Ο διαβήτης τύπου 2 πιστευόταν πως δεν επηρέαζε τα παιδιά, πριν από μερικά χρόνια. Πλέον, όμως, γνωρίζουμε ότι χιλιάδες παιδιών και εφήβων παγκοσμίως ζουν με αυτή την ασθένεια σε κάθε της μορφή. Τι πρέπει να γνωρίζουμε όμως, αν το παιδί μας διαγνωστεί με διαβήτη τύπου 2;
Ποια παιδιά βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο;
- Τα κορίτσια
- Τα υπέρβαρα παιδιά
- Τα παιδιά με οικογενειακό ιστορικό διαβήτη
- Τα παιδιά που πάσχουν από ανοχή στην ινσουλίνη
Η παιδική παχυσαρκία είναι ίσως ο μεγαλύτερος υπαίτιος για τον παιδικό διαβήτη. Όταν ένα παιδί ξεπεράσει κάποιο όριο κιλών, ο κίνδυνος πρακτικά διπλασιάζεται. Μερικές από τις αιτίες της παιδικής παχυσαρκίας είναι η κακή διατροφή, η έλλειψη άσκησης, η κληρονομικότητα αλλά και τα πρότυπα που θέτουν οι γονείς και, πιο σπάνια, κάποιο ορμονικό πρόβλημα.
Ποια είναι τα συμπτώματα;
Στην αρχή, μπορεί να μην παρατηρήσετε συμπτώματα. Με τον καιρό, όμως, μπορεί να γίνουν εμφανή τα παρακάτω:
- Ανεξήγητο χάσιμο βάρους
- Συχνό αίσθημα πείνας ή δίψας, ακόμα και μετά το φαγητό
- Ξηροστομία
- Συχνοουρία
- Κόπωση
- Θολή όραση
- Βαριές αναπνοές
- Αργή επούλωση πληγών
- Φαγούρα στο δέρμα
- Αίσθημα μουδιάσματος ή γαργαλητού σε χέρια και πόδια
Αν παρατηρήσετε οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα, πηγαίνετε το παιδί σας στον γιατρό. Θα κάνετε εξετάσεις στο αίμα του, για να δείτε αν πάσχει από διαβήτη ή αν βρίσκεται σε προδιαβητικό στάδιο. Εφόσον είναι διαβήτης τύπου 2, θα χρειαστεί να κάνετε αλλαγές στον τρόπο ζωής σας. Μπορεί να χρειαστούν φάρμακα, και λογικά το παιδί σας θα χρειάζεται να κάνει αιματολογογικές εξετάσεις κάθε τρεις μήνες. Ίσως να είναι καλή ιδέα μια επίσκεψη σε διαιτολόγο, ο οποίος θα σας βοηθήσει να φτιάξετε ένα πρόγραμμα διατροφής, και είναι πολύ σημαντικό να ξεκινήσει γυμναστική, για περίπου μία ώρα την ημέρα.
Τα καλά νέα είναι ότι οι ίδιες αλλαγές που πρέπει να κάνουμε στην διατροφή και στα επίπεδα άσκησης του παιδιού για να αντιμετωπίσουμε τον διαβήτη, μπορούν και να προλάβουν τον διαβήτη σε ένα υγιές παιδί, ή σε ένα παιδί που βρίσκεται σε κίνδυνο. Ελαττώστε τα λιπαρά και την ζάχαρη, και φροντίστε το παιδί σας να γυμνάζεται τακτικά.
Αν, πάλι, το παιδί σας έχει μπει στην εφηβεία, αυτές οι αλλαγές μπορεί να είναι πιο δύσκολες για να επιτευχθούν. Μιλήστε με το παιδί σας ειλικρινά για το βάρος και την υγεία, δείξτε του συμπαράσταση και δώστε το καλό παράδειγμα, κάνοντας κι εσείς αναγκαίες αλλαγές στην διατροφή σας. Μιλώντας πολύ αντικειμενικά, μια διατροφή φτιαγμένη για έναν διαβητικό έχει οφέλη για την υγεία όλων, καθώς εστιάζει στον περιορισμό προβληματικών συστατικών, και δίνει έμφαση στα φρέσκα τρόφιμα με μεγάλη διατροφική αξία. Κάντε αυτές τις αλλαγές σταδιακά, για να συνηθίσετε πιο εύκολα. Ελαττώστε τον χρόνο που κάθεστε ή που βρίσκεστε μπροστά στον υπολογιστή.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}