Τα τριγλυκερίδια είναι ο πιο κοινός τύπος λίπους στο σώμα μας. Οι περισσότερες τροφές που καταναλώνουμε, είτε ζωικής, είτε φυτικής προέλευσης, μπορούν να επηρεάσουν τα επίπεδά τους. Καθώς μπορούμε να βρούμε λιπαρά σε πάρα πολλά τρόφιμα, από τα πολυακόρεστα του ελαιόλαδου, μέχρι τα κορεσμένα του κόκκινου κρέατος, είναι λογικό πως πρέπει να επιλέγουμε τα γεύματά μας προσεκτικά.
Όταν καταναλώνουμε περισσότερες θερμίδες από όσες έχει ανάγκη ο οργανισμός μας, αυτές αποθηκεύονται στο σώμα με την μορφή τριγλυκεριδίων. Έπειτα, όταν χρειαζόμαστε περισσότερη ενέργεια, ο οργανισμός μας καταναλώνει αυτά, αντί να χρειάζεται περισσότερες θερμίδες—πράγμα που καθιστά τα τριγλυκερίδια σημαντικά για την υγεία μας. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να αφήσουμε τα επίπεδά τους ανεξέλεγκτα, καθώς σε μεγάλη συγκέντρωση, μπορεί να προκαλέσουν ασθένειες όπως η καρδιοπάθεια.
Τα φυσιολογικά επίπεδα τριγλυκεριδίων είναι κάτω από 150mg/deciliter. Από 150-190, θεωρείται πως βρισκόμαστε στο όριο, και από 200-499, τα επίπεδα είναι υψηλά. Οποιαδήποτε τιμή άνω των 500 θεωρείται επικίνδυνα υψηλή.
Πώς μπορούμε να ρίξουμε τα επίπεδα τους, όμως;
Υπάρχουν αρκετοί τρόποι να ελαττώσουμε τα επίπεδα τριγλυκεριδίων με ασφαλή τρόπο, ανάλογα πάντα με τον λόγο που τα επίπεδα ήταν υψηλά εξαρχής.
Αν η άνοδος οφείλεται στην κατανάλωση περισσότερων θερμίδων από όσες χρειαζόμαστε, τότε μία λύση είναι να περιορίσουμε τις θερμίδες. Υπολογίζεται πως αν χάσουμε 5-10% του συνολικού μας βάρους, μπορούμε να ελαττώσουμε τα τριγλυκερίδια κατά 20%. Πρέπει να τρώμε πολλά φρούτα και λαχανικά, όσπρια και δημητριακά ολικής άλεσης για να λαμβάνουμε περισσότερα θρεπτικά συστατικά, αλλά με λιγότερες θερμίδες. Ταυτόχρονα, είναι σημαντικό να περιορίσουμε το αλάτι, τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες και τα κορεσμένα λιπαρά, όπως αυτά που βρίσκουμε στο κρέας, στα πλήρη γαλακτοκομικά και σε ορισμένα έλαια, όπως το λάδι καρύδας. Πρέπει να δώσουμε σημασία στα μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά, όπως αυτά που θα βρούμε στους ξηρούς καρπούς, στα ψάρια (όπως ο σολομός και η σαρδέλα) και στον λιναρόσπορο.
Σε ό,τι αφορά τους υδατάνθρακες, θα πρέπει να αποτελούν λιγότερο από το 60% των συνολικών θερμίδων που καταναλώνουμε καθημερινά, καθώς οι διατροφές στις οποίες το ποσοστό αυτό ξεπερνιέται έχουν συσχετιστεί με αυξημένα τριγλυκερίδια. Και, προφανώς, αυτοί οι υδατάνθρακες πρέπει να προέρχονται από καλές, υγιεινές πηγές, όπως φρούτα και λαχανικά. Αποφεύγουμε τα ροφήματα που είναι φορτωμένα με περιττή ζάχαρη, όπως τα αναψυκτικά και οι συσκευασμένοι χυμοί φρούτων. Δίνουμε έμφαση στο να πίνουμε πολύ νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας, και προτιμούμε ροφήματα όπως ο καφές και το τσάι, που δεν χρειάζονται ζάχαρη και έχουν επιπλέον θρεπτική αξία, λόγω των αντιοξειδωτικών που περιέχουν. Επίσης, το αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει άμεσα τα επίπεδα τριγλυκεριδίων σε ορισμένους ανθρώπους. Αν είναι ήδη ανεβασμένα, θα ήταν καλύτερο να απέχετε από το αλκοόλ.
Ένας ακόμα σημαντικός παράγοντας για να ελαττώσουμε τα τριγλυκερίδια είναι η γυμναστική. Όσο περισσότερες θερμίδες καίμε, τόσο περισσότερα τριγλυκερίδια χρησιμοποιεί ο οργανισμός μας ως καύσιμο. Κάθε είδους γυμναστική μπορεί να βοηθήσει τον οργανισμό μας, αλλά την ίδια στιγμή, κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικές ανάγκες, βάσει της κατάστασης της υγείας του αλλά και των στόχων που έχει βάλει.
Αν τα τριγλυκερίδιά μας είναι ανεβασμένα σε επικίνδυνο επίπεδο, ο κίνδυνος για ορισμένες παθήσεις – όπως καρδιαγγειακά νοσήματα – αυξάνεται παράλληλα. Αυτό συμβαίνει επειδή τα τριγλυκερίδια στο αίμα μπορούν να προκαλέσουν την δημιουργία πλακών στις αρτηρίες. Υπάρχει, τέλος, ο κίνδυνος, αν αυτές οι πλάκες σπάσουν, να προκληθεί εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακή προσβολή.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}