Σάλο έχει προκαλέσει η απάντηση της καθηγήτριας Βάνας Παπαευαγγέλου σε ερώτηση για τους θανάτους ασθενών με CoViD-19 εκτός ΜΕΘ.
Η κ. Παπευαγγέλου, η οποία είναι και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας χαρακτήρισε μικρό το ποσοστό 20% των ασθενών που πεθαίνουν εκτός ΜΕΘ.
Η απάντηση είναι εξόχως προβληματική, καθώς - μόνο στην Αττική - δεκάδες διασωληνωμένοι ασθενείς νοσηλεύονται εκτός ΜΕΘ, ενώ πληθαίνουν οι καταγγελίες πως κάποιοι από αυτούς χάνουν τη ζωή τους πριν βρεθεί εντατική μονάδα. Στην απάντησή της, η καθηγήτρια ανέφερε τα εξής:
"Η διάρκεια νοσηλείας, τόσο στην απλή κλίνη του νοσοκομείου, όσο και στην κλίνη ΜΕΘ εξαρτάται από πάρα πολλούς παράγοντες. Πρώτα από όλα από την ηλικία, από τα υποκείμενα νοσήματα, από το ποια ημέρα νόσου ήρθε ο ασθενής στο Νοσοκομείο. Συνεπώς, δεν μπορούμε να τα βάλουμε όλα σε ένα νούμερο, υπάρχει μεγάλη διακύμανση.
Το προφίλ βέβαια ενός 55χρονου που θα μπει στη Μονάδα, είναι σαφώς πολύ καλύτερο από άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Γιατί ξέρουμε ότι το πιο σημαντικό κριτήριο για την πρόγνωση των ασθενών με Covid είναι η ηλικία. Συνεπώς ένας ασθενής 55 ετών και χωρίς υποκείμενα νοσήματα, στην μεγάλη πλειοψηφία των περιπτώσεων θα έχει μία μικρής διάρκειας νοσηλεία στη ΜΕΘ και καλή έκβαση.
Προφανώς υπάρχουν και θάνατοι εκτός ΜΕΘ, πάντα υπήρχαν. Είναι πολύ μικρό το ποσοστό όμως των ασθενών που χάνουν τη ζωή τους εκτός ΜΕΘ, πολύ μικρό, 20% νομίζω".
ΣΥΡΙΖΑ
Για το θέμα, εκδόθηκε ανακοίνωση από τον ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία αναφέρονται τα εξής:
"Η κυνική παραδοχή ότι μία στις πέντε απώλειες αφορά ασθενείς εκτός ΜΕΘ αναδεικνύει τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης. Αντί για τη προστασία της δημόσιας υγείας η κυβέρνηση επιλέγει να προστατεύσει τα κέρδη των ιδιωτικών κλινικών.
Ας μας πει η κυβέρνηση στη μόνη κυνική γλώσσα που καταλαβαίνει: στους πόσους νεκρούς θα επιτάξει τις ιδιωτικές κλινικές; Πόσο κοστολογεί το επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη την ανθρώπινη ζωή";
ΔΗΠΑΚ
Από τη Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γιατρών (ΔΗΠΑΚ) γίνεται λόγος για "ωμή απολογητική της βαρβαρότητας". Σε σχετική ανακοίνωση επισημαίνονται τα εξής:
"Η ωμή παραδοχή της κ. Παπαευαγγέλου ότι 'πάντα έτσι ήταν, ένα μικρό ποσοστό 20% πέθαινε και πεθαίνει εκτός ΜΕΘ', είναι άλλη μία απόδειξη της μη ουδετερότητας στην επιστήμη. Η επιτροπή ειδικών του υπουργείου από την πρώτη στιγμή ανάγει την αντιμετώπιση της πανδημίας σε ζήτημα ατομικής ευθύνης, με καλέσματα για υπομονή και υποταγή, με καταγγελίες ακόμα και σε αγωνιστικές πρωτοβουλίες και κινητοποιήσεις στο όνομα δήθεν της διασποράς, με αντιφάσεις στα ίδια τους τα λεγόμενα για να υπηρετήσουν τελικά τις κάθε φορά κυβερνητικές επιλογές και ευθύνες. Δεν πέσαμε από τα σύννεφα.
Αυτή η δήλωση έρχεται να προστεθεί σε ψέματα, αλλοίωση και παραπληροφόρηση. Ποιος δεν θυμάται την αντίστοιχη δήλωση του υφυπουργού υγείας 'Όσοι συμπολίτες μας χρήζουν ΜΕΘ σε σύντομο χρονικό διάστημα η ανάγκη αυτή καλύπτεται και σε κάθε περίπτωση παρέχεται πριν την εισαγωγή στη ΜΕΘ η απαραίτητη αναπνευστική υποστήριξη σε κάθε ασθενή'ή του πρωθυπουργού ότι πως 'το ΕΣΥ, άντεξε, αντέχει και θα αντέχει', τη στιγμή που οι αναμονές για ένα κρεβάτι σε ΜΕΘ ξεπερνούν τους εκατό ασθενείς, τη στιγμή που υπάρχει διασωληνωμένος ασθενής από τις 5 Μαρτίου σε κοινό θάλαμο;
Η εφιαλτική κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής που βιώνουν καθημερινά ασθενείς και υγειονομικοί αντιμετωπίζεται από τα κυβερνητικά επιτελεία με απροκάλυπτο κυνισμό.
Η θλιβερή απολογητική της επιστήμης, η καθ’ έδρας παραδοχή της βαρβαρότητας σαν 'φυσικό φαινόμενο', εξυπηρετεί τη συστράτευση με την απάνθρωπη πολιτική που βάζει την ανθρώπινη ζωή στη ζυγαριά του οικονομικού κόστους.
Σε περίπτωση που ενδιαφέρεται κανείς από την επιτροπή ειδικών, τους ενημερώνουμε λοιπόν ότι η πλειοψηφία των συναδέλφων νοσοκομειακών γιατρών δε θεωρεί φυσιολογικό το 2021 να χάνονται άνθρωποι επειδή ένα χρόνο τώρα δεν άνοιξε επαρκής αριθμός ΜΕΘ, παρά τις προειδοποιήσεις. Δεν συμβιβάζεται με την επιλογή να μη γίνονται οι αναγκαίες προσλήψεις για να στελεχωθούν τα τμήματα, να μην ανοίγουν τα νοσοκομεία που έκλεισαν. Δεν υιοθετούν τα απάνθρωπα κριτήρια τους για το ποιος θα σωθεί ή όχι.
Εδώ και τώρα να επιταχθούν κρεβάτια σε ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα για να σωθούν ανθρώπινες ζωές. Εδώ και τώρα να γίνουν όλες οι αναγκαίες προσλήψεις. Για αυτά θα πείτε ποτέ κουβέντα κύριοι της επιτροπής";
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η Κίνα εντόπισε το νέο στέλεχος της mpox σε 5 ασθενείς
Σούπες που θα βοηθήσουν με το κρυολόγημα
Μακροζωία: Η καλή φόρμα μετρά περισσότερο από το σωματικό βάρος [μελέτη]