόνες.
- Αλλάξτε τις ρυθμίσεις του υπολογιστή. Δεν χρειάζεται να ζείτε με τις εργοστασιακές ρυθμίσεις του υπολογιστή αν δεν είστε άνετα με αυτές. Αλλάξτε τη φωτεινότητα, την αντίθεση και το μέγεθος των γραμμάτων μέχρι να βρείτε τις καλύτερες ρυθμίσεις για την όρασή σας.
Πηγές:
Ξένος τύπος.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}