Η αύξηση κατά 1,5 % περίπου των νέων αιμοκαθαρόμενων κάθε χρόνο, η μετακίνηση κάποιων παλιών αιμοκαθαρόμενων (1%-2%) από το Δημόσιο στον Ιδιωτικό Τομέα και βεβαίως η αναξιοποίητη -ακόμη- δύναμη του ιατρικού τουρισμού δείχνουν ότι μπορούν να δημιουργήσουν νέα δεδομένα στο χώρο των νεφροπαθών. Πληροφορίες λένε ότι έχει ενταθεί το ενδιαφέρον των Ιδιωτών για τη δημιουργία Μονάδων Χρόνιας Αιμοκάθαρσης, προκειμένου να καλυφθούν οι υπάρχουσες ανάγκες και ήδη τον τελευταίο χρόνο και παρά την πανδημία δημιουργήθηκαν Μονάδες σε Σπάρτη, Τρίπολη, Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη. Την ίδια στιγμή, αναφέρουν οι πηγές μας, υπάρχουν πλάνα για νέες μονάδες στη Μυτιλήνη αλλά και στην Κρήτη.
Τους 11.777 έχουν φτάσει οι αιμοκαθαιρόμενοι
Σύμφωνα λοιπόν με τελευταία στοιχεία (5/6/2021) επί συνόλου 11.777 ασθενών που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση, οι 8.178 ασθενείς τις πραγματοποιούν σε ιδιωτική μονάδα αιμοκάθαρσης και οι υπόλοιποι 3.599 σε κρατικό νοσοκομείο ή δομή. Στο σημείο αυτό αξίζει να επισημανθεί ότι υπάρχουν και 662 ασθενείς σε περιτοναϊκή κάθαρση, ενώ στη χώρα μας έχουν γίνει και 2.749 μεταμοσχεύσεις.
Οι ενδείξεις είναι ότι ο αριθμός των ασθενών που θα επιλέξουν τις ιδιωτικές δομές για τις αιμοκαθάρσεις τους στο μέλλον θα αυξάνεται σταθερά εξηγώντας την προαναφερθείσα κινητικότητα ιδιωτικών κεφαλαίων στο συγκεκριμένο πεδίο της Υγείας.
Πού οφείλονται οι μετακινήσεις από τον Δημόσιο στον Ιδιωτικό Τομέα
H μη αναπλήρωση του νοσηλευτικού προσωπικού που αποχωρεί από τις δημόσιες δομές είναι η κύρια αιτία της μετακίνησης των αιμοκαθαρόμενων από τον δημόσιο τομέα στον ιδιωτικό, μας λέει ο κ. Γρηγόρης Λεοντόπουλος, πρόεδρος στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Νεφροπαθών, καθώς εξαιτίας αυτών των αποχωρήσεων δεν μπορεί να εφαρμοστεί το πρωτόκολλο που ορίζει 4 ασθενείς ανα μία νοσηλεύτρια. Σημειώνεται ότι ο αιμοκαθαιρόμενος κάνει 13 αιμοκαθάρσεις το μήνα.
Στο πλαίσιο αυτό, υπογραμμίζει ο ίδιος, αφενός μένουν ανενεργές μονάδες μέσα στα νοσοκομεία, αφετέρου αυξάνεται σταθερά ο αριθμός των ασθενών που επιλέγουν ιδιωτικές δομές για την αιμοκάθαρσή τους. Ειδικότερα στον ιδιωτικό τομέα, αναπτύσσονται οι αυτόνομες μονάδες ΜΧΑ (Μονάδες Χρόνιας Αιμοκάθαρσης ) και οι ΜΤΝ (Μονάδες Τεχνητού Νεφρού) που βρίσκονται μέσα σε κλινικές. Βεβαίως στο σημείο αυτό, πρέπει να επισημανθεί ότι τα τελευταία χρόνια έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους και αρκετές ΜΤΝ, λόγω των λουκέτων που έχουν μπει σε αρκετές ιδιωτικές κλινικές.
Αυξήθηκε μεν το budget αλλά ...
Ιδιώτες παράγοντες, αναγνωρίζουν ότι το κράτος βλέποντας τις πολλές μετακινήσεις αιμοκαθαρόμενων από τον δημόσιο στον ιδιωτικό τομέα τα τελευταία δύο χρόνια αύξησε το κονδύλι των αιμοκαθάρσεων. Ετσι από τα 89 εκατ. ευρώ που ήταν το budget για τις ΜΧΑ το ανέβασε πέρσι στα 100 εκατ. ευρώ. Το κονδύλι για τις ΜΤΝ είναι στα 31 εκατ. ευρώ.
Ετσι λοιπόν, σήμερα πληρώνονται οι ΜΧΑ με 120 ευρώ (την μία αιμοκάθαρση) και οι ΜΤΝ με 105 ευρώ την αιμοκάθαρση. Ομως αυτές είναι οι Ονομαστικές τιμές, καθώς πάνω σε αυτές πρέπει να αφαιρεθεί ένα 5% που είναι το rebate, ένα 5% που είναι η νοσοκομειακή διασύνδεση, καθώς και το clawback που πέρσι διαμορφώθηκε στο 18%. Εισπρακτικό μέτρο, που όμως δεν θα έπρεπε να υφίσταται, καθώς δεν υπάρχει περίπτωση διαμόρφωσης προκλητής ζήτησης σε αυτή την κατηγορία ασθενών.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το θαυματουργό γκι
Χριστουγεννιάτικη επίσκεψη Γεωργιάδη - Βιλδιρίδη σε 4 νοσοκομεία της Αττικής
4 υγιεινά πιάτα για το γιορτινό τραπέζι