Τρεις παρεμβάσεις έχει σχεδιάσει το υπουργείο Υγείας, προκειμένου να καλύψει τα κενά που θα προκύψουν στο ΕΣΥ σπό την 1η Σεπτεμβρίου, εξαιτίας των ανεμβολίαστων υγειονομικών.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη, οι παρεμβάσεις είναι οι εξής:

  • Αναμένεται νομοθετική πρωτοβουλία τις επόμενες ημέρες, με την οποία το υπουργείο θα μπορεί να έχει στη διάθεσή του υπηρεσίες "outsourcing" στα νοσοκομεία και στις δομές Υγείας (καθαριότητα, σίτιση). Πρόκειται για ανάθεση σε εξωτερικό φορέα (εταιρεία).
  • Έχει σχεδιαστεί η ανακατανομή προσωπικού μέσα στα νοσοκομεία και στις κλινικές, προκειμένου να λειτουργήσουν ομαλά.
  • Θα υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία για τη διαδικασία πρόσληψης κυρίως του επικουρικού προσωπικού, προκειμένου να αποφύγουμε την γραφειοκρατία. Οι συμβάσεις θα συνάπτονται απευθείας με τις Υγειονομικές Περιφέρειες, ώστε να μην υπάρχει χρονική καθυστέρηση. Θα παραταθούν διατάξεις που ισχύουν λόγω της πανδημίας, με τις οποίες δίνεται η δυνατότητα στους φορείς να μετακινούν προσωπικό.

Ο κ. Κοντοζαμάνης διευκρίνισε πως έχουν διαμορφωθεί στα νοσοκομεία και στις Υγειονομικές Περιφέρειες συγκεκριμένα Επιχειρησιακά Σχέδια. Σε αυτά, αποτυπώνεται η υφιστάμενη κατάσταση σε όλες τις δομές και τα τμήματα που πιθανόν θα αντιμετωπίσουν προβλήματα. Υπάρχει η πρόβλεψη και για προσλήψεις προσωπικού συγκεκριμένου χρόνου και με συγκεκριμένες συμβάσεις, όπως προβλέπει ο νόμος.

Μισθοί

Με δεδομένο πως οι μισθοί στο Δημόσιο προκαταβάλλονται, όσοι ανεμβολίαστοι τεθούν σε καθεστώς αναστολής καθηκόντων, θα κληθούν να επιστρέψους τους μισθούς ως ποσά αχρεωστήτως καταβληθέντα.

Θα πρέπει, δηλαδή, να τα επιστρέψουν, ανάλογα με τις ημέρες τις οποίες λείπουν από την εργασία τους. Για το θέμα, υπάρχει σχετική πρόβλεψη του νόμου.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς μας βοηθά η πρωτεΐνη να χτίσουμε μυϊκή μάζα
ECDC: Τι άλλαξε φέτος με τις ιώσεις του αναπνευστικού και τι αναμένεται
Επιληψία: Το "βραχυκύκλωμα" του εγκεφάλου, το στίγμα και η λάθος διάγνωση