Κάθε καλοκαίρι κατηφορίζουμε στη θάλασσα για μπάνιο. Αλλά και κάθε καλοκαίρι αφήνουμε μικρά ή μεγάλα σημάδια στο νερό και στις ακτές, που εκτός από την αισθητική μας, επηρεάζουν τη ζωή και την ισορροπία στο υδάτινο περιβάλλον.
Αν στ’ αλήθεια θέλουμε το απέραντo γαλάζιο μας να συνεχίσει να είναι ζωντανό, οφείλουμε να το φροντίσουμε. Και μια καλή αρχή είναι να σταματήσουμε να το μολύνουμε απερίσκεπτα.
Προσπαθούμε να μειώσουμε τον όγκο των απορριμμάτων μας, διαλέγοντας συσκευασίες που μπορούν να ξαναχρησιμοποιηθούν και να ανακυκλωθούν.
Βάζουμε τα σκουπίδια στους ειδικούς κάδους. Δεν τα πετάμε στη θάλασσα, αλλά ούτε και στους δρόμους ή τους υπονόμους, γιατί είναι πιθανό να καταλήξουν -τελικά- στη θάλασσα. Δεν αφήνουμε σκουπίδια στην παραλία, ακόμα κι αν τα έχουμε μαζέψει σε σακούλα.
Ο μόνος που θα περάσει να τα πάρει είναι ο άνεμος.
Αφού απολαύσουμε το τσιγάρο μας με θέα το απέραντο μπλε, μαζεύουμε τα αποτσίγαρα σε ένα άδειο πακέτο τσιγάρων. Μέχρι να αποσυντεθούν, επηρεάζουν την ποιότητα του νερού και βλάπτουν τα θαλάσσια είδη.
Ζητάμε από τις τοπικές αρχές να τοποθετήσουν κάδους απορριμμάτων στις ακτές και να τους διαχειρίζονται σωστά.
Αν έχουμε μηχανοκίνητη βάρκα, προσέχουμε να μη χυθούν λάδια και καύσιμα την ώρα του ανεφοδιασμού.
Αν ψαρεύουμε, προτιμάμε τα μεγάλα ψάρια ή χταπόδια. Τα μικρά δεν έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο της ζωής τους και, επομένως, δεν έχουν αναπαραχθεί.
Το μέγεθος μετράει. Δεν τρώμε το γόνο των ψαριών, δηλαδή ψάρια που δεν είχαν μια πιθανότητα να αναπαραγάγουν το είδος τους. Όταν αλιεύονται ψάρια που βρίσκονται πριν την ηλικία αναπαραγωγής, η παραγωγή είναι πολύ μικρότερη απ’ ό,τι θα ήταν εάν είχαν την ευκαιρία να αναπαραχθούν.
Δεν σπάμε τα κλαδιά των δέντρων στην παραλία για να βολευτούμε στη σκιά τους. Σκεφτείτε ότι ένας κέδρος μεγαλώνει μόλις κατά 1 εκ. το χρόνο!
Αν δούμε κάποιο ζώο που χρήζει βοήθειας, επικοινωνούμε με τις τοπικές αρχές, τη WWF Ελλάς (τηλ.: 210.3314893) ή, αν είναι φώκια, με τη MoM (τηλ.: 210.5222888).
Αφού δώσουμε το καλό παράδειγμα, με ευγενικό τρόπο ζητάμε και από τους άλλους να σεβαστούν εξίσου το θαλάσσιο και παράκτιο περιβάλλον. Όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε την αλλαγή.
Αριθμοί που σοκάρουν
Οι αριθμοί σοκάρουν, μα είναι αληθινοί. Ξέρετε πόσος χρόνος χρειάζεται για την αποσύνθεση των σκουπιδιών που αφήνουμε στη θάλασσα;
- Γυάλινο μπουκάλι: 1.000.000 χρόνια
- Πετονιά: 600 χρόνια
- Πλαστικό μπουκάλι: 450 χρόνια
- Κουτί αλουμινίου: 80-200 χρόνια
- Λαστιχένια σόλα: 50-80 χρόνια
- Νάιλον ύφασμα: 30-40 χρόνια
- Πλαστικό ποτήρι: 50 χρόνια
- Κουτί κονσέρβας: 50 χρόνια
- Πλαστική σακούλα: 10-20 χρόνια
- Φίλτρο τσιγάρου: 1-5 χρόνια
- Μάλλινα ρούχα: 1-5 χρόνια
- Κόντρα πλακέ: 1-3 χρόνια
- Χάρτινη συσκευασία γάλακτος: 3 μήνες
- Πυρήνας μήλου: 2 μήνες
- Εφημερίδες: 6 εβδομάδες
- Φλούδα πορτοκαλιού: 2-5 βδομάδες
- Χάρτινη πετσέτα: 2-4 εβδομάδες
Πηγή : The Ocean Conservancy, «Pocket Guide to Marine Debris», 2006
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}